StoryEditor

Majú iba šestnásť rokov. A vymysleli kladivo na policajtov

04.10.2014, 15:24
Aplikácia z dielne Five-O monitoruje dobrých, ale aj zlých policajtov.

V niektorých oblastiach USA vzrastá nedôvera voči policajným postupom spoločne s prípadmi zneužitia právomocí. Mladí vývojári tomu chcú zabrániť komunitné aplikácií Five-O, ktorá hodnotí jednotlivé postupy strážnikov a upozorňuje tým verejnosť na prípadné prehrešky. 

Inšpirácia z Fergusonu

Najmä nedávny prípad, keď policajt zastrelil neozbrojeného civilistu, vyvolal vlnu protestov. Svedkovia tvrdia, že bol osemnásťročný Michael Brown neozbrojený a policajtovi sa vzdával, zatiaľ čo policajti si stojí za názorom, že Michael jedného zo strážnikov napadol. 

Čo v takýchto prípadoch robiť? S jedným z možných riešení prišli stredoškoláci zo štátu Georgia. Naprogramovali aplikáciu, ktorá umožní užívateľom vkladať jednotlivé prípady, keď sa stretli s neprimeraným (alebo naopak patričným) správaním zo strany polície a upozorniť tým tak ostatných užívateľov. Ak sa zíde viac negatívnych hodnotení, je možné brať aplikáciu ako zdroj pre reakciu v médiách a iných kanáloch. 

"Počuli sme o zlom správaní polície v televízii a tiež sa o tom zakaždým rozprávame s našimi rodičmi. Zakaždým nám pripomínajú, že je potrebné hľadať riešenie a tiež dôležitosť o tom hovoriť. To nás doviedlo k nápadu, ako diskusiu spoločne s riešeniami, uviesť do praxe, "povedala šestnásťročná Ima Christian, jedna z tvorcov aplikácie, pre server Business Insider. 

Nástroj pre občanov

Aplikácia Five-O primárne slúži ako formulár na hodnotenie jednotlivých policajtov, do ktorého užívateľ vyplní služobné číslo a svoj ​​názor na správanie policajtov. Aplikácia sa vo formulári pýta na otázky, ako napríklad či bol zásah policajtov oprávnený, či užívateľa slovne alebo fyzicky napádal, a tiež napríklad na jeho pohlavie a farbu pleti. Hodnotenia sa následne ukladajú do databázy, v ktorej užívateľ môže každého policajta nájsť a zistiť o ňom potrebné informácie. 

Ďalej sa v rozhraní aplikácie nachádza výpis práv občana, ktoré sa mu hodia práve v prípade konfliktu s políciou, zoznam najbližších policajných staníc a tiež diskusné nástroje. Tie prepájajú užívateľa s cieľom spoločne reagovať na neoprávnené správanie policajných síl a dohovárať sa na ďalšom postupe. 

Aplikácia tiež ukazuje, ako sa mladí ľudia dokážu svojou aktivitou zapojiť do riešenia spoločenských problémov. Najmladší z tímu vývojárov, Caleb, má ešte len štrnásť rokov. "Nikdy nie ste priveľmi mladí na to, naučiť sa niečo nové. A rovnako tak nie ste nikdy príliš mladí, aby ste svojou činnosťou mohli zmeniť danú situáciu, "povedal. 

Five-O je zatiaľ záležitosťou len Spojených štátov, kde si aplikáciu môžu používatelia stiahnuť na zariadenia s operačným systémom Android alebo iOS. 

01 - Modified: 2006-11-06 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výstavba diaľnic sa predražuje
01 - Modified: 2024-03-26 13:04:31 - Feat.: - Title: India na vzostupe. Vlani od Číny prevzala titul najľudnatejšej krajiny, dnes mieri medzi ekonomické veľmoci 02 - Modified: 2024-01-29 13:47:21 - Feat.: - Title: Zamestnanecké akcie ako benefit sú oslobodené od dane. Od kedy to platí a koho sa to týka? 03 - Modified: 2023-08-15 22:00:00 - Feat.: - Title: Náš región je liahňou jednorožcov. Prečo sa miliardovým firmám darí práve v strednej a východnej Európe? 04 - Modified: 2022-07-30 07:40:26 - Feat.: - Title: Slovenské startupy čoraz viac uvažujú o presune do zahraničia, ukazuje prieskum 05 - Modified: 2022-05-03 08:15:58 - Feat.: - Title: Nočná mora v priamom prenose. Žena sa prebudila na vlastnom pohrebe, výpoveď rodiny ťa dostane
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:47