StoryEditor

Musel niekoľkokrát skrachovať, aby nakoniec vybudoval obrovské impérium

24.12.2015, 23:00

Nadaný animátor a tiež obchodník Walt Disney sa koncom 20. rokov presadil vo svete filmu a ním založená firma dnes patrí k najväčším hráčom v zábavnom priemysle. Disney sa preslávil aj ako budovateľ zábavných parkov. Kreslená postavička myšiaka Mickeyho sprevádza detstvo už niekoľkých generácií, píše iDnes.cz.

Walt Disney sa narodil potomkom írskych emigrantov v decembri 1901 v Chicagu. Výtvarný talent ukázal už ako dieťa, a keď v Európe zúrila prvá svetová vojna, bol už v rodnom Chicagu uznávaným karikaturistom. Do sveta filmu a varieté mladého Disneyho zasvätila divadelnická rodina Pfeiffertov, u ktorej trávil viac času ako doma. Neskôr ho nevzali do armády, jazdil teda aspoň ako dobrovoľník na francúzskom fronte s ambulanciou pre Červený kríž.

Z továrne ku krachu

Po návrate z frontu sa Disney začal živiť v továrni. To ho ale neuspokojovalo, chcel kresliť politické karikatúry alebo komiksy. Disney sa nakoniec uchytil v štúdiu Pesmen-Rubin Art, kde kreslil reklamy pre noviny, magazíny a filmové divadlá. Tu sa tiež stretol s karikaturistom Ubem Iwerksom. Keď ich zmluva so štúdiom vypršala, rozhodli sa pre založenie vlastnej spoločnosti.

Disneyho angažmán v Iwerks-Disney Commercial Artists však nemalo dlhé trvanie. Onedlho po založení podnik opustil, aby si zarobil viac peňazí v spoločnosti Kansas City Film Ad Company. Tamojšie angažmán bolo pre Disneyho kľúčové, od firmy si vypožičal kameru, s ktorou začal doma po večeroch experimentovať.

Nakoniec dospel k názoru, že budúcnosť kresby leží v animovanom filme. Disneyho animované filmy získali rýchlo na popularite a animátor si vďaka finančnému úspechu mohol dovoliť založiť vlastné štúdio Laugh-O-Gram. Pôvodný úspech ale netrval dlho, štúdio kvôli veľkým výdavkom skrachovalo a animátor sa ocitol opäť na nule.

Zlatý vek animácie

Neúnavný Disney sa preto rozhodol skúsiť šťastie v silne konkurenčnom Hollywoode, kde prerazil s animáciami založenými na postave Alenky v ríši divov. Rozhodujúci úspech Disney slávil koncom roka 1928, keď do amerických kín prišiel pod hlavičkou Walt Disney Studios film Mickey. Myšiaka Mickeyho i ďalších členov jeho partie, či už partnerku Minnie, Pluta, Goofyho alebo Káčera Donalda, si publikum rýchlo obľúbilo.

Walt Disney príležitosť dokázal naplno využiť, jeho štúdio sa rýchlo premenilo na továreň na filmy, ktorá po krátkych groteskách už v roku 1937 vyrobila aj celovečernú Snehulienku a sedem trpaslíkov. Za Snehulienku Disney zožal komerčný úspech a celkom osem oscarových sošiek.

Film Snehulienka a sedem trpaslíkov nebol len jeho vlastným vrcholným úspechom, ale uviedol jeho štúdio do éry neskôr označovanej ako "zlatý vek animácie". Nasledovali ďalšie filmy ako Pinocchio, Fantasia, Bambi, Alenka v ríši divov a Peter Pan. Súčasne tiež vznikali nové diely Mickey Mouse, Káčera Donalda, Goofyho a Pluta.

Disneyland

Disneymu sa darilo aj v období druhej svetovej vojny, kedy uzavrel zmluvu s americkou vládou na výrobu krátkometrážnych inštruktážnych filmov. Vznikol tak napríklad krátkometrážny film Der Fuehrer 's Face s kultovým Káčerom Donaldom v hlavnej úlohe. Po vojne vytvoril náčrt zábavného parku, kde by jeho zamestnanci mohli tráviť čas so svojimi deťmi. Zrodila sa tak myšlienka Disneylandu, ktorý slávnostne otvoril 18. júla 1955.

Súbežne s Disneyho slávou rástlo aj jeho zábavné impérium. Do portfólia Walt Disney Studios pribudli filmové klasiky ako Lady a Tramp, Šípková Ruženka alebo 101 dalmatíncov. Disney do svojich snímkov prispieval aj v období, keď už bol popredným showbiznisovým manažérom. Posledné filmy, ktorým prepožičal svoj hlas, boli Kniha džunglí alebo Medvedík Pú. Walt Disney zomrel vo veku šesťdesiatpäť rokov na rakovinu pľúc.

Dnes je Walt Disney Company podľa výšky tržieb najväčšou spoločnosťou svojho druhu na svete, okrem filmových štúdií jej patria tiež televízne stanice ABC alebo ESPN. Snímky nadaného kresliara a animátora pozná celý svet.

01 - Modified: 2007-12-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Druhý život odpadov
01 - Modified: 2024-03-28 12:00:00 - Feat.: - Title: Pripravuje sa šiesty film Pirátov z Karibiku. Vieme, či sa vráti aj Johnny Depp 02 - Modified: 2024-02-11 11:30:00 - Feat.: - Title: Disney sa chce vrátiť na víťaznú vlnu. Na svojej platforme uvedie koncert Taylor Swift, do herného biznisu naleje 1,5 miliardy 03 - Modified: 2024-02-09 11:00:00 - Feat.: - Title: Bývalá hviezda Mandaloriana žaluje Disney kvôli príspevkom na sociálnych sieťach. Finančne ju podporil aj Twitter Elona Muska 04 - Modified: 2024-01-31 10:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Internetom sa šíri fan trailer na Pirátov z Karibiku 6 s Johnnym Deppom a Jennou Ortega. Ľudia šalejú a pýtajú si film 05 - Modified: 2024-01-27 10:15:09 - Feat.: - Title: Toto ponúkne svet Star Wars v roku 2024. Tešiť sa môžeš na pokračovania, ale aj úplne nové príbehy z preďalekej galaxie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:24