StoryEditor

Syriza sľúbila, čo nemôže dodržať. Gréci potrebujú reformy

09.03.2015, 09:07
Autor:
SITASITA
Dnes má euroskupina rokovať o gréckych reformách. Nemecký štátny tajomník nečaká žiadne vážne rozhodnutia.

Štátny tajomník nemeckého ministerstva financií Steffen Kampeter neočakáva, že na pondelkovom stretnutí ministrov financií krajín eurozóny (Eurogroup) padne konkrétne rozhodnutie týkajúce sa Grécka. Čaká sa totiž na viac finančných detailov pripravovaného gréckeho reformného plánu. "Neočakávam večer žiadne podstatné rozhodnutie,“ povedal.

Naťahovanie času
Kampeter taktiež odmietol návrhy gréckeho ministra financií Janisa Varoufakisa, podľa ktorých by Grécko mohlo zvolať referendum, alebo predčasné voľby v prípade, že európski partneri Grécka odmietnu reformné návrhy Atén. Podľa jeho slov by to akurát viedlo k zdržaniu zavedenia hospodárskych opatrení, ktoré Grécko potrebuje.

Ministri financií členských krajín eurozóny sa v pondelok stretnú v bruselskom sídle EÚ, aby rokovali o gréckom návrhu reforiem ako podmienke pokračovania medzinárodnej finančnej pomoci pre juhoeurópsku krajinu pod vedením novej vlády premiéra Aléxisa Tsíprasa. Grécko sa s veriteľmi vo februári dohodlo na štvormesačnom predĺžení súčasného záchranného programu. Súčasťou dohody bol aj zoznam dohodnutých reforiem. Detailnejšiu podobu reforiem má grécka vláda podľa dohody predložiť do konca apríla.

Musia prísť reformy
Grécko si musí uvedomiť, že neexistuje iná možnosť ako podstúpiť reformy. Uviedol to člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Luc Coene s tým, že grécki občania dostali od súčasnej vlády "falošné sľuby“. Zároveň varoval, že Atény musia rešpektovať pravidlá, ak chcú získať financie z eurozóny, ECB a Medzinárodného menového fondu.

"Neverím, že existuje radikálne odlišná cesta,“ povedal Coene. "Syriza dala sľuby, ktoré nemôže splniť,“ povedal s tým, že grécki občania "rýchlo pochopia, že ich zavádzajú falošné sľuby“. "Reformy sú jediný spôsob... Povedzte mi, kam by mali peniaze prísť, ak Grécko nechce reformovať a nechce splácať dlhy iným európskym krajinám?“ pýta sa Coene. Predstaviteľ ECB upozornil, že život pre gréckych občanov by bol ďaleko horší mimo eurozóny. "Ak opustia eurozónu, bude to pre nich desaťkrát horšie, desaťkrát,“ povedal Coene.

01 - Modified: 2007-04-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: V Detve bojujú päť rokov o mzdy
01 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 02 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Bývalý viceguvernér ČNB pre HN: Cesta k euru sa v Česku odkladá, Klaus a Zeman tu vytvorili veľkú euroskepsu 03 - Modified: 2024-04-12 16:22:30 - Feat.: - Title: Euro sa dostalo na tohtoročné minimum 04 - Modified: 2024-04-12 14:51:11 - Feat.: - Title: Euro kleslo na päťmesačné minimum kvôli vyhliadkam na znižovanie úrokov v eurozóne 05 - Modified: 2024-04-13 11:03:26 - Feat.: - Title: Ako málo stačí na to, aby sa Európa dostala pred Ameriku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 19:38