StoryEditor

Komentár Poliačika: Prečo by legalizácia konope pomohla našej ekonomike

10.06.2014, 09:42

Som veľmi rád, že sa aspoň náznakom hovorí o tom, že by pestovanie konope slovenskej ekonomike mohlo pomôcť. No jedným dychom treba povedať, že prínosnejšie sú využitia v priemysle a zdravotníctve než predaj marihuany pre rekreačné účely, ktorému sa ako jedinému venoval pôvodný článok z dielne Finwebu, na ktorý reagujem.

Plná legalizácia konope by bola porušením záväzkov plynúcich z rezolúcie OSN

Jedinou krajinou, ktorá na svojom území legalizovala konope na rekreačné účely, je Uruguaj. A odpoveď na seba nenechala dlho čakať. International Narcotics Control Board vydali tlačovú správu, v ktorej legalizáciu odsúdili a vyzvalo Uruguaj k dodržovaniu Single Convention on Narcotic Drugs, ktorej je signatárom. Rovnako ako USA a ako nástupnícka krajina Československa aj Slovenská republika. Colorado a iné federálne štáty USA nie sú viazané medzinárodnými zmluvami, tými je viazaná len krajina ako taká. A v USA na federálnej úrovni ostáva marihuana stále nelegálnou substanciou.

Zmenu by v tejto veci mohlo priniesť rozhodnutie amerického Najvyššieho súdu a dá sa predpokladať, že ak by sa konope legalizovalo na celom území USA, vytvorilo by to tlak aj na úpravu rezolúcie OSN z roku 1961. Do toho času však akákoľvek legalizácia marihuany bude považovaná za krok proti záväzkom vyplývajúcim z tejto rezolúcie. Aj Holandsko, považované za výstavnú skriňu otvoreného prístupu k užívateľom marihuany, ostalo pri formulovaní svojej legislatívy len pri dekriminalizácii pri malých množstvách a povolení pestovania pre vlastnú spotrebu. Marihuana ale v jeho zákonoch naďalej figuruje ako ilegálna substancia. Ak by sme chceli začať serióznu diskusiu o legalizácii marihuany pre rekreačné účely na území Slovenska, bolo by potrebné najprv sa vysporiadať s dosahom takéhoto kroku na reputáciu Slovenska ako krajiny dodržujúcej zmluvy, ktorými je viazaná.

Náklady na boj s čiernym trhom nezmiznú hneď

Ak by sme aj pripustili možnosť, že by marihuana bola na Slovensku legalizovaná, neznamená to, že tým dňom zanikne čierny trh s ňou. Podobne, ako to je pri tabaku, štát by musel na jednej strane začať organizovať a chrániť trh so svojou novou drogou, z ktorej očakáva príjmy v podobe tučných spotrebných daní a zároveň by musel začať potláčať ilegálnych pestovateľov a dílerov, ktorí by sa tak stali jeho priamymi konkurentmi, rovnako ako nimi sú u nás pašeráci cigariet z Ukrajiny alebo majitelia ilegálnych páleníc. Ako krásne ilustruje príklad z Colorada, vytvorenie úplne nového trhu nie je vôbec jednoduchou záležitosťou a náklady na činnosť polície pri ňom neklesli, skôr opak je pravdou. Realita vyzerá tak, že harm reduction prístup známy z Holandska, Španielska a iných krajín skôr pomáha znižovať náklady na drogovú politiku než plná legalizácia, kde štát na seba preberá zodpovednosť za produkciu, kontrolu aj predaj a zároveň musí potláčať alternatívy.

Potenciál zisku je v priemysle a liečivách

Konope je vskutku úžasná rastlina. Rastie rýchlo, narastie jej veľa a takmer kdekoľvek, bez potreby obzvlášť veľkej starostlivosti, dá sa z neho spotrebovať takmer všetko (neviem, či sa niečo robí z koreňov, musím zistiť) a je bohaté na materiály využiteľné v stavebníctve, textilnom priemysle, pri výrobe papiera a mnohých iných odvetviach. Jeho najväčší prínos teda zďaleka nie je v našúľaných jointoch. Vznikajú firmy ako napríklad americký Cromogen, ktoré izolujú z rastlín látky bez psychotropných účinkov (Cannabidiol – CBD je najznámejšou z nich, u nás stále nezmyselne zakázaný), pre ktoré sa otvárajú možnosti pri vývoji nových liečiv a môžu byť v budúcnosti potrebné v obrovských množstvách. Pritom cena takto získanej látky je násobne vyššia ako cena rovnakého množstva THC. Pestovať konope s vyšším obsahom aktívnych látok než v súčasnosti Európskou úniou povolených 0,3% THC by mohlo aj pre slovenských poľnohospodárov znamenať šancu na pokrytie budúceho veľkého dopytu spoza oceánu.

Konope by pomohlo

Otvoriť slovenskú ekonomiku väčšiemu využitiu konopných produktov všetkého možného druhu by ekonomike celkom určite prospelo. Najmä v oblasti vývinu nových liečiv by mohlo stáť za to naskočiť na vlnu rozbehnutú v americkom Colorade a v Californii a skúsiť myslieť dopredu. V oblasti rekreačného užívania marihuany by podľa mňa najprospešnejšie bolo dekriminalizovať množstvá pre vlastnú spotrebu a povoliť pestovanie, podobne, ako to urobili Holanďania. Po nájazdoch opitých družín najmä z britských ostrovov a ich vyčíňaní v centre bratislavského Starého mesta som si nie celkom istý, či je v záujme Slovenska urobiť z Bratislavy hulibrloh Európy. Úplne by stačilo prispôsobiť pravidlá svojim európskym susedom, intenzívne začať zavádzať dôslednú harm reduction politiku a prestať robiť slovenskému radovému užívateľovi s jointom vo vrecku peklo zo života.

01 - Modified: 2006-06-20 09:11:00 - Feat.: 0 - Title: EÚ a USA sa spájajú v boji proti celosvetovému produktovému pirátstvu
01 - Modified: 2024-04-02 07:21:17 - Feat.: - Title: Nemecko je deviatou krajinou sveta, kde je rekreačné užívanie marihuany legálne. Na Slovensku o tom politici nechcú ani počuť 02 - Modified: 2024-04-01 10:52:00 - Feat.: - Title: V Nemecku vstúpila do platnosti čiastočná legalizácia marihuany 03 - Modified: 2024-03-27 14:09:19 - Feat.: - Title: Prezidentka udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Pôvodne ho odsúdili na 10 rokov za marihuanu na vlastnú spotrebu 04 - Modified: 2024-03-27 13:49:01 - Feat.: - Title: Čaputová udelila podmienečnú milosť 31-ročnému mužovi. Odpykal si vyše polovicu trestu za marihuanu 05 - Modified: 2024-03-22 12:08:30 - Feat.: - Title: Nemecko od apríla čiastočne legalizuje rekreačné užívanie konope. Rastliny môžu pestovať aj doma
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 21:04