StoryEditor

Tento vynález zmení svet, vyhlásil Gates. A vypil vodu z fekálií

13.01.2015, 11:21
Zakladateľ Microsoftu, miliardár Bill Gates, investoval do prístroja, ktorý z odpadu vyrobí pitnú vodu a elektrickú energiu.


Bill Gates ochutnáva očistenú vodu. Snímka: GatesNotes.com

"Sledoval som hromadu fekálií, ako po páse zišli do stroja. O pár minút neskôr som ochutnal výsledný produkt - pohár čistej vody," opisuje najbohatší muž sveta nevšedný zážitok. Americký miliardár dúfa, že Omniprocesor pomôže vyriešiť zásadné problémy a ešte priniesť peniaze.

Inžinierske siete - voda, elektrina a kanalizácia - sú samozrejmou súčasťou každého obytného pozemku. Teda aspoň vo vyspelých krajinách. Naopak v krajinách tretieho sveta ide o luxus, ktorý je väčšine ľudí zúfalo nedostupný. "Viac ako dve a pol miliardy ľudí nemá prístup k bezpečnej kanalizácii," pripomína Bill Gates a verí, že "šikovní inžinieri" to dokážu zmeniť.

Jedným z ľudí, ktorí sa ozvali na Gatesovu výzvu z roku 2012, je Američan Peter Janicki, zakladateľ rovnomennej firmy. Študoval problematiku priamo na mieste, v Afrike a Indii, a jeho cieľom bolo vytvoriť také riešenie, ktoré si na seba samo zarobí. Zdroje príjmu sú v tomto prípade hneď tri - prevádzkovateľ Janickiho "Omniprocesoru" by mal dostať zaplatené za odber odpadu, za produkovanú pitnú vodu, ktorá vyčistením odpadu vzniká, a tiež za elektrinu, ktorú Omniprocesor vytvára pri spaľovaní a odparovaní vody z odpadu.

Ako to funguje? Výkaly sa spaľujú pri 1000°C a nesmrdia
Funkčný prototyp Omniprocesoru, z ktorého sa Bill Gates napil (a postaral sa tak o desiatky vtipných titulkov v médiách po celom svete), stojí zatiaľ v štáte Washington. Janicki plánuje začať pilotný projekt v Senegale počas roka 2015. Budúca generácia prístroja by mala byť schopná spracovať výkaly od stotisíc ľudí. V tom prípade bude produkovať 86-tisíc litrov vody denne a k tomu ešte vytvorí elektrickú energiu. Väčšina vytvorenej elektriny samozrejme pôjde na prevádzku čističky/spaľovača, ale istá nadprodukcia (250 kW) tu je.

OmniProcessor z dielne spoločnosti Janicki Bioenergy narozdiel od konkurenčných zariadení nepotrebuje externú dodávku energie, naopak elektrinu sám vyrába.

Tekutiny nazbierané napr. z kanalizácie prejdú najprv sušičkou. Výsledkom je suchý pevný odpad, ktorý putuje do pece. Vďaka vysokej teplote tisíc stupňov Celzia je spaľovanie prakticky bez zápachu. Spaľovanie zároveň dodáva tepelnú energiu vode, premieňa ju na paru a vytvára tak elektrickú energiu. No a vodná para sa ochladí, prejde čistiacim systémom a výsledkom je "tá najčistejšia voda, akú si dokážete predstaviť".

"Ak sa nám to podarí, bude to pekný príklad toho, ako filantropia môže počiatočnou investíciou povzbudiť a neskôr viesť aj k vzniku odvetví, ktoré budú finančne sebestačné," píše Gates.

Od charity si Gates odpočinie, na 30 percent sa vrátil do Microsoftu
Bill Gates a jeho žena Melinda patria k najštedrejším filantropom na svete. Na dobročinné účely venovali už vyše 30 miliárd dolárov, teda viac ako tretinu z ich celkového majetku.

Hoci Bill Gates je stále známy ako "ten z Microsoftu", posledných približne desať rokov sa najbohatší muž planéty zaoberá predovšetkým riadením a podporou nadácie, ktorú založil s manželkou Melindou. Medzi jeho veľké ciele patrí odstránenie malárie alebo vedecký vývoj potravín schopných ukončiť hladomor.

Do Microsoftu sa však Gates s príchodom nového šéfa, Satya Nadella, tak trochu vrátil. Konkrétne "asi na 30% svojho času", prezradil magazínu Vanity Fair. Podľa Gatesa to neznamená, že by o niečom rozhodoval: "Spoločnosť riadi Satya, rozhodovanie je na ňom." Zo svojho spolupôsobenia s Ballmerom aj z riadenie nadácie vie, že nemá dokonalý prehľad. Satya si od Gatesovho čiastočného návratu sľubuje predovšetkým povzbudenie zamestnancov: "Keď sa o niečo Gates zaujíma, tak každý, kto sa na takomto projekte podieľa, zo seba vydá to najlepšie. A to chcem využiť."

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-02-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V skratke
01 - Modified: 2024-04-20 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo potrebujete vedieť predtým, ako si zabezpečíte vlastný zdroj vody? Odpovedajú experti 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:47 - Feat.: - Title: Kde sa zarába najviac na vode? Zisky nafúkli na západe Slovenska, na juhu zas spľasli (+ prehľad 14 miest) 03 - Modified: 2024-04-04 10:00:00 - Feat.: - Title: V čiernej diere miliardy svetelných rokov od Zeme našli vodu. Je jej toľko, ako na našej planéte vynásobené 140 biliónkrát 04 - Modified: 2024-04-02 13:30:00 - Feat.: - Title: Kde sa má stavať studňa a ako skontrolujete kvalitu vody? (prehľad) 05 - Modified: 2024-03-27 11:06:37 - Feat.: - Title: Efekt Taylor Swift. Ako tragédia na jej koncerte prinútila zmeniť v krajine zákony o pitnej vode
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 17:53