StoryEditor

Ako vyzerá PPP po švédsky? Severania stavajú nemocnicu budúcnosti

25.11.2015, 23:00
Má byť jednou z najmodernejších na svete. Pacienti budú mať k dispozícii samostatné izby s kúpeľňou i gauč pre návštevy.

„Toto bude naša nová nemocnica,“ hovorí nám hrdo štokholmský taxikár s menom slovenského významu Baran a ukazuje pritom na obrovské stavenisko so žeriavmi, pomedzi ktorými vzniká niečo ako biznis centrum. Veľa poschodí, skla a moderných prvkov, na aké pri nemocniciach nie sme veľmi zvyknutí. V Štokholme sa však rozhodli postaviť ten najmodernejší špitál svetovej kvality. Aspoň tak to prezentujú v propagačných materiáloch.

Ani stará nie je zlá

Vchádzame do starej nemocnice, ktorá stojí hneď vedľa, aby sme sa spýtali na miesto nášho stretnutia. Avšak ani táto „dosluhujúca“ budova nie je na zahodenie. Tehlová stavba obrastená brečtanom. Vo vestibule nás upútava najmä kantína s dizajnom, za ktorý by sa nehanbilo asi žiadne hipsterské bistro v Bratislave. Prichádzam k okienku s informáciami, kde asi päťdesiatročná pani po našej otázke z plynulej švédčiny prejde do plynulej angličtiny a nasmeruje ma k showroomuNewKarolinska Solna, čiže novej švédskej univerzitnej nemocnice. Tam ma už totiž čaká výlet do budúcnosti.

„Stavba novej nemocnice bola potrebná, pretože stará pochádza zo 40. až 50. rokov,“ vysvetľuje nám naša sprievodkyňa showroomom Katarina Monhagen. Švédi sa do stavby jej náhrady pustili v lete 2010 a prvých pacientov by mala prijať o rok. Celý areál tvorí niekoľko objektov, napríklad výskumné laboratórium, kryté prepojenie špitálu s univerzitou a päť blokov nemocnice. Tie sú dizajnované tak, aby sa v južnej časti pohybovali denní pacienti, ktorí prišli na vyšetrenia, a v severnej ležiaci pacienti. „Chceme docieliť plynulý pohyb ľudí a rozdeliť ich tak, aby nemuseli spolu prichádzať do kontaktu,“ pokračuje Katarina. Každého pacienta, ktorý strávi v nemocnici noc, navyše čaká jednoposteľová izba s vlastnou kúpeľňou. Síce je to nákladnejšie, ale zabráni to šíreniu infekcií a pacienti sa budú cítiť pohodlnejšie.

Izby pre jedného

Katarina mi zdôrazňuje, že je veľmi dôležité, aby sa chorí cítili v nemocnici dobre. Nová univerzitná nemocnica bude totiž prijímať len tie najťažšie prípady. Aj preto má celá budova množstvo denného svetla, prírodné materiály a farebné podlahy i sanitu v kúpeľniach. Aby to neboli iba sivé sterilné steny. Okrem toho má nemocnica rozpočet neuveriteľných 118 miliónov švédskych korún (asi 19,5 milióna eur) na umenie. Verejné budovy v tejto krajine sú totiž zapojené do projektu, na základe ktorého musia vyčleniť percento z celkovej investície na umenie. To bude vnútri i vonku. Okrem toho sú budovy navrhované tak, aby pacienti medzi nimi nemuseli merať dlhé vzdialenosti.

Moderná lekárska starostlivosť totiž prevracia zaužívanú hierarchiu naruby. Chodiť za pacientom by mali lekári, a nie na opak. „Hoci bude mať nová nemocnica menej lôžok ako tá predchádzajúca, k renováciám prichádza aj v nemocniciach na okolí, aby dokázali pokryť zvyšujúce sa požiadavky,“ dodáva Katarina s tým, že tá štokholmská bude spomedzi všetkých najmodernejšia.

Nie každý sa teší

Napriek tomu, že vizualizácie, makety i fotografie vyzerajú ako z peknej budúcnosti, nová nemocnica nenadchla každého. Švédsko pri jej výstavbe totiž prvýkrát siahlo po PPP projekte, čo sa nevyhlo veľkej kritike. Celková suma za PPP kontrakt sa totiž do roku 2040 vyšplhá na 52,2 miliardy švédskych korún (asi 5,6 miliardy eur). Spolu s technickým vybavením, ktoré zabezpečuje štát, to bude ešte viac.

Denník Svenska Dagbladet napísal, že nová nemocnica v Štokholme bude stáť oveľa viac ako mrakodrap Burj Khalifa v Dubaji. Navyše, okrem toho, že Švédsko nemá s takýmto typom partnerstva skúsenosti a pri svojom prvom pokuse sa hneď pustilo do takéhoto veľkého projektu, v tendri súťažila iba jedna firma. „Mnohé budovy švédskych nemocníc sú staré a potrebujú rekonštrukciu. Tento projekt vzal peniaze na tento účel a znamená aj pokles počtu lôžok. Je to teda veľmi drahé fiasko,“ myslí si Johan Ingerö, zo švédskeho think-thanku Timbro.

01 - Modified: 2007-11-19 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Fiat 500 si získal Európanov
01 - Modified: 2024-03-18 11:06:29 - Feat.: - Title: Tiché hlasy z Krymu: Rusko nám postavilo diaľnice, ale hrobov pribúda 02 - Modified: 2024-03-06 23:00:00 - Feat.: - Title: Niektoré misie hraničia so samovraždou. Rusi strieľajú aj po zdravotníkoch, hovorí ukrajinský vojak 03 - Modified: 2024-02-25 07:00:00 - Feat.: - Title: Exotické zvieratá, miesta, nezabudnuteľné zážitky a jedlo: Vitajte na ostrove tisícok tvárí a večnej jari 04 - Modified: 2024-01-10 06:49:46 - Feat.: - Title: Z Ceausescovho chudobinca Európy sa stáva tiger Balkánu. Čo ho ženie k prosperite? 05 - Modified: 2023-12-02 11:00:00 - Feat.: - Title: FOTO Ak niekedy navštíviť Krakov, tak počas Vianoc. Poľské mesto si ťa získa svojou históriou, podnikmi aj vianočnými trhmi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 19:25