StoryEditor

Babiš sa zhodol s Kažimírom. Idú spolu bojovať proti daňovým podvodom

11.11.2014, 10:08
„Je výhodné byť v tomto klube a pokračovať v boji proti skupinám, ktoré sa špecializujú na daňovú kriminalitu,“ povedal Kažimír na Tatra summite.

Zlepšený výber daní, spoločný boj proti daňovým podvodom či kvalitnejšie dopravné prepojenie medzi krajinami Strednej Európy. Tieto témy dominovali na dnešnej schôdzke ministrov financií Česka a Slovenska Andreja Babiša a Petra Kažimíra v rámci bratislavského Tatra Summitu, ktorého hlavným mediálnym partnerom sú Hospodárske noviny.

Obaja ministri patria medzi hlavných hostí dnešného úvodného dňa summitu, ktorý organizuje Centrum pre európske záležitosti, člen Stredoeurópskej strategickej rady.


Český minister financií Andrej Babiš a slovenský minister financií Peter Kažimír. Snímka: TASR/M. Svítok

Šéfovia rezortu financií na spoločnej tlačovej konferencii pripomenuli, že Česko aj Slovensko sa podieľajú na vzájomnej výmene informácií, ktorá má pomôcť v boji proti daňovej  kriminalite. „Pre nás je výhodné byť v tomto klube a koordinovane pokračovať v boji proti skupinám, ktoré sa špecializujú na daňovú kriminalitu,“ pripomenul Kažimír.

Rovnaký názor má aj jeho český kolega. „Na  daňových podvodoch prichádza Česká republika každý rok o 3,5 miliardy eur.  V Európskej únii pritom firmy neodvádzajú až 16 percent daní,“ pripomenul Andrej Babiš. Podľa neho nový systém výberu daní v Českej republike dokáže množstvo uniknutých peňazí výrazne znížiť.


Bratislava hľadá cestu k rastu. Má pomôcť našej ekonomike
Nad eurozónou visí reálna hrozba ďalšej recesie. Ekonomický motor menového bloku - Nemecko, spomaľuje. Pre geopolitické „trenice“ s Ruskom prichádza Európa o dôležitú exportnú destináciu. Lídri starého kontinentu preto hľadajú odpoveď na otázku ako zabezpečiť rast ekonomiky a naštartovať veľké investície v Európskej únii.

Najbližšie tri dni budú na túto tému diskutovať v Bratislave na Tatra summite, ktorého mediálnym partnerom sú Hospodárske noviny. Už teraz prebiehajú uzavreté stretnutia.

Štátny tajomník ministerstva financií Vazil Hudák na nich predstavuje súkromným investorom unikátny projekt z dielne Slovenska, ktorí sa snaží skombinovať peniaze z eurofondov a od súkromných investorov na realizáciu veľkých projektov z oblasti infraštruktúry, diaľnic či energetiky.


Prečítajte si aj: Nový trend v eurofondoch je zo Slovenska. Obdivujú ho aj v zahraničí


Ide o Slovenský investičný holding, do ktorého štát presmeruje 420 miliónov eur z eurofondov na roky 2014 až 2020. Súkromný kapitál by mohol dať ďalších 1,6 miliardy.


Štátny tajomník slovenského ministerstva financií Vazil Hudák. Snímka: HN/Peter Mayer

Len na Slovensku vieme o projektoch za 18 miliárd eur, do ktorých by sa dalo investovať. Verejné zdroje na to nestačia, preto hľadáme aj možnosť využitia súkromného kapitálu,“ povedal pre HN Hudák. Zelenú by v rámci Slovenského investičného holdingu mala dostať aj podpora malých a stredných podnikov či startupov.

Rozbehnutie týchto investícií môže podľa Hudáka pomôcť naštartovať ekonomiku v čase, keď ju „dusí“ konsolidačné úsilie vlády. Na konferencií, ktorú organizuje Centre of European Affairs v spolupráci s Bruegelom či slovenským ministerstvom financií, vystúpia poprední zástupcovia z ministerstiev z viacerých krajín eurozóny, ako aj zástupcovia európskych inštitúcií či súkromného sektora.
 

01 - Modified: 2006-12-17 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: NPD
01 - Modified: 2022-03-27 16:33:19 - Feat.: - Title: Ochráňme si náš blahobyt 02 - Modified: 2022-03-24 14:56:58 - Feat.: - Title: Analýza FT: Nečakajte, že sa vojna na Ukrajine rýchlo skončí 03 - Modified: 2022-03-24 14:40:42 - Feat.: - Title: Sú čínske akcie naozaj také lacné? 04 - Modified: 2022-03-24 10:16:45 - Feat.: - Title: Ruský pretekár dostal padáka a bolo jasné, že ceny hnojív vyletia. Naša najväčšia agrofirma hlási státisícové manko 05 - Modified: 2022-03-22 19:15:46 - Feat.: - Title: Bude Fed postupovať agresívnejšie?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 00:12