StoryEditor

Amazon sa v Brne necíti vítaný. Obzerá sa po Rakúsku aj Slovensku

17.02.2014, 11:54
Projekt v Brne je mŕtvy. Necítime sa tu vítaní, zaznelo zo strany Amazonu. Do hry sa tak vracajú Malacky.

Budúcnosť distribučných centier Amazonu v Česku stále nie je jasná. Brno ho znovu odmietlo a developer CTP, ktorý má halu stavať, sa obzerá po alternatívach napríklad na slovensku. K rokovaniu sa chce ale znovu vrátiť aj Brno. Sporný bod sa týka zjazdu z diaľnice D1.
Projekt v Brne je mŕtvy. Necítime sa tu vítaní. Ostrými výrokmi reagovali zástupca Amazonu a developera CTP na odmietavé stanovisko Brna. Tamojší zastupitelia po niekoľkohodinových rokovaniach v piatok večer stavbu distribučného centra Amazonu totiž zamietli. Ale čo vyzeralo ako jasný koniec, teraz opäť nie je jednoznačné. A snaha Brna zarobiť na príchode Amazonu čo najviac, môže pokračovať ďalej.

Sme opäť v hre

Developer CTP, ktorý má halu americkej spoločnosti blízko Brna stavať, chce v rokovaniach ešte pokračovať. Projekt je totiž z veľkej časti už prichystaný, preto chce CTP podľa jej regionálneho riaditeľa Tomáša Budařa projekt na Morave udržať. Tento týždeň preto ešte raz osloví zastupiteľstvo Brna. „Máme veľkú časť pozemkov kúpenú a prakticky hotovú projektovú dokumentáciu, hádam sa predsa len ešte predstavitelia mesta chytia za nos. Záleží na nich, či budú chcieť rokovať,“ uviedol k tomu Budař. Zároveň ale spoločnosť preverí iné lokality, ktoré by Amazonu ponúkla. V hre je Slovensko a Rakúsko, teoreticky aj Ostrava, ktorá sa už predtým o investíciu zaujímala.

Na slovensku dúfajú, že by Amazon vytvoril svoje distribučné centrum s asi dvoma tisíckami pracovnými miestami v Malackách neďaleko Bratislavy. Ako píše na svojom webe Sme.sk, práve Malacky sú údajne záložným plánom pre Amazon. Či a prípadne ako by prípadný presun investície na Slovensko ovplyvnilo plánovaný druhý sklad Amazonu pri Prahe, nie je zatiaľ jasné.
Po piatkovom nie v Brne sa ale aj zastupitelia teraz tvárou opäť ústretovejšie. Podľa námestníka primátora Olivera Pospíšila chce mesto ďalej rokovať, ak bude mať CTP záujem.

„Pri rokovacom tíme však musí byť za mesto ešte niekto z ODS, najlepšie Libor Šťástka. Pretože oni na poslednú chvíľu prišli s dodatkom, s ktorým CTP nesúhlasilo. Pokiaľ bude ODS pri dohode, ktorú CTP odsúhlasí, nemal by byť problém. Náš klub zastupiteľov hlasoval za,“ povedal Pospíšil. Zastupitelia ODS nakoniec hlasovali proti, mnohí z nich ani na rokovaní neboli. Tento týždeň chce Pospíšil ODS a CTP kontaktovať a najlepšie budúci týždeň začať konať, keď sa vráti z dovolenky. „Neviem si však predstaviť, že sa budeme musieť rozhodnúť do nejakého dátumu. Ukázalo sa, že to bola pasca," uviedol Pospíšil.
Pritom Amazon na definitívne rozhodnutie tlačí. Chce mať halu hotovú na konci leta, aby stihol jesenné obchody obsluhovať už z nového skladu.

Problémový zjazd

Problematickým bodom je nový zjazd z diaľnice D1 do priemyselnej zóny Černovická terasa, kde má hala Amazonu vyrásť. Riaditeľstvo ciest a diaľnic sa k jeho výstavbe Brnu zmluvne zaviazalo. Zjazd by mohol byť hotový najskôr na jeseň 2017, ale aj o tom niektorí politici pochybujú. Brnenský poslanec Libor Šťástka (ODS ) tak prišiel len niekoľko hodín pred piatkovým zasadnutím s pozmeňujúcim návrhom, podľa ktorého by zodpovednosť za nový zjazd niesol developer CTP. Ten by mal od súkromníkov vykúpiť pozemky.

Návrh počítal aj s tým, že CTP ude môcť od mesta kúpiť pozemky, na ktorých má stavať sklad pre Amazon až potom, čo bude vydané stavebné povolenie pre zjazd. „Takto by malo CTP eminentný záujem na čo najrýchlejšom výkupu pozemkov. S tým je najviac práce a najväčšie zdržanie,“ vyhlásil Šťástka.
Pôvodne pritom príchod Amazonu do Brna zablokoval na januárovom zastupiteľstve Vlastimil Žďárský z ČSSD. Aj on navrhoval, aby sa CTP viac angažovalo vo výstavbe zjazde z diaľnice D1. „ODS chce len ukázať, že je lepšia ako ČSSD,“ hovorí Remon Vos. „Ich obeťami sa stávajú občania. Brno dostane nálepku investor - Unfriendly," dodal.

iHNed.cz

01 - Modified: 2006-01-25 14:02:00 - Feat.: 0 - Title: V Apponyiho paláci po obnove sprístupnia nové priestory
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 03 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 04 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 05 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 13:54