Zavedenie zníženej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na stravovacie služby je dôležitý krok na podporu zamestnávateľov v tomto sektore. Očakávania na znižovanie cien sú však v súčasných podmienkach nereálne, upozornila v utorok Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS).
Za nárastom cien stoja podľa nej predovšetkým externé faktory, najmä prijaté opatrenia štátu, ktoré zásadne zvyšujú náklady podnikov.
Asociácia pripomenula, že nižšia päťpercentná sadzba DPH sa od 1. januára tohto roka vzťahuje výlučne na jedlá a nápoje skonzumované priamo v prevádzke. Na jedlá, ktoré si zákazník nechá zabaliť alebo doviezť, sa vzťahuje základná sadzba dane, ktorá sa zároveň zvýšila na 23 percent.
„Nižšia DPH v stravovaní neznamená automaticky nižšie ceny pre zákazníkov. Reštaurácie a gastro prevádzky čelia v roku 2025 výraznému nárastu vstupných nákladov, ktoré nedokážu ovplyvniť. Medzi hlavné dôvody patrí rast minimálnej mzdy, zvyšovanie cien potravín, energií a zavedenie nových daní,“ priblížil prvý viceprezident AHRS Patrik Bočkay.
Náklady na zamestnancov predstavujú podľa analýz asociácie v priemere 40 percent celkových nákladov reštauračných podnikov. Od januára tohto roka pritom vzrástli mzdy v dôsledku zvýšenia minimálnej mzdy o 8,8 percenta, čo so sebou prinieslo aj navýšenie príplatkov.
Potraviny, ktoré tvoria ďalších 40 percent nákladov, zdraželi od začiatku roka o takmer štyri percentá. Ceny energií nie sú pre gastro prevádzky regulované a ostávajú na vysokých úrovniach, zhodnotila AHRS.
„V prevádzkach dnes zápasíme aj s dlhodobým nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily. Nahrádzanie nekvalifikovanými zamestnancami si vyžaduje dodatočné náklady na ich zaškolenie a overenie spôsobilosti. Aj to sú faktory, ktoré musia podnikatelia denne riešiť,“ vysvetlil Bočkay s tým, že podnikatelia sú od apríla tohto roka vystavení aj novým výdavkom v dôsledku zavedenia transakčnej dane.
Asociácia preto upozornila, že vyhodnocovať vplyvy zníženej DPH izolovane a spájať ich priamo s vývojom cien v reštauračných službách je nesprávne. Rast cien je totiž dôsledkom širšieho súboru opatrení, ktoré priamo ovplyvňujú hospodárenie podnikov v tomto sektore. V tejto súvislosti zároveň vyzýva vládu, aby začala aktívne podporovať podnikateľské prostredie.
„Ak nezačneme systémovo podporovať podnikateľov a zamestnávateľov, Slovensko čaká vážny problém. Neustále zvyšovanie nákladov bez primeraných kompenzácií či podporných opatrení povedie nielen k neudržateľnému rastu cien tovarov a služieb v celom hospodárstve, ale možno aj k zániku mnohých podnikov a oslabeniu výkonnosti celých sektorov. Ak sa nezmení prístup zo strany vlády, hrozí, že Slovensko sa prepadne do ešte horšej ekonomickej a sociálnej situácie, ktorá negatívne zasiahne každého jedného obyvateľa,“ dodal Bočkay.

