Na snímke zľava prezident Zväzu obchodu Filip Kasana, minister pôdohospodárstva Richard Takáč, šéf Zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov Milan Lapšanský a premiér Robert Fico počas podpísania memoranda o spolupráci. FOTO: TASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Memorandum rezortu pôdohospodárstva s pekármi a obchodníkmi má zvýšiť podiel domácich výrobkov

16.10.2024, 10:18
Autor:
TASRTASR

Obchodníci chcú podľa prezidenta Zväzu obchodu Slovenskej republiky Filipa Kasanu rozvíjať vzťahy s domácimi pekármi a dodávať ľuďom výrobky, na ktoré sú zvyknutí.

Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Richard Takáč (Smer) v stredu podpísal memorandum so Zväzom obchodu a Slovenským zväzom pekárov, cukrárov a cestovinárov, ktoré by malo pomôcť zvýšiť podiel domáceho pečiva na pultoch obchodov. Približne polovica sa totiž v súčasnosti dováža zo zahraničia vo forme polotovarov.

"Spoločným memorandum deklarujeme hlavne to, že budeme robiť všetko pre to, aby boli dostupné kvalitné pekárenské výrobky naprieč celým Slovenskom v obchodných reťazcoch," povedal po podpise memoranda Takáč. "Každý z nás si chce čerstvý chlebík, ktorý sa tu v noci upečie, kúpiť ráno v obchode a nechce tie dopekané veci," dodal minister.

image

Od januára by mala cena chleba klesnúť, tvrdí Fico. Premiér si vyskúšal prácu v pekárni

Predseda predstavenstva zväzu pekárov Milan Lapšanský priblížil, že import pečiva tvorí v súčasnosti takmer polovicu predaja napriek tomu, že slovenské pekárne majú dostatočné kapacity na zásobovanie domáceho trhu. "Tu je otázka na obchodníkov, či do budúcnosti netreba zvážiť to, že budú preferovať slovenských producentov, či čerstvého, či dopekaného sortimentu aj s ohľadom na uhlíkovú stopu. Nie je predsa rozumné, aby sme nejaký dopek dovážali z Belgicka," myslí si Lapšanský.

Obchodníci chcú podľa prezidenta Zväzu obchodu Slovenskej republiky Filipa Kasanu rozvíjať vzťahy s domácimi pekármi a dodávať ľuďom výrobky, na ktoré sú zvyknutí. "Domáca produkcia je zárukou kvality, treba povedať, bez umiestnenia týchto výrobkov na pulty obchodov by sa dostala len veľmi ťažko do slovenských domácností. To je realita, preto je veľmi dôležitá spolupráca," zakončil Kasana.

01 - Modified: 2024-10-16 08:08:35 - Feat.: - Title: Od januára by mala cena chleba klesnúť, tvrdí Fico. Premiér si vyskúšal prácu v pekárni 02 - Modified: 2024-10-15 09:08:45 - Feat.: - Title: Slovenský pozemkový fond by mal v budúcom roku vykázať prebytok viac ako šesť miliónov eur 03 - Modified: 2024-10-14 11:25:47 - Feat.: - Title: KDH: Predĺženie akreditácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry nezažehná problémy našich poľnohospodárov 04 - Modified: 2024-10-11 10:05:15 - Feat.: - Title: Agrominister Takáč prevzal plnú zodpovednosť za procesy v PPA, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-10-11 10:15:44 - Feat.: - Title: Prvovýrobcovia majú záujem na prenesení päťpercentnej DPH do cien potravín, vyhlásil Fico po stretnutí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. október 2024 10:18