StoryEditor

O finančnom škandále vedel údajne aj Fed

12.07.2012, 10:55
Americký regulátor o podvodoch s kľúčovou sadzbou LIBOR vedel v roku 2007.

Najneskôr v auguste 2007 vedela o podvodoch so sadzbou LIBOR newyorská centrálna banka Fed (najvýznamnejšia z 12 centrálnych bánk, ktoré tvoria Fed). Vyplýva to z jej vyhlásenia, v ktorom opísala jej komunikáciu a kroky ohľadom sadzieb LIBOR od auguste 2007 do novembra 2008.

Z dokumentov vyplýva, že už v lete 2007 mal "neformálne správy z trhu" o tom, akým spôsobom veľké banky vrátane Barclays sadzbou LIBOR manipulujú. "Po páde Bear Stearns na jar 2008 sme vykonali ďalšie vyšetrovanie toho, aké odhady pri tvorbe sadzby LIBOR dávala Barclays. Naše analýzy sme následne odovzdali príslušným orgánom vo Veľkej Británii vrátane návrhu na reformu sadzby," uviedol hovorca newyorského Fedu. Ako sa zdá, britské úrady návrh na zmenu v určovaní sadzby LIBOR ignorovali.

Pozrite si vysvetlenie škandálu so sadzbou LIBOR

Ďalším dôkazom, že Fed o podvodoch so sadzbou LIBOR vedel a zaoberal sa nimi, je schôdzka s názvom "Fixing LIBOR" (Podvody s LIBOR), ktorú na 28. apríla 2008 poobede zvolal vtedajší prezident newyorského Fedu a terajší minister financií Timothy Geithner. Na ňu pozval deväť dôležitých členov Fedu. Záznam toho, čo presne sa na schôdzke riešilo, však Fed nezverejnil.

"Klamali nás"

Vyhlásenie Fedu vytvára ešte viac pochybností ohľadom výpovedí kľúčových postáv škandálu pred britskou parlamentnou vyšetrovacou komisiou. Pred ňou exšéf Barclays Bob Diamond uviedol, že o podvodoch až do minulého mesiaca, keď Barclays dostala rekordnú pokutu 450 miliónov dolárov, nevedel.

Ako sa tvorí LIBOR

Sadzba LIBOR, ktorá ovplyvňuje finančný trh v objeme až 800 biliónov dolárov a odvíjajú sa od nej úroky veľkej časti hypoték, sa určuje cez odhady.

Niekoľko bankárov menovaných Britskou bankovou asociáciou každý deň okolo 11:00 londýnskeho času zasiela e-mailom svoje odhady výšky sadzieb, ktoré sú ochotní platiť za pôžičky od iných bánk.

Keďže ide o obrovskú sumu peňazí, ktorú LIBOR ovplyvňuje, sebemenšia zmena sadzby môže pri zmanipulovaní priniesť slušné zisky.

A to aj napriek tomu, že už pred piatimi rokmi o možných podvodoch písali finančné médiá. "Nikdy som nebol horlivý čitateľ novín," odpovedal Diamond poslancom. Napriek tomu však pripustil, že vedel, že určovanie sadzby LIBOR má slabiny a hrozí, že ostatné banky so sadzbou manipulujú. Nenapadlo mu vraj však zisťovať, či by v tom mohla byť namočená aj Barclays. Poslanci už Diamonda obvinili z toho, že ich pri výpovedi klamal.

Podobne ako Diamond hovoril aj druhý muž Bank of England Paul Tucker. Komisii najprv tvrdil, že o podvodoch nevedel. "Bol to pre mňa šok, hlboký šok," povedal Tucker poslancom. Potom však pripustil, že mu Diamond povedal, že ostatné banky svoje odhady zámerne "podstřelují". "Nedocvaklo mi to," reagoval Tucker na pripomienku poslancov, ako to teda je s tým, keď sa dozvedel o podvodoch so sadzbami.

Prvá z tucta

Tucker bol pritom v rokoch 2007 až 2009 jednou z kľúčových postáv v čase finančnej krízy - bol výkonným riaditeľom pre dohľad nad bankovým trhom a finančnou stabilitou. A je teda nepravdepodobné, že by sa k nemu nedostali analýzy Fedu vrátane návrhu na zmeny v určovaní sadzieb LIBOR.

Podľa amerických, britských a japonských vyšetrovateľov sa podvody vykonávali od roku 2005 a namočených v nich je viac ako tucet veľkých bánk vrátane Citigroup, JPMorgan Chase, Deutsche Bank, HSBC, UBS, Mitsubishi UFJ a Royal Bank of Scotland. Barclays je však prvá, ktorá dostala pokutu.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-05-04 12:30:03 - Feat.: 0 - Title: Vláda SR sa zhodla, že stav na trhu elektronických komunikácií je neuspokojivý 02 - Modified: 2005-05-04 12:32:16 - Feat.: 0 - Title: Spoločnosť SmVaK chce vstúpiť na vodárenský trh SR 03 - Modified: 2005-05-04 12:38:00 - Feat.: 0 - Title: Hokej-MS: Jágr sa vrátil do Viedne, napriek zlomenine bude hrať s dlahou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. október 2024 09:31