StoryEditor

Stačilo video a sociálna sieť. A dvaja Bulhari vystrašili celú krajinu

29.06.2014, 13:14
Autor:
tasr, stltasr, stl
Bulhari vyzývali na internete ľudí, aby si vyberali peniaze z bánk.

Bulharské úrady v sobotu (28.6.) vo večerných hodinách oznámili, že zadržali dve podozrivé osoby z účasti na zrejme organizovanom pokuse destabilizovať finančný systém krajiny. Údajne ide o povzbudzovanie obyvateľov, aby si vyberali vklady z bánk.

Podľa agentúry Reuters jedného muža zadržali v Sofii a druhého v Ruse. Ministerstvo vnútra uviedlo, že kriminálne živly využívajú internet a mobilné telefóny na posielanie výziev občanom, aby si vyberali svoje úspory.

Uplynulý týždeň prevzala centrálna bulharská banka kontrolu nad štvrtým najväčším úverovým ústavom v krajine - Corporate Commercial Bank (Corpbank) po tom, ako po poplašných správach začali ľudia vyberať z nej vklady.

V posledných dvoch dňoch došlo k výberu vkladov vo výške 400 miliónov eur aj z tretej najväčšej bulharskej banky - First Investment Bank (FIBank). Vývoj viedol centrálnu banku k vydaniu varovania, že ide o sústredený útok na bankový systém.

Národná bezpečnostná agentúra uviedla, že zadržaný 45-ročný muž v Ruse publikoval na Facebooku a vo svojej videonahrávke na YouTube zlomyseľné informácie o veľkej bulharskej banke. Vyzýval k zrušeniu menového úradu, ktorého povinnosťou je udržiavanie stáleho kurzu národnej meny - leva voči euru. Úrad je pokladaný za hlavný pilier bulharskej ekonomickej stability. Bol vytvorený v polovici 90. rokov minulého storočia po finančnej kríze v krajine sprevádzanej hyperinfláciou. Viedla ku krachu mnohých bulharských bánk.

Muž, ktorého zadržali v sobotu v Sofii, rozširoval falošné informácie v osobnom záujme. Bezpečnostná agentúra podrobnejšie informácie o zadržaných osobách nezverejnila.

Vedenie centrálnej banky v sobotu opäť vyzvalo politické strany, aby pomohli nastoliť dôveru v bankový systém a aby sa zdržali komentárov, ktoré by mohli vyvolať u obyvateľstva obavy o ich úspory v bankách.

V piatok sa hlavné politické strany dohodli na predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa budú konať 5. októbra. Zaviazali sa tiež, že podporia úsilie centrálnej banky zamerané na upokojenie situácie okolo úverových ústavov.

Líder opozície Bojko Borisov, ktorého stredopravá strana zrejme nasledujúce parlamentné voľby vyhrá, vyzval, aby ihneď odstúpil premiér a aj ministri financií a vnútra, lebo nezvládli súčasnú krízu. Vládni socialisti požiadavku odmietli, lebo podľa nich také výzvy zvyšujú v spoločnosti neistotu.

01 - Modified: 2006-07-16 18:49:27 - Feat.: 0 - Title: Fico a Paroubek oživujú Československo
01 - Modified: 2021-08-02 17:04:04 - Feat.: - Title: Zachránili ju pred developermi. Posledná z divokých pláži v Bulharsku je obľúbená najmä u nudistov 02 - Modified: 2016-08-26 10:27:06 - Feat.: - Title: Bulhari už majú dosť provokácií ruských pilotov, o pomoc požiadali Američanov 03 - Modified: 2016-06-12 11:43:46 - Feat.: - Title: Zjavenie z iného sveta. Bulhari chcú oživit chátrajúci kolos komunistov 04 - Modified: 2016-06-02 20:20:07 - Feat.: - Title: Bulhari modernizujú armádu, za nové stíhačky a lode zaplatia vyše miliardy eur 05 - Modified: 2015-12-01 13:15:44 - Feat.: - Title: Neďaleko letiska v Sofii našli výbušné zariadenie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 09:32