StoryEditor

Majú milióny, no ich deti ich nedostanú. Títo boháči dajú peniaze rašej na charitu

05.02.2015, 17:30
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Mnohí boháči si myslia, že ich deti si musia na svoj život zarobiť sami.


Zarobili milióny, ale svojim deťom sa ich rozhodli uprieť. Alebo aspoň ich podstatnú časť. Zoznámte sa s milionármi, ktorí sa rozhodli, že svojim potomkom odoprú gigantické dedičstvo. Nájdete medzi nimi Stinga, basgitaristu kapely Kiss, Jackieho Chana, Billa Gatesa aj Warrena Buffeta.

Anita Roddicková: Dať dedičstvo rodine je obscénne
Na čele nášho zoznamu si zaslúži byť žena, ktorá sľúbila, že všetko svoje imanie odkáže miesto deťom charite, a mala bohužiaľ príležitosť sľub splniť. Anita Roddicková rozbehla svoj obchod pod značkou Body Shop v roku 1976 a vždy sa držala spojenia medzi podnikaním a etikou. Kozmetické produkty jej značky neboli testované na zvieratách, trvala na dôstojných pracovných podmienkach a mzdách, časť zisku išla na charitu. Od roku 1986 spolupracovala s Greenpeace a s kampaňami za odpustenie dlhu tretieho sveta.

A podnikania jej šliapalo. V roku 1978 expandovala jej značka Body Shop do Belgicka, nasledovalo Rakúsko, Francúzsko, ale aj Japonsko, Spojené Štáty, Saudská Arábia, Kórea. Nakoniec svoje produkty ponúkala vo viac ako štyridsiatich krajinách sveta. Keď značku v roku 2006 predala kozmetickému gigantu L'Oréal, vynieslo to údajne jej a jej mužovi 130 miliónov libier.

Svoju polku rozdám charite, tvrdila od začiatku s tým, že dať peniaze ako dedičstvo rodine je "obscénne". "Najhoršou vecou je nenásytnosť. Nechápem, prečo nie sú ľudia, čo majú enormné bohatstvo, veľkorysejší," citovala ju agentúra BBC. Slovo dodržala.

Po tom, čo v roku 2007 zomrela vo veku 64 rokov na krvácanie do mozgu, putovalo jej 51 miliónov libier na účty neziskových organizácií a nadácií. Dcéry Sam a Justine nedostali skutočne ani halier. Nevidia v tom však problém, naopak, absolútne vraj súhlasia.

"Keby mi mama povedala 'Nedám vám nič, všetko odkážem vzdialenej sesternici', to by som sa urazila," uviedla Sam. "Ale dať peniaze charite, to je iná vec. Proti tomu, že niekto rozdá svoje peniaze na dobročinné účely, sa ťažko protestuje, nie?" Matka jej a jej sestre vraj napokon dala všetko, čo mohla: lásku a podporu.

A nakoniec, Anita Roddicková vlastnila len polovicu rodinného bohatstva. "Tú druhú má otec, a ten ešte nepovedal, čo s ňou urobí," dodala Sam Roddicková, ktorá prevádzkuje v Londýne sexshop.

Huguette Clarková: Všetci ma chcú ošklbať. nedostanú nič
Rodinu v závete obišla aj americká milionárka známa svojím okázalým životným štýlom Huguette Clarková. Aj keď z celkom iných ako bohumilých dôvodov, ako je zelený aktivizmus a pomoc chudobným a hladujúcim v Afrike či Ázii.

Sama pritom nevďačí za svoje bohatstvo ničomu inému ako dedičstvo po otcovi, senátorovi a podnikateľmi Williamovi Andrewsovi Clarkovi. "Medený kráľ Montany" okrem baní podnikal aj v bankovníctve či stavbe ciest. Bolo to veľké dedičstvo. A veľa sa na ňom podpísalo, tak tučné kontá a prepychové domy si možno od svojho života odmyslieť len ťažko. A ťažko si nepripúšťať, že na vás ostatných zaujíma iba vaša imanie.

Clarková sa stala extrémne podozrievavou a odťažitou, mala pocit, že po jej peniazoch všetci idú, vrátane členov rodiny. Teda hlavne členovia rodiny. Musela si na ne dávať pozor. Dokonca kvôli tomu viedla rozhovory vo francúzštine, aby jej nerozumeli.

