StoryEditor

Najväčšie sústo finančníka Krúpu. Púšťa sa do jedného z najbohatších Čechov

07.10.2015, 09:53
Slovenský finančník Pavol Krúpa má pred sebou zrejme najväčšie sústo vo svojej kariére investičného nájazdníka.

Krúpa útočí na firmy i povesť šiesteho najbohatšieho Čecha Zdeňka Bakalu. Ako hovorí v rozhovore pre iDNES.cz, chystá žaloby na vedenie OKD aj na samotného Bakalu.

Aká je vaša motivácia k útoku na OKD?
Je jasné, že v projekte OKD došlo k sérii pochybení. Naše podnikanie spočíva v získavaní príležitostí. Hľadáme pochybenia, na ktoré chceme upozorniť a na základe toho získať určitú hodnotu.

Čoho presne sa v príbehu OKD chytáte?
V prvom rade privatizácie. Neriešim, kto za to zodpovedal, ale minimálne bola vykonaná na základe podivného znaleckého posudku. Po druhé, uvedenie firmy na burzu. Máme za to, že bolo prezentované na základe nereálnych a nadhodnotených informácií. Samotné riadenie projektu sprevádza viacero pochybností. A ďalším bodom sú samozrejme byty. Práve analyzujeme právny postup. Myslím, že tu navyše došlo k poškodeniu trhového prostredia. Princíp, keď niekto získal podiel spoločnosti za 4,5 miliardy korún a celá spoločnosť tak bola ohodnotená na asi 9,8 miliardy, aby ju následne spoločnosť EY ohodnotila na 52 miliárd, to je niečo, čo by sa nestalo snáď ani v Rusku či na Ukrajine.

Politická rovina príbehu pre vás nie je dôležitá?
Nemôžem za to, že niekto, kto vtedy rozhodoval, je opäť v politike. To vážne neriešim. O zodpovednosti by mali rozhodnúť súdy. Keď sa rúbe les, lietajú triesky. Rozhodne to nie je náš pôvodný cieľ. Chceme vyriešiť problém vo vzťahu k akcionárom a v prípade bytov aj k nájomníkom.

Aké právne kroky ste v tejto veci urobili?
Zatiaľ zbierame informácie a analýzy. Keď chcete byť aktívne legitímni, aby ste sa mohli dostať k informáciám, musíte mať určitú pozíciu. Naša pozícia dnes spočíva v našom dvojpercentnom podieli v OKD. Táto pozícia je dostatočná, aby sme zatiaľ mohli posielať podnety na príslušné autority, nielen v Česku, ale aj v zahraničí.

Kto budú teda žalované osoby? Vyzeralo to, že budete cieliť najmä na manažment, ale zrejme chcete ísť priamo po Zdeňkovi Bakalovi. Ten už ale s firmou dnes nemá veľa spoločného...
Historicky mal vo firme významný podiel a vieme, že priamo on ovplyvňoval kroky manažmentu. Máme indície, že do firmy boli nakupované technológie s neodbornou starostlivosťou. Budeme sa dožadovať informácií od všetkých zodpovedných osôb, a je jedno, či je to manažment, alebo Bakala.

Máte predstavu, koľko by ste chceli vysúdiť?
Hodnotu utvorí trh. My v tejto fáze chceme hlavne dokázať, že manažment a ďalšie osoby urobili chyby. Pre akcionárov a veriteľov je to dôležité. Chceme ich osloviť a ukázať, že tento stav nie je spôsobený len tým, že spadla cena uhlia.

Je však jasné, že z toho pramenia hlavné problémy firmy.
Určite to bol dôležitý faktor, ktorý nepodceňujeme. Ale chceme ukázať, že firma mala problémy už v čase, keď cena uhlia bola stabilná. Navyše každý vie, že uhlie je cyklický biznis, rovnako ako všetky komodity. Preto sa mali kumulovať rezervy. Firma žiadne rezervy netvorila. Keby dnes mala firma pár miliárd v rezervách, asi by to z nej nerobilo zázračný projekt, ale určite by mala priestor niektoré dopady riešiť inak. A práve to chceme dokázať.

Aké teda budú ďalšie vaše kroky?
Chystáme postupnosť bodov a otázok. Musíme zohnať päť percent, aby sme mohli zvolávať valné zhromaždenie. Buď ich kúpime, alebo sa s niekým spojíme. Bohužiaľ ostatní akcionári sú zatiaľ dosť laxní. Rokovali sme teraz s jedným akcionárom, od ktorého sme chceli kúpiť aspoň desať percent. Navyše sa chceme dostať k dlhopisom, pretože ide o silnejší veriteľský vzťah.

Myslíte si, že sa od vás finančník ekonomickej veľkosti Zdeňka Bakalu nechá vydierať?
Ja tomu rozhodne nehovorím vydieranie. On to tak možno vníma a s ním aj niektorí politici. Ja ale nikdy nejdem do projektu, aby som bojoval s niekým, ale aby som bojoval za niečo. Tu je odpoveď jednoznačná. Bojujeme za práva akcionárov.

Staviate sa do úlohy obrancu baníkov a drobných akcionárov. Je to vierohodný príbeh vzhľadom k vašej povesti agresívneho obchodníka? Nie je lepšie jednoducho povedať, že na tom chcete zarobiť?
Počkajte, ja na tom samozrejme chcem zarobiť. Ale zároveň hovorím, že to má aj ďalší rozmer, ktorý stojí za snahu.

Koľko vás zatiaľ táto akcia stála?
Nákup akcií asi 25 miliónov. Právne služby a ďalšie veci sú aj výdavky, ale k tomu by som sa nechcel príliš vyjadrovať.

Koľko ste celkom ochotný investovať?
Čo bude treba. Určite nie je naším štýlom plytvať peniazmi. Ale ďalšie investície budú nevyhnutné pre budovanie našej pozície. Keď vezmete všetky zahraničné firmy, ktoré sú okolo, tak si nevytvoríte silnú pozíciu jednou akcií.

01 - Modified: 2007-10-05 13:39:00 - Feat.: 0 - Title: Colníci odhalili nelegálnu výrobňu cigariet
01 - Modified: 2024-04-18 11:51:59 - Feat.: - Title: V bratislavskom Ružinove plánujú postaviť polyfunkčný objekt za 21 miliónov eur 02 - Modified: 2024-02-29 12:19:47 - Feat.: - Title: Prácu stratia stovky ľudí. Zo stredného Slovenska odchádza po rokoch investor, mal 500 zamestnancov 03 - Modified: 2024-01-16 09:11:14 - Feat.: - Title: Súkromný investor chce v Bojniciach postaviť polyfunkčný objekt s ubytovaním 04 - Modified: 2024-01-10 14:32:41 - Feat.: - Title: Investor chce zbúrať hotel na Trangoške, pod Chopkom plánuje apartmánové domy 05 - Modified: 2024-01-05 11:57:29 - Feat.: - Title: Investor, ktorý chce v Bratislave postaviť LNG terminál, zapracuje pripomienky z procesu EIA
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 03:22