StoryEditor

Do eurozóny pribudne nový člen. Takto budú vyzerať euromince Litvy

20.06.2014, 11:51
Autor:
slsl
Litva je poslednou pobaltskou krajinou, ktorá prijme euro. Začne ním platiť od roku 2015.

Je rozhodnuté. Od januára 2015 začne platiť eurom už v poradí devätnásta krajina.

Ministri financií krajín platiacich spoločnou európskou menou v Luxembursku podľa očakávaní podporili rozšírenie eurozóny o Litvu od začiatku budúceho roka. Novinárom to po rokovaní ministrov financií eurozóny povedal predseda tejto skupiny Jeroen Dijsselbloem z Holandska.

Splnila podmienky

Európska komisia a Európska centrálna banka už na začiatku mesiaca oznámili, že pobaltská krajina plní podmienky pre prijatie eura. "Súhlasili sme s týmito inštitúciami, že Litva potrebné kritériá plní," vyhlásil Dijsselbloem. Je to podľa neho zaslúžené ocenenie krajiny, ktorá vraj "pôsobivo" zvládla konvergenčný proces aj finančnú krízu.

Litovský minister financií Rimantas Sadzius kolegov ubezpečil, že Vilnius bude pokračovať v rozumnej hospodárskej politike, aby Litva nemala v eurozóne problémy. Ak všetko pôjde dobre, budú sa Litovčania od septembra zúčastňovať rokovaní euroskupiny ako pozorovatelia, od januára budúceho roka potom ako plnoprávni členovia.

Litva bude devätnástou z celkom 28 krajín Európskej únie, ktorá prijme euro - menu spájanú v posledných rokoch aj s ekonomickými ťažkosťami EÚ. Litva je posledná z troch pobaltských krajín, niekdajších častí Sovietskeho zväzu, ktorá zatiaľ eurom neplatí.

Strategický krok

"Prijatie eura získava - so zreteľom na okolnosti vzniknuté neďaleko hraníc Litvy - veľký význam," zdôrazňuje litovský premiér Algirdas Butkevičius. Naráža tak na komplikovanú bezpečnostnú situáciu spôsobenú napätím medzi Ruskom a Európskou úniou kvôli ukrajinskej kríze.


Pristúpenie k spoločnej mene je podľa Vilniuse ekonomicky a politicky strategický krok, ktorý prispeje k rýchlejšiemu ekonomickému rastu a zlepší život občanov krajiny. "Je to ďalší krok k prehĺbeniu ekonomickej, finančnej a politickej národnej bezpečnosti," dodal Butkevičius.

Litva plní potrebná maastrichtské kritériá, má zodpovedajúci menovú politiku a vykonala významné hospodárske reformy.

01 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 02 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 03 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku 04 - Modified: 2024-04-10 11:49:16 - Feat.: - Title: Dolár sa drží bez väčších zmien, čaká sa na údaje o inflácii v Spojených štátoch 05 - Modified: 2024-03-28 16:58:26 - Feat.: - Title: Euro kleslo až na päťtýždňové minimum voči doláru, neskôr časť strát vymazalo
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 13:30