StoryEditor

Naše záruky pomoci pre dlžníkov rastú

11.06.2012, 00:00
Pomoc pre Španielsko bude mať vplyv na kondíciu eurozóny a európske banky.

Po zárukách pri záchrannom balíku v prípade Írska a Portugalska a po druhom balíku pomoci pre Grécko bude Slovensko ručiť s najväčšou pravdepodobnosťou aj za časť peňazí určených na rekapitalizáciu španielskych bánk.

Musíme sa spolupodieľať
„Postoj vlády a strany Smer-SD je veľmi jasný. Náš postoj je proeurópsky. Euro je dobrý projekt a nemôže za to, že niektoré krajiny zlyhávajú. Musíme sa spolupodieľať na ochranných mechanizmoch. Len vtedy môže byť Slovensko súčasťou zóny perspektívnych štátov, a nie štátov, ktoré špekulujú a čakajú, že ich niekto odnesie na chrbte,“ povedal včera premiér Robert Fico v diskusnej relácii TV Markíza Na telo.

Naše záruky za pomoc španielskemu bankovému sektoru sa môžu pohybovať v rozmedzí 1,06 až 1,2 miliardy eur. Ich celková výška však bude známa až vtedy, keď krajina oficiálne o pomoc požiada a bude známy kľúč, podľa ktorého sa jej pomoc pridelí.

1,6 miliardy eur
Celkovo Slovensko v súčasnosti ručí približne 1,6 miliardy eur na zárukách Írsku, Portugalsku a Grécku. Výška skutočne čerpanej pomoci je v prípade všetkých troch spomenutých krajín oveľa menšia. Záruky zároveň nemajú žiadny dosah na hodnotu fiškálneho deficitu Slovenska. Ich efekt je skôr psychologický a politici veľmi radi nimi strašia verejnosť.

Plánované pridelenie pomoci Španielsku je navyše špecifické v tom, že sa tu problémy nesolventných bánk preniesli do nesolventnosti štátu. Krajina by sa mala však po odsúhlasení pomoci čo najskôr vrátiť na trhy.

Pomohli bankám
Napriek tomu, že rozpočty Španielska pred dlhovou krízou dosahovali prebytok, karta sa obrátila. Kvôli realitnej bubline na trhu vláda požičiavala bankám, čo viedlo k jej drahšiemu požičiavaniu na trhoch.

Riziková prirážka pri španielskych dlhopisoch sa stala neudržateľnou a krajina teraz stojí pred žiadosťou o pomoc. Zvyšná úverová kapacita dočasného eurovalu v súčasnosti dosahuje 216 miliárd eur. Peniaze na Španielsko teda tento mechanizmus pomoci má. Otázne však je, čo sa udeje v prípade zlého výsledku volieb v Grécku. „Ak sa Gréci rozhodnú vo voľbách podporiť strany odmietajúce diktát Nemecka, trh bude otrasený. V tom momente zrejme Európska centrálna banka zníži svoje úrokové sadzby. Pomôže tým všetkým. Zdá sa, že úrokové sadzby sú teraz privysoké aj pre bohaté Nemecko. Jeho exporty totiž začali prekvapivo padať,“ nazdáva sa hlavný ekonóm Next Finance Vladimír Pikora. Podľa mnohých analytikov je však pomoc pre Španielsko len ďalším kupovaním si času pred záchranou samotného eura.

Obávaná recesia
Okrem samotnej eurozóny môže dianie na starom kontinente významnejšie ohroziť aj ekonomiky ďalších krajín. „Dlhová kríza v eurozóne ,likviduje' šance Británie na oživenie ekonomiky,“ povedal včera pre nedeľník The Sunday Telegraph britský minister financií George Osborne. Slabšia spotreba krajín eurozóny bude mať, samozrejme, dosah aj na ekonomiku Spojených štátov či Číny. Súčasné dianie prirodzene prinesie vyšší tlak aj na slovenské firmy. Ako relatívne malá otvorená ekonomika sme závislí najmä od kondície našich veľkých partnerov. Tými sú Nemecko a štáty Európskej únie. Zvyšovanie nezamestnanosti v krajinách únie prinesie tlak aj na cenu výrobkov našich firiem a ich efektivitu.

01 - Modified: 2005-05-02 10:15:00 - Feat.: 0 - Title: Natan Šaranský rezignoval z vlády premiéra Ariela Šarona 02 - Modified: 2005-05-02 10:21:58 - Feat.: 0 - Title: Minister Fronc dnes prezentoval výhody spoplatnenia VŠ 03 - Modified: 2005-05-02 10:32:30 - Feat.: 0 - Title: USA si myslia, že Severná Kórea uskutočnila skúšku rakety
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 06:53