Najviac zamestnancov chýba v okresoch Bratislava a Malacky, kde na jedného nezamestnaného pripadajú takmer štyri ponuky práce. FOTO: TASR/Martin Baumann
StoryEditor

Nezamestnanosť zostáva už trištvrte roka na úrovni piatich percent, nedostatok ľudí je na západe

21.10.2024, 15:07
Autor:
TASRTASR

Analytička priblížila, že na trhu práce je nedostatok zamestnancov. Aktuálne podľa nej počet záujemcov o prácu prevyšuje počet voľných pracovných miest len o tretinu, regionálne rozdiely sú však výraznejšie.

Disponibilná miera nezamestnanosti zostáva už trištvrte roka na piatich percentách, nedostatok zamestnancov je na západe Slovenska. Počet voľných pracovných miest sa približuje predkrízovému maximu.

Slovensko dosiahlo aj nový rekord v zamestnávaní cudzincov, aktuálne vo firmách pracuje vyše 111-tisíc zahraničných pracovníkov. V pondelok to uviedla analytička Inštitútu finančnej politiky (IFP) Monika Pécsyová.

Stagnácia nezamestnanosti

"Disponibilná miera nezamestnanosti na Slovensku v septembri stagnovala na piatich percentách. Príčinou poklesu disponibilných uchádzačov o prácu bol predovšetkým vyšší odtok do neaktivity, pravdepodobne pre odchody do predčasných dôchodkov. Celkovo však miera nezamestnanosti zostáva nezmenená už ôsmy mesiac za sebou," spresnila Pécsyová.

image

Slovensko má najnižšiu nezamestnanosť za posledných 26 rokov

Doplnila, že najnižšiu úroveň nezamestnaných ľudí pod 2,5 percenta majú mestá Trenčín a Piešťany. Okresy ako Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava a Kežmarok majú však takmer dvojnásobnú mieru nezamestnanosti oproti priemeru Slovenska. Znižovaniu nezamestnanosti bráni podľa nej aj pretrvávajúci kvalifikačný a regionálny nesúlad na trhu práce.

Chýbajú zamestnanci

Analytička priblížila, že na trhu práce je nedostatok zamestnancov. Aktuálne podľa nej počet záujemcov o prácu prevyšuje počet voľných pracovných miest len o tretinu, regionálne rozdiely sú však výraznejšie.

Najviac zamestnancov chýba v okresoch Bratislava a Malacky, kde na jedného nezamestnaného pripadajú takmer štyri ponuky práce. Naopak, v okresoch Gelnica, Sabinov a Stropkov je na jednu pracovnú ponuku vyše 50 uchádzačov o zamestnanie.

image

Počet ľudí bez práce i miera nezamestnanosti prekonali historické minimá

Na druhej strane sa však prepúšťa najmenej za posledné roky. "Približne tretina nezamestnaných odchádza z práce z iniciatívy zamestnávateľa. Nedobrovoľné odchody z práce zahŕňajú výpovede pre nadbytočnosť alebo z iných dôvodov a ukončenie činnosti zamestnávateľa. Ostatné dôvody zahŕňajú odchod do dôchodku, chorobu alebo rodinné, osobné a iné dôvody. Najčastejším dôvodom straty zamestnania je prepustenie pre nadbytočnosť a aktuálne je na najnižšej hodnote za 30 rokov," dodala Pécsyová.

01 - Modified: 2024-10-18 19:41:13 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť pokračovala po lete v miernom poklese, tvrdí analytik 02 - Modified: 2024-10-18 13:30:06 - Feat.: - Title: Nezamestnanosť v septembri mierne klesla, pribudli absolventi škôl 03 - Modified: 2024-10-13 16:11:53 - Feat.: - Title: Boeing zníži počet zamestnancov o desať percent, keďže štrajk odčerpáva jeho financie 04 - Modified: 2024-10-11 22:09:29 - Feat.: - Title: Boeing zníži počet zamestnancov o desať percent, zruší 17-tisíc pracovných miest 05 - Modified: 2024-10-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Kto nebude pracovať, nedostane dávky. Ako to chce ministerstvo práce dosiahnuť?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. október 2024 15:08