Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč. FOTO: TASR/Pavel Neubauer
StoryEditor

Agrominister Takáč prevzal plnú zodpovednosť za procesy v PPA, tvrdí SaS

11.10.2024, 12:04
Autor:
TASRTASR

Podľa poslanca SaS Alojza Hlinu musí vláda a konkrétne aj rezort pôdohospodárstva rátať s dôslednou kontrolou EÚ pri nakladaní s eurofondami.

Predĺžením akreditácie pre Pôdohospodársku platobnú agentúru berie minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer-SD) na seba plnú zodpovednosť.

Uviedla to opozičná strana SaS v reakcii na piatkové Takáčove oznámenie, že PPA bude mať predĺženú akreditáciu do polovice októbra 2027.

"Minister Richard Takáč nezmyselne útočí na opozíciu, ktorá si robí len svoju robotu. Keďže on odmieta komunikovať s poľnohospodármi, pre ktorých je plánovanie nevyhnutné, je prirodzené, že sme sa v ich mene dopytovali na udelenie akreditácie pre PPA," povedal poslanec Národnej rady Alojz Hlina (SaS).

Minister tak podľa neho urobil až po apeli opozície a na poslednú chvíľu. Je to nielen neseriózne voči všetkým poľnohospodárom, ale aj voči celému sektoru.

"Procesy prideľovania dotácií v PPA však stále so sebou nesú legitímne pochybnosti a otázky. Richard Takáč tak dnes na seba prevzal plnú zodpovednosť za fungovanie PPA," podčiarkol poslanec.

Podľa Hlinu musí vláda a konkrétne aj rezort pôdohospodárstva rátať s dôslednou kontrolou EÚ pri nakladaní s eurofondami.

"Richard Takáč však zatiaľ za svoj mandát zvládol vypísať výzvu za prostriedky EÚ na podporu živočíšnej výroby, v ktorej, ak chcete uspieť, musíte si kúpiť ten najdrahší kombajn. Toto dáva logiku len v ‘smeráckom‘ vesmíre, ale nie v tom európskom a verím, že ani nie v tom našom slovenskom. Minister musí preto rátať s tým, že ak rozdeľuje peniaze európskych poplatníkov, tak sa bude aj EÚ hlásiť o kontrolu svojich financií," dodal Hlina.

 

01 - Modified: 2024-10-14 11:25:47 - Feat.: - Title: KDH: Predĺženie akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry nezažehná problémy našich poľnohospodárov 02 - Modified: 2024-10-11 10:15:44 - Feat.: - Title: Prvovýrobcovia majú záujem na prenesení päťpercentnej DPH do cien potravín, vyhlásil Fico po stretnutí 03 - Modified: 2024-10-11 08:04:24 - Feat.: - Title: Pôdohospodárska platobná agentúra bude mať predĺženú akreditáciu, hlási Takáč 04 - Modified: 2024-10-10 13:11:27 - Feat.: - Title: Úrad pre reguláciu sieťových odvetví reaguje na kritiku SaS. Platby za vodu sa len prerozdelia, tvrdí 05 - Modified: 2024-10-10 08:20:59 - Feat.: - Title: SaS kritizuje zmeny navrhnuté Úradom pre reguláciu sieťových odvetví pri účtovaní dodávok vody
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
14. október 2024 14:10