StoryEditor

Inšpektori Trojky dokončili predbežnú kontrolu v Grécku

16.07.2014, 13:58
Autor:
tasr, stltasr, stl

Inšpektori z Európskej únie (EÚ), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu (MMF), tzv. Trojky, dokončili v Grécku predbežnú kontrolu plnenia úverových podmienok. A v septembri sa vrátia znova do Atén, aby uskutočnili hĺbkový audit. Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá sa odvoláva na nemenovaného predstaviteľa gréckeho ministerstva financií.

Na kontrole, ktorá trvala len týždeň, sa zúčastnili tak povediac nižší inšpektori Trojky, čo je pomerne nezvyčajné. Preskúmali tempo zavádzania reforiem a zozbierali podklady pre oveľa dôležitejší septembrový audit plnenia fiškálnych cieľov a úverových podmienok. Výsledky predbežnej kontroly poslúžia aj ako východiskový bod pre nové rokovania o ďalšej pomoci Grécku.

"Rokovania boli konštruktívne, chceli zistiť, aký je stav v plnení podmienok záchranného programu. Dohodli sme sa, že ďalšia hĺbková previerka sa uskutoční v septembri," povedal zástupca gréckeho ministerstva agentúre Reuters.

Inšpektori s gréckymi predstaviteľmi rokovali o privatizácii, zavádzaní štrukturálnych reforiem, ktoré zvýšia konkurencieschopnosť gréckej ekonomiky, stave štátnych financií aj o tom, ako banky zvládajú zlé, nesplácané úvery. Na rokovaniach však nepadli žiadne rozhodnutia.

Niektorí predstavitelia EÚ začali v uplynulých týždňoch biť na poplach a tvrdia, že Grécko spomalilo zavádzanie reforiem po májovom víťazstve opozičnej strany Syriza v európskych voľbách.

Okrem toho premiér Antonis Samaras sľúbil Grékom, ktorí už majú dosť úsporných opatrení, že začne postupne znižovať dane, keďže Atény očakávajú tento rok opäť primárny rozpočtový prebytok. Ale Samaras nemá súhlas veriteľov so znižovaním daní.

Atény potrebujú pohnúť dopredu s balíkom šiestich reforiem, vrátane reformy doplnkových dôchodkových fondov, aby im veritelia uvoľnili splátku z úveru vo výške 1 miliardy eur. Zatiaľ však zvládli iba prvý balík - schválili zákon o privatizácii elektrární PPC.

"August bude pre nás mesiacom tvrdej práce, máme zoznam úloh, ktoré potrebujeme urýchliť," dodal zdroj z ministerstva financií, podľa ktorého ostáva Grécku zvládnuť ešte pár míľnikov na ceste k cieľu.

Grécko muselo od roku 2010 požiadať o dva záchranné úvery v celkovej výške 240 miliárd eur. Podmienkou finančnej pomoci však bolo zavádzanie tvrdých úsporných opatrení a reforiem na ozdravenie verejných financií a oživenie ekonomiky. Aj vďaka tomu sa situácia v krajine zlepšila a Grécko sa v apríli vrátilo na finančné trhy. Aténam sa tento rok podarilo predať krátkodobé dlhopisy za 4,5 miliardy eur. Analytici však upozorňujú, že Grécko ešte neprekonalo všetky problémy vzhľadom na krehkú politickú stabilitu v krajine.

01 - Modified: 2006-08-08 07:29:05 - Feat.: 0 - Title: Harabin: Králik politikárči
01 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Technológiu nákupov bez pokladní od Amazonu stráži AI. Nakupujúcich nesledujú utajene zamestnanci 02 - Modified: 2024-04-10 12:14:38 - Feat.: - Title: Šafárenie v štátnom úrade: luxusné autá, vysoké odmeny, no jeho šéf je podľa mimovládky neodvolateľný 03 - Modified: 2024-03-21 10:05:00 - Feat.: - Title: Jarná príprava auta: Čo skontrolovať po zime? Na tieto veci si dajte veľký pozor 04 - Modified: 2024-03-04 14:06:15 - Feat.: - Title: Tri páry sa podelili o skúsenosť so švédskou trojkou. Vystriedalo nadšenie sklamanie? 05 - Modified: 2024-01-17 10:00:00 - Feat.: - Title: Katastrofálne zistenie o reedukačných centrách. Deti nemajú teplú vodu, spia na zemi a kontakt s blízkymi majú sporadickejší ako väzni
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
10. máj 2024 06:14