A lačným príbuznými sa nechcela nechať dobehnúť ani po smrti. Keď pred štyrmi rokmi vo veku 105 rokov zomrela, príbuzní mohli puknúť od zlosti. Z celkového imania vo výške 307 miliónov dolárov totiž nemali vidieť ani cent. Vo výpočte dedičov nechýbala zdravotná sestra, ktorá sa o milionárku starala, jej lekár, účtovník, nemocnica, jej rôzni zamestnanci a obľúbené múzeum, z príbuzných tam však nebol nikto.

Sting aj basák z Kiss: Deti musia ísť svojou cestou
Ďalší bohatí škrtnutie potomkov zo svojich závetov ešte len plánujú. Patrí medzi nich aj rocková hviezda Sting. Nechcem im nechať guľu na nohe, vysvetlil v rozhovore pre Daily Mail. "Musia pracovať. Všetky moje deti to vedia a len zriedka ma o niečo žiadajú, čo rešpektujem a oceňujem," prezradil šesťdesiattriročný spevák a otec šiestich detí, z ktorých najmladší má devätnásť a najstarší tridsaťosem rokov.

Okrem toho s nadsádzkou dodáva, že z jeho 180 miliónov libier toho ani veľa nezostane: "Máme veľa záväzkov. To, čo zarobíme, míňame, veľa nám toho nezostáva." Vysvetlil, že platí mzdu stovke ľudí: "Moja kapela, môj crew, zamestnanci, sme ako korporácia."

Obrie sumy vraj nemôžu čakať ani dve deti basgitaristu z kapely Kiss Gena Simmonsa. A že by im mal čo odkázať. Oveľa skôr než muzikantom je totiž Simmons, ako píše ekonomický magazín Forbes, už dlhé roky schopným podnikateľom. Jeho majetok sa odhaduje na 300 miliónov dolárov. "Z mojich peňazí nikdy nezbohatnú. Každý rok budú nútení vstať, pracovať a ísť svojou cestou," vyhlásil na adresu svojich detí.

Jackie Chan: Buď peniaze nepotrebuje, alebo mu nebudú na nič
Pôvodne plánoval dať svojmu jedinému synovi Jayceemu polovicu zo 130 miliónov dolárov, ktoré vlastní, zatiaľ čo druhá polovica by išla na charitu, ale nakoniec sa Jackie Chan rozhodol ušetriť syna od dedičstva úplne.

"Ak je schopný, dokáže si zarobiť peniaze sám. Ak nie, len by míňal moje," vysvetlil lakonicky. Za jeho tvrdým postojom je možno aj to, že napriek všetkému finančnému zázemiu sa Jaycee nedokázal presadiť. Ukazuje sa predovšetkým nákladným životným štýlom, neúspechmi pri filme, finančnými problémami a navyše aj problémami so zákonom kvôli drogám. Možno aj preto Jackie Chan uviedol, že ľutuje, že synčeka neposlal do armády, kde by sa naučil disciplíne a drine.

Bill Gates: Nepomohlo by to ani im, ani spoločnosti
Toto je samozrejme najznámejší prípad, pretože v ňom míňa potomkov obrovská suma peňazí: 76 miliárd dolárov. Nedostanú ju. "Je potrebné zabezpečiť, aby mali pocit vlastnej schopnosti," uviedol Gates. "Musia cítiť, že ich práca je zmysluplná a dôležitá."

A ešte jeden citát: "Dať moje peniaze mojim deťom nie je dobrý nápad. Nebolo by to dobré ani pre nich, ani pre spoločnosť."

Predtým ako prepadnete ľútosti, vezmite však na vedomie, že troch Gatesových potomkov nečaká sociálna neistota. Rodičia Bill a Melinda sa im rozhodli do začiatku predsa len malou sumou vypomôcť: každý z nich dostane skromných 10 miliónov dolárov.

Warren Buffet: Ani málo, ani dosť
Niečo potomkom odkáže aj finančné magnát Warren Buffet. A sumu vymeriava prefíkane. Bude to "dosť na to, aby si mysleli, že s tým dá niečo podniknúť, ale nie toľko, aby nemuseli robiť nič". Aj on sa bojí následkov nezaslúženého imanie, ktoré by deťom spadlo do lona len preto, že sa narodili "v tej pravej maternici". Bol by to "antisociálny čin", myslí si.

"Vari povie niekto, že najlepšia cesta, ako vyhrať olympijské hry, je poskladať tím zo synov a dcér tých, čo vyhrali pred dvadsiatimi rokmi? Dať privilegovanú pozíciu niekomu len preto, že jeho rodinný predchodca niečo dokázal, je pre spoločnosť veľmi bláznivou cestou ku konkurencii," vyhlásil. Sľúbil, že 99 percent svojho majetku dá na filantropické účely a kampaňou Giving Pledge vyzval s Gatesom, aby aj ďalší americkí miliardári dali aspoň polovicu svojho majetku počas života, či po smrti na dobročinné účely.

