StoryEditor

Koronavírus je pre trhy perfektná čierna labuť, hovoria analytici

13.03.2020, 14:53
Autor:
ČTKČTK
Neistota a neznáma sú totiž pre trhy to najhoršie.

Koronavírus je pre finančné trhy perfektné čierna labuť. Neistota a neznáma sú totiž pre trhy to najhoršie, vysvetľujú analytici súčasné nevídané prepady akcií a ich rozkolísanosť v uplynulých týždňoch.

Krokom centrálnych bánk k upokojeniu situácie zatiaľ podľa nich trhy príliš neveria. Vyplýva to z ankety medzi analytikmi.

"Extrémna rozpočtová a menová podpora je v tomto prípade v poriadku. Problém je to, že trhy vedia, že vlády aj centrálne banky strieľajú posledné náboje a veľmi im neveria. Pre trhy však táto pomoc nie je tak podstatná, ako sú očakávania zmiernenia krízových opatrení. Keď trh začne tušiť prvé podstatné zmiernenie, otočí sa," povedal analytik portálu Capitalinked.com Radim Dohnal.

Postupy centrálnych bánk sa líšia. Ako uviedol regionálny riaditeľ spoločnosti 4Fin Tomáš Hudeček, nórska centrálna banka znižuje základnú úrokovú sadzbu o pol percentuálneho bodu a je pripravená na ďalšie zníženie.

Číňania znižujú povinné rezervy bánk, čím dostávajú likviditu do firiem.

Európska centrálna banka varuje, že bez dostatočnej podpory ekonomík jednotlivých štátov môžeme zažiť krízu porovnateľnú s rokom 2008.

Posilňovanie po rekordných prepadoch

Európske akcie po štvrtkovom extrémnom prepade dnes posilňujú. Paneurópsky index STOXX Europe 600 predpoludním pridal 5,2 percenta, hlavný index nemeckej burzy DAX 4,2 percenta a francúzske akcie 6,5 percenta.

Najviac posilňuje burza v Miláne, tamojší index stúpol o 10,5 percenta. Akcie v Prahe ľahko zaostávajú. Index PX je pod 842 bodmi, takže za dnešok pridal 3,2 percenta, ale od začiatku roka stráca štvrtinu hodnoty, zhrnul analytik Purple Trading Jaroslav Tupý.

Vo štvrtok podľa neho nastala na burzách od čierneho pondelka 1987 najvyššia zaznamenaná strata. Index S&P 500 stratil 9,5 percenta, Dow Jones Industrial takmer desať percent, technologický index NASDAQ 9,14 percenta, európsky index DAX takmer 12 percent.

Najviac však strácal milánsky index, ktorý si odpísal takmer 16 percent. Prepad sa nevyhol ani pražskej burze, ktorá zavrela so stratou viac ako 7,8 percenta. Index strachu VIX sa priblížil svojim maximám, ktoré dosahoval počas finančnej krízy.

Trh ignoruje fundamentálne správy

"Zdá sa, že podporné ekonomické balíčky, ktoré prezentovali americký prezident Donald Trump a Christine Lagardeová za Európsku centrálnu banku, trh neuspokojili a existuje teda reálny predpoklad, že prepady trhov budú pokračovať. Napovedá tomu aj situácia, keď trh prakticky kompletne ignoruje fundamentálne správy a zameriava sa výhradne na pokračujúcu pandémiu koronavírusu," uviedol Tupý.

Hudeček upozornil na to, že pokles ceny z 60 na 35 dolárov za barel ropy počas jediného mesiaca je najväčším šokom od vojny v Perzskom zálive v roku 1991. Spotrebiteľ síce podľa neho môže jasať, že bude nižšia cena paliva, nutne sa to však musí prejaviť v iných súvislostiach počnúc pádom cien plynu a čierneho uhlia a defláciou a problémami krajín závislých od ropy končiac.

Kvôli prepadom akcií investori prichádzajú o výnosy, ktoré pracne zbierali päť aj viac rokov, pripomenul.

Hoci americká centrálna banka Fed sľubuje likviditu, zatiaľ odmieta ísť so sadzbami na nulu. Európska centrálna banka situáciu rieši likviditou pre firmy a kvantitatívnym uvoľňovaním, čo podľa neho trh reflektuje ako nedostatočné a naďalej klesá.

Sekcia Globálne vznikla v rámci programu Svet medzi riadkami, ktorý v spolupráci s HN realizuje mimovládna organizácia Človek v ohrození a Katedra žurnalistiky na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského. Projekt spolufinancuje SlovakAid. 

01 - Modified: 2020-03-13 08:41:14 - Feat.: 0 - Title: Európske akcie sa zotavujú z rekordných pádov. Obchodovanie otvorili rastom 02 - Modified: 2020-03-13 13:44:10 - Feat.: 0 - Title: Trhy prežili krvavý štvrtok. Trumpova éra je preč
01 - Modified: 2024-04-19 17:23:00 - Feat.: - Title: Situácia s top palivom sa zhoršuje. Plyn je najdrahší od januára, prekvapivo za tým netreba hľadať Putina 02 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 03 - Modified: 2024-04-16 21:22:41 - Feat.: - Title: Americké akcie uzavreli zmiešane, výnosy pri dlhopisoch vlády USA stúpli 04 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Času dlhopisov bránia výkonné akcie 05 - Modified: 2024-04-10 11:47:51 - Feat.: - Title: Akcie v Spojených štátoch uzavreli bez väčších zmien, čaká sa na dáta o cenách a výsledkoch firiem
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 07:06