Tauris v poslednom období realizoval investíciu do rozrábky divinového mäsa v Rimavskej Sobote za takmer dva milióny eur a za ďalších 15 miliónov nedávno otvoril v Košiciach svoje nové logistické centrum. Aké máte ďalšie plány?
Aktuálne zostavujeme rozpočet na budúci rok a analyzujeme všetky dáta vrátane predikcií na trhu, očakávaného zákazníckeho sentimentu, dopytu a tak ďalej. Veľmi zjednodušujem, no v zásade od týchto faktorov bude závisieť CAPEX (kapitálové a investičné náklady, pozn. red.). Za posledných osem rokov vrátane tohto roka sme investovali do našich výrobných aj maloobchodných kapacít 51 miliónov eur. Dodnes zápasíme so znižovaním investičného dlhu, ktorý si tu potravinárstvo so sebou dlhodobo nesie z minulosti. Čo sa týka nových investícií, tak máme viacero technologických noviniek aj produktov, zároveň by sme radi pokračovali aj v rozvoji takzvaného segmentu „pet food“, teda krmiva pre domácich miláčikov.
Spomínal som logistické centrum. Čo vám prinieslo?
V minulosti sme mali naše logistické priestory v nájme. Čiže neboli naše. Vytvoriť si vlastné takéto zariadenie bola pre nás nutnosť. Logistika je kľúčová a vďaka modernej prevádzke dokážeme byť rýchlejší, flexibilnejší, bližšie k zákazníkovi. My pracujeme s výrobkami, ktoré majú nejakú spotrebu, a potrebujete tieto produkty dostať na stôl k zákazníkovi čím skôr. Dôležité pre nás je tiež to, aby sa neporušil teplotný reťazec. Máme metódy, ako auto nakladať priamo v sklade, aby nedošlo k teplotným výkyvom, čo je aj dôvod, prečo máme minimálny počet reklamácií.
V minulosti ste pôsobili v starých skladových priestoroch. Mali ste reklamácie?
Áno. Ale pri našich objemoch výroby to bolo vždy zanedbateľné percento a aj to je vždy diskutabilné, kde nastal problém. Teplotný reťazec mohol byť porušený až po našej distribúcii, napríklad ak mal produkt spotrebiteľ dlhší čas v aute. My z našej strany vieme dokladovať takzvanú spätnú vysledovateľnosť. Ide o meranie a zaznamenávanie teploty, hygienické slučky a tak ďalej. Aj to je dôvod, prečo sa nám ťažko konkuruje gazdovi z dvora.
Hovorí sa, že ten spraví všetko najlepšie, no nikto nevie, či napríklad nespracúva prasa v 20-stupňových teplotách, čo je pre nás neprípustné. Tiež nikto nezaručí úroveň hygieny a ďalšie kľúčové faktory. U nás, ak niekto opustí priestory výroby a odíde z takzvanej čistej zóny, tak späť sa dostane len cez takzvanú hygienickú slučku. Tá ho nepustí. Máme tam fotobunky a systém, ktorý vám bez potrebných úkonov neotvorí dvere. Ja sčasti rozumiem tomu, že ľudia veria ...
Zostáva vám 85% na dočítanie.