A. L. Webber: Peniaze kazia pracovnú morálku
Úplne skrátka neprídu ani deti skladateľa Andrewa Lloyda Webbera, ktorého rukopis nesú napríklad muzikály Jesus Christ Superstar alebo Evita. Celých 750 miliónov libier, ktoré umelcovi tvorba vyniesla, však nedostanú. Závet by podľa neho nemala vyprodukovať svorku bohatých detí a pravnúčat, jeho peniaze majú podporovať umenie.

"Vôbec neverím na zdedené peniaze," uviedol. "Celé je to o tom mať pracovnú morálku." Obáva sa pritom, že ak by jeho piatim deťom spadlo do náručia veľké imanie, narušilo by to ich vzťah k práci.

Nigella Lawsonová: Najskôr ani pencu, potom obrátila
Nie všetkým však silné predsavzatia vydržia. U Nigely Lawsonovej malo krátky život. Lawsonová pochádza z rodiny konzervatívneho poslanca, vydala sa však na vlastnú dráhu novinárky píšucej o jedle a reštauráciách a autorky kuchárok. Vynieslo jej to vraj 15 miliónov libier. V roku 2008 sa dostala do britských správ, keď vyhlásila, že zo svojho majetku nemá v pláne dať svojim deťom ani pencu.

"Som presvedčená o tom, že svoje deti finančne nezabezpečíme. Keď si ľudia nemusia sami zarábať, zruinuje ich to," vyhlásila. Dodala dokonca, že sa v tomto postoji rozchádza so svojím vtedajším manželom Charlesom Saatchim, reklamným guru s imaním 100 miliónov libier: "Zhodli sme sa, že sa v tomto skrátka nezhodneme."

Neskôr svoje slová vzala späť, vraj išlo o nedorozumenie. A predovšetkým, následné správy v tlači vraj neniesli jej deti dobre.

Úplne bez dedičstva potomkovia bohatých nikdy nie sú
Nenahovárajme si však, že aj keby im rodičia upreli dedičstvo do posledného haliera, čo sa chystá urobiť len máloktorý člen bohatých kruhov, budú ich potomkovia musieť začať zdola, od nuly, od továrenského pásu alebo pokladne v supermarkete.

"Keď superbohatí ľudia hovoria, že svojim deťom neodkážu žiadne peniaze, nie je to pravda," tvrdí filmový dokumentarista Jamie Johnson. Aj keď potomkom neposkytnú priamy prístup k hotovosti, doprajú im najlepšie vzdelanie, bývanie, ale predovšetkým obchodné, kultúrne a spoločenské kontakty a príležitosti. A to je ako peniaze, veľakrát aj viac. "Všetky tieto veci môžu urobiť len bohaté rodiny. A toto všetko sú len iné cesty, ako odkázať a preniesť bohatstvo a vplyv na potomkov," dodáva Johnson.

Vie, o čom hovorí. Je pravnukom zakladateľa firmy Johnson&Johnson, a keď mal pred pätnástimi rokmi dvadsaťjeden, dostal dedičstvo, údajne 600 miliónov dolárov, bez akýchkoľvek reštrikcií na jeho použitie. Sám o sebe a o svojich superbohatých priateľoch s podobným osudom následne nakrútil kontroverzný dokument Born Rich.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-03-06 21:51:28 - Feat.: 0 - Title: Mapa nenávisti a lásky
01 - Modified: 2024-04-03 10:00:00 - Feat.: - Title: Haščákova rodina ovládla rebríček najbohatších Slovákov. Forbes zverejnil zoznam najmajetnejších ľudí sveta 02 - Modified: 2024-03-25 09:30:00 - Feat.: - Title: Miliardár si postavil na vrchole 120 metrového mrakodrapu luxusnú vilu. V miliónovom sídle však možno nikdy nebude bývať 03 - Modified: 2024-01-30 11:55:48 - Feat.: - Title: Dcéra Borisa Kollára tvorí pár so synom indického miliardára. Takýto luxus si užívajú u neho doma 04 - Modified: 2023-12-16 11:54:39 - Feat.: - Title: Abramovič sa praje s britskou vládou o použitie peňazí z predaja Chelsea 05 - Modified: 2023-12-15 12:00:00 - Feat.: - Title: Dedič známeho impéria plánuje svoj miliardový majetok nechať záhradníkovi. 51-ročného pracovníka si chce adoptovať
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:57