Aplikácia ponúkajúca možnosť zdieľať ubytovanie vznikla v roku 2008, no výraznej popularity sa jej dostalo až v posledných rokoch. Inzeruje viac ako milión ponúk bývania z takmer všetkých krajín sveta. Podobne ako Uber však aj táto aplikácia o svoje prežitie zvádza boj s úradmi. Žalobu na štát New York z konca roka zatiaľ vzdala. Zaujímavosťou je, že hodnota spoločnosti sa odhaduje na 30 miliárd dolárov, teda biedu netrie a nepotrebuje rýchlo získané peniaze zo vstupu na burzu.Reuters
StoryEditor

Podvodníci zneužívajú značku Airbnb. Zhrabnú peniaze a zmiznú

25.06.2017, 00:00
Autor:
Jan BrožJan Brož
Podvodníci naprieč Európou si našli nový trik: lákajú na ubytovanie cez platformu Airbnb.

Keď však oklamaný záujemca zaplatí nemalú zálohu, zľahne sa po nich zem. Dodatočne sa potom ukáže, že so službou nemali nič spoločné.

Tomáš Frontz z Ostravy si hľadal v súvislosti so študijným pobytom v rámci doktorandského štúdia bývanie v Mníchove. Vzhľadom k časovej tiesni rýchlo potreboval zohnať krátkodobé ubytovanie. Cez inzerát na internete si preto vyhliadol podnájom. Majiteľka bytu sa predstavila ako lekárka Victoria Hurst. Keďže žije v Londýne, je vraj nutné vybaviť všetko na diaľku a požadovala vopred uhradenie zálohy 900 eur cez platformu Airbnb.

Renomovaná značka

Frontz bol pripravený peniaze zaplatiť, pretože však išlo o nemalú sumu, navrhol, že do Mníchova zájde a peniaze odovzdá osobne. To údajná majiteľka bytu ostro odmietla. Argumentovala práve renomovanou značkou Airbnb, teda portálom s miliónmi užívateľov po celom svete. Ten mal byť zárukou, že všetko prebehne korektne.

Zaslala dokonca aj "platobný formulár" odkazujúci práve na Airbnb.

Rozšírený trik

"Začalo mi to vŕtať hlavou," hovorí Frontz, ktorý sa pre istotu obrátil na Európske spotrebiteľské centrum (ESC) pri Českej obchodnej inšpekcii. To bolo jeho šťastie. Žiadna Victoria Hurst ani ponúkaný byt pravdepodobne neexistujú. Číslo konta, kam mal peniaze zaslať, smerovalo do jednej talianskej banky. S Airbnb nemala celá záležitosť absolútne nič spoločné.

Ide o pomerne rozšírený trik, kedy podvodníci zneužívajú nedostatok možností podnájmu vo veľkých nemeckých mestách, rovnako ako zmeny pracovných návykov. Rastie totiž počet ľudí, ktorí kvôli zamestnaniu či stáži rýchlo a pod tlakom potrebujú zohnať ubytovanie v cudzine.

S tamojším prostredím pritom majú minimálne skúsenosti. Podvodníci zo záujemcov tak ľahko vylákajú vysokú zálohu a potom sa po nich zľahne zem.

Záloha v penzióne

Nové však je, že sa kryjú za menom populárneho sprostredkovateľa krátkodobého ubytovania a že sa čoraz častejšie stávajú obeťami aj Česi.

"Môžem potvrdiť, že sa na nás obrátilo niekoľko spotrebiteľov s tým, že buď majú podozrenie na podvodné konanie v súvislosti s ponukami tváriacimi sa ako ubytovanie prostredníctvom Airbnb, alebo že už zaplatili bankovým prevodom zálohu a potom s nimi už nikto nekomunikoval," potvrdil Ondřej Tichota z ESC.

Podľa neho centrum riešilo napríklad prípad ženy, ktorá zaplatila prevodom zálohu 1 400 eur za ubytovanie v rakúskom penzióne. "Krátko pred odchodom sa chcela uistiť, že všetko platí, ale na svoj e-mail nedostala odpoveď. Preto na internete našla iný kontakt a od skutočných ubytovateľov sa dozvedela, že jej rodinu nečaká, "vysvetľuje Tichota. Žena o peniaze prišla.

Dôležitá koncovka 

O ako rozšírenú praxi sa jedná, potvrdzujú aj ďalšie Frontzove skúsenosti. Ten na podobné triky narazil pri následnom hľadaní ešte niekoľkokrát. Ako Airbnb, tak ESC radí, ako podobným prípadom predchádzať. Podvodníci sa môžu odkazovať na skutočné ponuky Airbnb, všetka komunikácia medzi záujemcom o ubytovanie a majiteľom nehnuteľnosti však prebieha výhradne cez vlastnú platformu.

Ak už človek dostane e-mail priamo od Airbnb, mal by mať koncovku @ airbnb.com. Vo Frontzovom prípade prišiel platobný formulár z adresy Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.. Tá je už registrovaná na webe varujúcom pred podvodnými e-mailami. Predovšetkým je však kľúčové nič nehradiť prevodom. "Dostať peniaze späť po odoslaní platby je v praxi skoro nemožné," upozorňuje Tichota.

01 - Modified: 2024-04-20 10:10:01 - Feat.: - Title: Dve tretiny obyvateľov Slovenska sa stali terčom kyberpodvodníkov 02 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 03 - Modified: 2024-04-14 09:00:00 - Feat.: - Title: Jeden z najväčších bankových podvodov ju bude stáť život. Za zmiznutie dvanástich miliárd eur dostala Vietnamka trest smrti 04 - Modified: 2024-04-11 11:13:32 - Feat.: - Title: Vietnamská realitná magnátka dostala trest smrti za obrovský bankový podvod 05 - Modified: 2024-03-30 12:19:40 - Feat.: - Title: Na internete sa objavil Korčokov falošný web a jeho oficiálna stránka čelí hackerským útokom. Kandidát podáva trestné oznámenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 12:45