StoryEditor

Juncker sa bráni. S daňovými únikmi v Luxembursku vraj nič nemá

12.11.2014, 18:41
Autor:
TASRTASR

Predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker dnes pred poslancami Európskeho parlamentu (EP) poprel akýkoľvek "konflikt záujmov" v súvislosti s odhaleniami nezávislých novinárov o systéme daňových únikov v Luxembursku, ktorý existoval už v čase, keď bol premiérom tejto krajiny.

"Ja nie som architektom daňového systému v Luxemburgu, ale nesiem politickú zodpovednosť," povedal Juncker pred poslancami EP v súvislosti s aférou, ktorá dostala názov LuxLeaks. Europoslancov Juncker vyzval, aby mu opäť dôverovali a spolu bojovali proti fenoménu daňových únikov a usilovali sa o daňovú harmonizáciu v Európe.

Po týždni mediálneho mlčania od vypuknutia aféry LuxLeaks Juncker dnes verejne prehovoril o tejto téme aj pred novinármi v Európskom parlamente. Poslancom a médiám uviedol, že vyšetrovanie neodhalilo žiaden "nezákonný postup", aj keď podľa jeho slov v Luxemburskom veľkovojvodstve pravdepodobne dochádzalo k "daňovému inžinierstvu".

Juncker túto situáciu označil za výsledok neharmonizácie daňových systémov v Európe.

Predseda exekutívy EÚ však poprel, že by bol tvorcom režimu, ktorý údajne povolil tajné dohody o zdaňovaní medzi Luxemburskom a 340 nadnárodnými spoločnosťami. K týmto zisteniam sa dopracovali novinári z Medzinárodného konzorcia investigatívnych novinárov (ICIJ).

Juncker naopak tvrdí, že aj ako premiér veľkovojvodstva (1995-2013) pracoval v prospech daňovej harmonizácie v EÚ, a dodal, že harmonizácia dane z pridanej hodnoty (DPH) a prijatie kódexu správania pri zdaňovaní podnikov sa v Luxemburgu považujú za úspech.

Zdôraznil, že "tax rulings", čiže kritizovaná prax rozhodnutí daňového úradu o postupe zdaňovania, ktorá umožňovala spoločnostiam vopred zistiť, aký bude voči nim postup daňových orgánov v tejto krajine, je "dobre zavedenou praxou" v 22 členských krajinách EÚ.

"Všetko, čo bolo vykonané, je v súlade s vnútroštátnymi právnymi predpismi Luxemburska a medzinárodnými predpismi v tejto oblasti," uviedol Juncker. To isté po vypuknutí aféry LuxLeaks uviedol aj jeho nástupca vo funkcii, súčasný luxemburský premiér Xavier Bettel.

Na druhej strane Juncker priznal, že takáto prax môže viesť k daňovým situáciám, ktoré nezodpovedajú "všeobecne uznávaným etickým a morálnym normám".

Predseda komisie pred europoslancami sľúbil, že urobí všetko pre to, aby sa v EÚ ujala rovnaká korporátna daň. Poslanci EP všeobecne podporujú, aby konsolidovaný základ dane z príjmu právnických osôb (CCCTB) bol povinný, a nie dobrovoľný, ako doteraz navrhovala Európska komisia. Juncker upozornil, že ak by CCCTB fungoval, predišlo by sa prípadu jeho rodnej krajiny.

Juncker v závere svojho prejavu pred poslancami EP vyjadril zámer pracovať v prospech automatickej výmeny postupov o daňových rozhodnutiach medzi európskymi krajinami, dokonca by chcel zaviesť túto prax aj na celosvetovej úrovni.

01 - Modified: 2006-12-19 15:28:00 - Feat.: 0 - Title: Stredoeurópski zamestnávatelia chcú otvorenie pracovných trhov v celej EÚ
01 - Modified: 2023-12-08 10:00:00 - Feat.: - Title: Syn amerického prezidenta má veľký problém. Nezaplatil dane vo výške najmenej 1,4 milióna, hrozí mu 17-ročné väzenie 02 - Modified: 2023-11-16 12:26:33 - Feat.: - Title: Novým premiérom Luxemburska sa stane exminister financií Luc Frieden 03 - Modified: 2023-10-17 14:36:59 - Feat.: - Title: Tímový hráč s fantastickou mentalitou. Kto je talent, ktorý sa stal hrdinom Slovákov? 04 - Modified: 2023-10-16 11:01:59 - Feat.: - Title: Držiteľ štátneho vyznamenania aj bundesligista s hodnotou 14 miliónov eur. Kto je top hviezda Luxemburska? 05 - Modified: 2023-10-09 05:17:51 - Feat.: - Title: Doterajšia vláda v Luxembursku prišla vo voľbách o väčšinu, vyhrali konzervatívci
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 04:38