StoryEditor

Londýnske banky dnes napadli hackeri. Plánovane

12.11.2013, 10:08
Autor:
adpadp
Plánované kyber útoky majú otestovať, či britské banky dokážu odolať skutočným hrozbám. Ide o najväčšie cvičenie svojho druhu.

Briti sa rozhodli otestovať pripravenosť a odolnosť londýnskych bánk voči kybernetickým útokom tak, že banky podrobia falošným. Operácia sa volá "Waking Shark II" (Zobúdzajúci sa žralok II) a ide o najväčšie cvičenie svojho druhu na svete, uviedol portál CNBC. Tisíce zamestnancov desiatok londýnskych finančných inštitúcií budú dnes súčasťou vojnovej hry, ktorá otestuje, ako sa dokážu banky vysporiadať s rozsiahlymi kyber útokmi.

V celej hre, počas ktorej budú banky bombardované rôznymi krízovými situáciami a typmi útokov, bude zapojené množstvo ľudí v kanceláriách, vo vláde a v iných finančných inštitúciách. Simulácie budú zahŕňať aj preverenie, či sú banky pripravené na nadštandardné výbery hotovosti z bankomatov, alebo ako by sa vyrovnali s prudkým poklesom likvidity na svetových trhoch.

Dôležitou súčasťou cvičenia bude tiež zisťovanie, ako dokážu firmy komunikovať s vedením, medzi sebou, a ako následne dokážu koordinovať aktivity na odvrátenie bezprostredne hroziacich škôd. Dôraz sa bude klásť najmä na operácie súvisiace s investičným bankovníctvom.

K takémuto neštandardnému cvičeniu pristúpili regulátori bánk z dôvodu rastúcich obáv z reálnych hackerských útokov na bankový systém, najmä z rozsiahleho koordinovaného útoku na špecifické banky, ktorý by ich mohol odstaviť a spôsobiť chaos v celom bankovom systéme, uvádza ďalej portál CNBC.

Domino efekt, ktorý by sprevádzal takýto typ koordinovaného útoku, by mohol mať obrovský dopad s nevyčísliteľnými nákladmi pre krajiny, ktoré by zasiahol. Podobné cvičenie pred pár mesiacmi absolvovali aj newyorské firmy, ktoré sa testom podrobili v snahe zistiť, ako by obstáli v situácii, kedy by hackeri zaútočili na americké trhy.

01 - Modified: 2005-09-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Komunitárne programy spájajú politiky EÚ (1)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 18:06