StoryEditor

Európa Klausa potrebuje, tvrdí šéf Saxo Bank

08.09.2013, 17:54
Klaus nahlas hovorí to, čo Európa potrebuje počuť. Myslí si šéf Saxo Bank Lars Christensen.

Výkonný riaditeľ investičnej banky Saxo Bank Lars Seier Christensen patrí k ľuďom, vďaka ktorým sa Václav Klaus nemusí báť o nedostatok pozvánok na prestížne akcie. "Najviac ho však obdivujem pre jeho boj za slobodu a ťaženie proti zneužívaniu štátnej moci. A to ako doma, tak v zahraničí," hovorí Christensen.

Londýnska pobočka jeho banky organizuje budúci týždeň debatu o budúcnosti eura, kde ako jeden z prominentných rečníkov vystúpi práve český exprezident.

Čo si na Václavovi Klausovi ceníte ?

Za posledné roky som mal možnosť stretnúť celý rad rôznych politikov. Zistil som, že len málo z nich je skutočne ochotných obhajovať svoje presvedčenie. Politika je totiž dnes oveľa viac o poradcoch, prieskumoch verejnej mienky a o tom, čo sú voliči ešte ochotní tolerovať ako o skutočnom vodcovstve a osobných zručnostiach. Idey a odvaha sú už skôr vecou minulosti. Václav Klaus je však v tomto smere iný a preto si ho vážim.

Dôvodom sú ale pravdepodobne aj jeho názory na európsku integráciu a spoločnú menu, ktoré sa blížia tým vašim ... .

Zdieľame rovnaké názory v mnohých oblastiach. Najviac ho však obdivujem pre jeho boj za slobodu a ťaženie proti zneužívaniu štátnej moci. A to ako doma tak aj v zahraničí. Za svojimi postojmi navyše stál aj v čase, kedy neboli zrovna populárne.

Keď ste sa s Václavom Klausom stretol prvýkrát, čím na vás zapôsobil?

Zoznámili sme sa v máji 2009 pri otváraní nového pracoviska Saxo Bank v Prahe. Na návrh jedného kolegu sme využili túto príležitosť a požiadali sme o súkromnú schôdzku. Pár mesiacov na to sme sedeli v aute smerujúcom do prekrásneho prezidentského paláca. Musím povedať, že zo stretnutia sme boli takmer vo vytržení. Miesto politika opakujúceho frázy a populárne floskuly sme hovorili s mužom, ktorý nie je otrokom politickej korektnosti a ktorého presvedčenie stojí na pevných filozofických i intelektuálnych základoch.

Investoval ste čas a peniaze do šírenia myšlienok Václava Klausa. Nechal ste do dánčiny preložiť jeho knihu Európska integrácia bez ilúzií. Chýbali Vám v Dánsku podobne kritické názory?

Áno, nechal som preložiť nielen knihu o Európe ale aj publikáciu Modrá, nie zelená planéta. Obe stojí za to čítať, pretože, ako hovoríte, kritické názory sú v dnešnej dobe vzácne. Václav Klaus sa nebojí nabúrať politickú korektnosť, či už ide o európsku integráciu, euro, klimatickú hystériu alebo mnoho iných oblastí, v ktorej politici zaujímajú arogantné postoje, ktoré sa neopierajú o argumenty a idú dokonca proti názorom voličov.

Ako si tieto knihy v Dánsku vedú?

Teraz už sa ich moc nepredáva aj keď Modrá, nie zelená planéta urobila celkom slušný výsledok. Podstatné ale je, že vytvorili povedomie o témach, ktoré rozoberajú. To bol tiež dôvod, prečo som sa ich rozhodol vydať.


Názory Václava Klausa sú často považované za prinajmenšom kontroverzné. Podľa vás oprávnene?

Ja to vidím nasledovne: liberálna demokracia všeobecne je pod obrovským tlakom a prerastá v diktatúru väčšiny. Päťdesiatjeden percent hlasov dáva politikom právo presadzovať rôzne obťažujúce a nespravodlivé zásahy, ktoré pripomínajú diktátorov z dôb minulých. Obávam sa, že už čoskoro sa vytratí všetok rešpekt ku slobodám jednotlivca. Politici ako Václav Klaus nás na podobné hrozby upozorňujú, čím prirodzene získavajú mnoho nepriateľov a to ako v politike tak v médiách.

V Česku sa dnes rieši Klausov návrat do politiky. Podľa istých náznakov by mohol kandidovať do Európskeho parlamentu. Ako by ste ho videl ako europoslanca?

Európa podľa môjho názoru rozhodne potrebuje politikov ako je Václav Klaus. Úprimne si ale myslím, že viac prospešný by mohol byť vo svojej vlastnej krajine než v Európskom parlamente.

01 - Modified: 2005-06-05 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Škoda Hute sa presadili v Indii
01 - Modified: 2024-03-11 12:48:53 - Feat.: - Title: Fico sa stretol v Bratislave s Klausom. Český exprezident súhlasil so slovenským premiérom 02 - Modified: 2023-09-22 10:46:07 - Feat.: - Title: Bývalí českí prezidenti Zeman a Klaus podporili Smer v nadchádzajúcich parlamentných voľbách 03 - Modified: 2023-01-27 22:22:20 - Feat.: - Title: Účasť v druhom kole českých prezidentských volieb je vysoká. Klaus varuje pred "občianskou vojnou" 04 - Modified: 2023-01-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Dve komory parlamentu či viac volebných obvodov. Majú Česi lepší politický systém než my? 05 - Modified: 2022-11-25 09:05:00 - Feat.: - Title: Posledný krok k rozdeleniu Česko-Slovenska urobil parlament, nebolo to však jednoduché
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:28