StoryEditor

Burger King ho zradil. Teraz krachuje

12.02.2014, 23:00
Stavebníctvo. Český podnikateľ Tomáš Zuckermann, ktorý na Slovensku neúspešne rozbiehal sieť rýchleho občerstvenia, má v konkurze tri firmy.

Na jar 2010 u nás s pompou otvárala prvú predajňu siete rýchleho občerstvenia Burger King. V Eurovei sa ešte dobre nezabývala, a už boli na svete ďalšie prevádzky v žilinskom Auparku a bratislavskom Poluse. Prišlo však vytriezvenie. Slovenská dcéra rovnomennej českej spoločnosti Tekaz na gastrobiznise prerábala. Pobočky boli už od konca roka 2011, najprv dočasne, potom definitívne, zatvorené. Dva roky po zatvorení fast foodu hlási problémy už aj pôvodný podnik. Spoločnosť Tekaz smeruje do konkurzu. Dlh sa blíži k miliónu eur.

Dotovať ich ďalej nemohli

Takto sa skončila gastroepizóda českej stavebnej firmy Tekaz podnikateľa Tomáša Zuckermanna. Ten sa rozhodol, že svoj stavebný biznis rozšíri o fast food. Využil dieru na trhu a vybral si značku Burger King. Ani „prenájom“ známej značky však nepomohol. „Pri Burger Kingu sa nenaplnili očakávania v oblasti tržieb a nakoniec sme prevádzky museli dotovať sumou asi 50-tisíc eur mesačne,“ tvrdí pre HN Zuckermann. Dotovať tento biznis si vraj mohol dovoliť, kým sa mu darilo v stavebnom priemysle. „No potom tržby v súvislosti s prepadom českého stavebníctva padli. Teraz sa snažíme zachrániť doma. Sústredíme sa výlučne na stavebníctvo,“ dodáva Zuckermann.

Hoci o spoločnosti Tekaz bolo od tejto chvíle na Slovensku ticho, v Česku sa Zuckermannove problémy v stavebníctve práve naplno rozbiehali. V polovici roka 2012 išla do konkurzu spoločnosť Západní stavební, kde je predsedom dozornej rady. Začiatkom roka 2013 zase Prefa-Beton Cheb, ktorú spolovice vlastnila spoločnosť Tekaz a Zimmerman bol jej konateľom. Napokon koncom minulého roka sa pod ochranu súdu dostal aj samotný Tekaz. So všetkými firmami sa navyše spájajú podozrenia z korupcie a porušovania zákona.

Stratilo sa 10 miliónov korún

„Len pri akcii výstavby Multifunkčného ihriska pre dospievajúcu mládež u nás vo Františkových Lázňach pripravili subdodávateľov tejto zákazky o viac ako 10 miliónov českých korún (asi 363-tisíc eur), ktoré preukázateľne zaplatilo mesto Františkovy Lázně jednej z firiem používaných pánom Zuckermannom,“ tvrdí pre HN Ivo Mlátilík, starosta mesta Františkovy Lázně. Ani insolvenčný správca podľa neho nemôže zistiť, kam sa podelo celých 35 miliónov. Polícia podozrenie prešetrovala, no bez výsledku.

Druhým kontroverzným podnikom sa stal podnik Prefa-Beton Cheb. Ten sa podieľal na dvoch veľkých verejných zákazkách za stovky miliónov českých korún napriek tomu, že porušoval zákon. „Aj keď je spoločnosť podľa zákona povinná overiť účtovnú závierku audítorom, neplnil dlžník túto povinnosť od roku 2006,“ povedal pre MF Dnes Insolvenčný správca Prefy Rudolf Vinš. Spoločnosť dnes už prakticky neexistuje, veritelia sa hlásia asi o 200 miliónov korún.

Český Tekaz zachraňuje

Poslednej z tria problémových firiem, spoločnosti Tekaz, nakoniec súd povolil reštrukturalizáciu. Podľa poslednej správy insolvenčného správcu Rudolfa Vinša podnik naďalej funguje a pracuje v ňom 70 ľudí. Podnik však ešte nepredložil plán reštrukturalizácie, ktorý musia schváliť veritelia. Až potom bude jasné, čo s firmou bude ďalej.

Kto je Tomáš Zuckermann

Je vplyvný politik a podnikateľ karlovarského regiónu. Počiatky jeho biznisu sa viažu k porevolučným rokom a privatizácii v okolí Chebu, kde sa narodil. Neskôr sa stal aj členom strany ČSSD a spolupracoval so spolustraníkom Jakubom Pánikom, ktorý bol obchodným riaditeľom v jednej zo Zuckermannových firiem a zároveň sedel v regionálnej rade, ktorá prerozdeľovala eurofondy. Jeho meno sa podľa českého obchodného registra objavuje v jedenástich firmách. Dve z nich sú v konkurze, jedna v reštrukturalizácii. Zuckerman sa dostal aj do verejnej politickej funkcie, keď sedel vo finančnej komisii pri krajskom zastupiteľstve Karlovarského kraja. V súčasných problémoch však od neho podľa starostu Iva Mlátilíka dali politickí kamaráti ruky preč.

01 - Modified: 2006-01-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Baltika spája pivovary
01 - Modified: 2024-04-26 07:19:37 - Feat.: - Title: Ceny stavebných prác boli medziročne vyššie o viac než päť percent, tempo rastu stúpa 02 - Modified: 2024-04-18 08:41:13 - Feat.: - Title: Na Slovensko mieri slávny fast food. McDonald´s a Burger King dostanú ďalšieho veľkého konkurenta 03 - Modified: 2024-04-11 09:57:01 - Feat.: - Title: Slovenské stavebníctvo bude v tomto roku zápasiť s nižším dopytom, tvrdia analytici 04 - Modified: 2024-04-11 07:35:56 - Feat.: - Title: Stavebná produkcia vo februári mierne poklesla, pozitívny vplyv na celkový výsledok mali práce v zahraničí 05 - Modified: 2024-04-17 11:08:30 - Feat.: - Title: Ste developer a bojíte sa krádeží na vašej stavbe? Takéto máte možnosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:28