Peter KažimírTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Kažimír pre Bloomberg: Premena eurovalu na Európsky menový fond je nevyhnutná

15.09.2017, 19:01
Autor:
TASRTASR
Môže to tiež byť ďalšie opatrenie, ktoré sa prijme v snahe o posilnenie eurozóny, myslí si Kažimír.

Premena eurovalu, teda Európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM), na Európsky menový fond (EMF) je nevyhnutným krokom, povedal v rozhovore pre agentúru Bloomberg slovenský minister financií Peter Kažimír.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes na stretnutí s francúzskym premiérom Édouardom Philippom v Berlíne takisto opäť podporila myšlienku vytvorenia Európskeho menového fondu.

"Existuje široká zhoda v mnohých veciach, napríklad premena ESM na novú entitu s novými úlohami je nevyhnutnosťou," uviedol Kažimír.

Ministri financií Európskej únie sú v Tallinne, kde na dvojdňovom zasadnutí budú diskutovať o rôznych spôsoboch prehĺbenia integrácie zostávajúcich členov po odchode Británie v snahe o podporu ekonomiky a zaistenie regiónu pred budúcimi finančnými turbulenciami.

"Budeme musieť uvažovať o posilnení Európskeho stabilizačného mechanizmu smerom k Európskemu menovému fondu," povedala Merkelová novinárom. "Tiež si myslím, že naša spolupráca bude oveľa konzistentnejšia, čo je tiež dôvod, prečo som sa nepostavila proti myšlienke európskeho ministra financií."

Francúzsky minister financií Bruno Le Maire si myslí, že v súčasnosti "existuje jedinečná príležitosť pokračovať v integrácii eurozóny". Poukázal na dobrú situáciu v európskej ekonomike, Macronovo víťazstvo vo francúzskych prezidentských voľbách a pravdepodobné ďalšie víťazstvo Merkelovej v nadchádzajúcich parlamentných voľbách v Nemecku.

"Menová únia je jadrom zjednotenej Európy, zároveň však máme spoločný trh pre všetkých 27 členov únie," upozornil nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. "Preto bolo pre nás v minulých rokoch dôležité, aby európska menová únia nenarušovala európsku jednotu."

"Teraz je správny čas," myslí si Kažimír. Preto treba využiť túto vhodnú príležitosť, ktorá nebude dlho trvať. "Po dlhom čase sa politické cykly hlavných hráčov eurozóny zosynchronizovali."

01 - Modified: 2022-08-23 22:00:00 - Feat.: - Title: Euroval je v Grécku minulosťou, Slovákov strašia jeho následky 02 - Modified: 2022-03-30 12:01:29 - Feat.: - Title: Kažimír: Inflácia prekročí 10 percent, dramatický vývoj vojny by zastavil ekonomický rast 03 - Modified: 2022-03-30 12:01:52 - Feat.: - Title: Kažimír: Inflácia prekročí 10 percent, dramatický vývoj vojny by zastavil ekonomický rast 04 - Modified: 2022-03-11 10:37:18 - Feat.: - Title: Kažimír: Riziko vyššej inflácie na dlhší čas sa zvýšilo, ECB reaguje 05 - Modified: 2022-02-18 17:23:28 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: S Matovičom máme pracovný vzťah. Zmrazenie cien považujem za náš spoločný úspech
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/europa, menuAlias = europa, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 12:15