StoryEditor

Intervencie českej koruny by moholi skončiť na konci roka, tvrdí šéf českej banky

21.01.2016, 14:06
Autor:
TASRTASR

Koncom tohto roka by v Českej republike mohli vzniknúť podmienky na ukončenie intervenčného režimu voči českej korune. Pre TASR to v stredu (20.1.) počas medzinárodnej konferencie Euromoney vo Viedni uviedol guvernér Českej národnej banky (ČNB) Miroslav Singer, podľa ktorého by predčasné ukončenie intervencií bez ohľadu na dôležité ekonomické indikátory bolo proti zmyslu menovej politiky.

"My nie sme štátny plánovací úrad. Máme nejakú prognózu a vyzerá to tak, že koncom roka možno vzniknú podmienky pre ukončenie režimu," konštatoval Singer. Zároveň doplnil, že ekonomika si potrebuje vytvoriť "robustnejšie zakotvenie v normálnych podmienkach".

"To, že sme mali vlani vplyvom skôr jednorazových faktorov mimoriadne príjemný rast v európskom meradle neznamená, že Európa rastie zdravo. Porovnávanie s Európou, ktorá rastie pomaly, nie je také zmysluplné. Vyrovnáva to len kus cesty z najdlhšej recesie, ktorú česká ekonomika od začiatku svojej novodobej existencie zažila. Je pravdou, že sa tam zažíname pomaly blížiť," priblížil Singer. Jednorazovými faktormi, ktoré vlani prispeli k hospodárskemu rastu krajiny, boli podľa neho ceny energií a dočerpávanie eurofondov.

Centrálni bankári sa počas konferencie zhodli na tom, že krajiny, ktoré sa nachádzajú v deflácii, majú problém so splácaním dlhu. To ale neplatí pre Českú republiku. "Ono je to trochu zložitejšie. My v tejto chvíli máme relatívne nízku celkovú infláciu s úplne inou kompozíciou ako pred troma rokmi. Klesajú ceny, ktoré de facto zodpovedajú faktorom ponuky. Bavíme sa o komoditách, ktoré kupujeme, a o energiách," vysvetlil Singer.

Navyše predvlani mala Česká republika nadpriemernú úrodu. "Tá ešte stále tlačí ceny potravín nadol a keďže nie sme poľnohospodársky orientovaná ekonomika, je to tiež pre ČR relatívne pozitívny faktor. A proti tomu stojí faktor, že ekonomika začína vnútorne generovať dopytové tlaky, ktoré sa materializujú v jadrovej inflácii (korigovaná inflácia bez pohonných látok) a ktorá je v tejto chvíli na úrovni 1,4 percenta. Svojim spôsobom je to rozumný indikátor toho, kam idú ceny," konštatoval guvernér ČNB.

Stále podľa neho existuje priestor na rast cien. Pripomenul, že inflačný cieľ je na úrovni 2 percentá. "Čiže ukončovať uvoľnenú menovú politiku, keď ani jeden indikátor nenaznačuje, že by sme sa okolo tohto cieľa mohli začať pohybovať na dlhšiu dobu, je proti zmyslu menovej politiky," dodal Singer.

01 - Modified: 2008-01-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Ceny bytov v Bratislave by mali zaznamenať dvojciferný rast
01 - Modified: 2024-01-20 23:00:00 - Feat.: - Title: Česko bez eura stráca bohatstvo a vplyv, tvrdí uznávaný ekonóm. Aké výhody má spoločná mena? 02 - Modified: 2023-12-31 07:49:00 - Feat.: - Title: Ako sa bude v roku 2024 dariť českej korune? Experti čakajú, že bude pod veľkým tlakom 03 - Modified: 2023-12-11 23:02:29 - Feat.: - Title: Bratislavčania potrebujú na kúpu bytu sumu hodnú metropoly Česka. Nájsť bývanie je v Prahe ľahšie 04 - Modified: 2023-09-18 14:59:38 - Feat.: - Title: Česká inflácia budúci rok klesne na dve percentá, guvernér národnej banky odmietol skoré znižovanie sadzieb 05 - Modified: 2023-08-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Česi rozbehli rizikový biznis, na Slovensku sa deje nadivoko. Penzisti si užívajú peniaze na úkor dedičstva
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:18