Nákupný košík s potravinami. FOTO: TASR/DPA
StoryEditor

Slováci ročne vyhodia sto kíl potravín. Plánovanie spotreby často zlyháva

10.08.2025, 18:49
Autor:
TASRTASR

Hlavné dôvody vyhadzovania sú podľa prieskumu potraviny po uplynutí dátumu spotreby a pokazené potraviny.

Priemerná slovenská domácnosť vyhodí ročne takmer 100 kilogramov potravín. Dôvodom vyhadzovania sú predovšetkým pokazené potraviny a tie, ktoré sa nestihnú skonzumovať do dátumu spotreby.

Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Munch, ktorá sa venuje boju proti plytvaniu potravinami prostredníctvom technológií. V manažmente potravín platí podľa spoločnosti kľúčové pravidlo - čo príde do domácnosti prvé, musí sa ako prvé spotrebovať.

Hlavné dôvody vyhadzovania sú podľa prieskumu potraviny po uplynutí dátumu spotreby (takmer 41 percent respondentov) a pokazené potraviny (51 percent).

„Príčiny potravinového odpadu v slovenských domácnostiach potvrdzujú, že manažment nákupov, prehľad o zásobách a plánovanie spotreby stále zlyháva. Navyše, mladí dospelí, ktorí najhlasnejšie deklarujú udržateľnosť, v praxi plytvajú najviac - až 47 percent Slovákov vo veku 18 až 35 rokov vyhodí jedlo aspoň raz do týždňa,“ vysvetlila Adriana Samek zo spoločnosti Munch.

“Začnite tým, že si urobíte prehľad o potravinách, ktoré doma máte. Zdieľajte potraviny pred ukončením doby spotreby alebo tie, ktoré konzumovať nebudete. Následne zaveďte nový systém uskladnenia v skrinkách, chladničke i mrazničke,” radí Samek. 

Pre zníženie miery potravinového odpadu domácnosti treba do praxe podľa Samek zavádzať pravidlo FIFO (First In, First Out - prvé dnu, prvé von). Či už ide o police v skrinkách a chladničke, zásuvky v mrazničke, nad všetkým by malo byť pravidlo - novšie dozadu a nadol, staršie dopredu a nahor. Toto by malo determinovať aj nápady a plány na denné či víkendové varenie. Len takýmto prístupom bude človek pracovať s potravinami, ktoré majú byť skonzumované skôr. 

Pravidlo 50-30-20 je podľa Samek jednoduchý rozpočtový plán, ktorý pomáha domácnostiam plniť si finančné ciele. Pri potravinách treba 50 percent rozpočtu na jedlo smerovať na to, čo sa nakupuje a konzumuje denne vrátane obeda v práci či pre dieťa v škole. Ďalších 30 percent tvoria variabilné zložky, ktoré sa zvyknú kupovať na týždennej báze alebo na víkend. Zvyšných 20 percent treba ponechať na zážitky, teda na večeru s blízkymi, kávu s dezertom či občerstvenie pre deti na prechádzke.

01 - Modified: 2025-08-07 14:28:31 - Feat.: 0 - Title: K rozjazdu faraónovej pomsty na dovolenke prispeje aj klimatizácia. Ako veľmi je nákazlivá či kde zohnať liek 02 - Modified: 2025-08-06 21:00:47 - Feat.: 1 - Title: V Gaze je využiteľných len 1,5 percenta poľnohospodárskej pôdy. Oblasť je na hrane hladomoru, tvrdí prieskum 03 - Modified: 2025-08-06 14:32:06 - Feat.: 1 - Title: Zdražovanie núti Slovákov k zmene správania. Jeden druh obchodov hlási prepady, v iných ľudia plnia košíky
01 - Modified: 2025-12-04 23:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské poľnohospodárstvo volí medzi modernizáciou a dovozom 02 - Modified: 2025-11-29 13:00:00 - Feat.: - Title: Upchá ti prehltnutie žuvačky črevá, alebo nie? Vedci konečne vysvetlili, čo sa v takom prípade deje 03 - Modified: 2025-11-29 08:30:00 - Feat.: - Title: 10 bežných potravín, ktoré ťa môžu zabiť. Na zozname nájdeš aj zemiaky, rebarboru či kešu 04 - Modified: 2025-11-28 13:50:23 - Feat.: - Title: Čínsky hybrid, ktorý natankujete raz za dva mesiace? Luxusné SUV drží svetový rekord 05 - Modified: 2025-11-28 09:06:39 - Feat.: - Title: Konečne pravé japonské SUV. Očakávané Mitsubishi môže byť skvelý rodinný univerzál
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. december 2025 06:10