StoryEditor

Miliardár hlási bankrot. Ropný magnát klesol na dno

04.11.2013, 12:14
Autor:
adpadpIHNEDIHNED
Brazílčanovi pred rokom a pol patrila siedma priečka v rebríčku najbohatších ľudí sveta. Kvôli chamtivosti a nedostatku opatrnosti dnes čelí bankrotu.

Kedysi jeden z najrýchlejšie bohatnúcich miliardárov na svete narazil na dno. To má pre Brazílčana Eika Batistu podobu rozhodnutia brazílskeho súdu, ktorý nad jeho ťažiarskou spoločnosťou OGX vyhlásil ochranu pred veriteľmi.

Ešte pred rokom a pol odhadoval americký magazín Forbes majetok ropného magnáta na 34,5 miliardy dolárov. To z neho robilo siedmeho najbohatšieho muža na zemi. Sám brazílsky miliardár sa tomuto označeniu vôbec nebránil. Naopak svoju povesť priživoval prehláseniami, že čo nevidieť bude najbohatším človekom na svete vôbec.

To ale hovoriť nemal. Onedlho sa z neho stal iba milionár a po tom, čo v stredu jeho ťažiarska spoločnosť OGX zbankrotovala, rieši úplne iné problémy ako postavenie v prestížnom rebríčku.

Tento ťažiarsky magnát vstúpil do sveta veľkých peňazí už ako 24-ročný so zárobkom vyše šesť miliónov dolárov a odvtedy boli jeho investície čoraz ziskovejšie. Batista sa rýchlo vyšvihol medzi svetových miliardárov a vyslúžil si prezývku brazílsky Donald Trump. Pred dvoma rokmi však spravil zlé investičné rozhodnutie, ktoré jeho rozprávkové bohatstvo premenilo na dlhy.

O deväť desatín svojho bohatstva prišiel za rekordne krátky čas, za šestnásť mesiacov. Jeho spoločnosť EBX totiž získala kontrakty na nové náleziská ropy, od ktorých si sľuboval obrovské zisky. Odhady však boli viac ako nepresné. Namiesto predpokladaných 700 tisíc barelov denne sa firme podarilo vyťažiť len 14 tisíc.

Brazílčan na to kruto doplatil a jedna z najbohatších firiem sveta sa v krátkom období prepadla do dlhov. Trhoví analytici pripisujú plnú zodpovednosť za tento historický pád jej majiteľovi, Batista totiž zanedbal zabezpečenie svojho majetku a namiesto toho svoje rozprávkové bohatstvo začal investovať do oblastí, ktoré boli veľmi rizikové. Jeho očakávania boli často prehnané a predpoklady zisku neboli založené na relevantných dátach.

Ropný magnát rád a často vyhlasoval, že zosadí z trónu Mexičana Carlosa Slima, najbohatšieho muža sveta, uvádza ďalej Daily Mail. Práve túžba po dosiahnutí tohto titulu sa mu podľa expertov stala osudnou a ovplyvnila jeho bezhlavé a rizikové investície. Strata brazílskeho ropného magnáta tak patrí medzi najväčšie a najrýchlejšie v histórii.

01 - Modified: 2005-08-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Pošta modernizuje infosystém
01 - Modified: 2024-04-29 13:30:00 - Feat.: - Title: Ukrajinská armáda na fronte postupne mieri k bankrotu. Ruský postup sa zrýchľuje, varuje analytik 02 - Modified: 2024-04-15 11:30:00 - Feat.: - Title: Bruno Mars, Nicolas Cage či 50 Cent. Tieto celebrity nevedeli narábať s peniazmi a o všetko prišli 03 - Modified: 2024-01-29 18:02:53 - Feat.: - Title: Vlastník niekoľkých najvýznamnejších obchodných domov v Nemecku vyhlásil bankrot 04 - Modified: 2024-01-05 07:36:35 - Feat.: - Title: Končí veľký výrobca alkoholu, na trhu bol 75 rokov. Čo dohnalo producenta likérov a destilátov ku krachu? 05 - Modified: 2023-12-22 12:20:09 - Feat.: - Title: Trumpov bývalý právnik Giuliani vyhlásil osobný bankrot, musí vyplatiť krivo obvinené úradníčky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 16:34