StoryEditor

Bundesbanka varuje: Nemecku hrozí bublina, ktorá spustila krízu

22.10.2013, 15:10
Autor:
dujduj
Nemecko ma problém s nárastom cien nehnuteľností v najväčších mestách. Podľa expertov nemeckej centrálnej banky ide o nebezpečný vývoj.

Ceny nehnuteľností sú v najväčších mestách Nemecka nadhodnotené až o 20 percent. Vo svojej správe to podľa CNBC uvádza nemecká centrálna banka (na snímke šéf Bundesbank Jens Weidmann).

Vo svojej mesačnej správe vydanej v pondelok Bundesbank varovala, že zvýšenie cien nehnuteľností v krajine je ťažko vysvetliteľné na základne rastu ekonomiky a nárastu kúpyschopnosti nemeckých obyvateľov. Ďalšie zvyšovanie cien nehnuteľností môže podľa banky nafúknuť bublinu podobnú tej, ktorá spustila celosvetovú finančnú krízu.

V najväčších mestách v Nemecku vzrástli ceny bytov za posledné tri roky o viac než jednu štvrtinu. Tento nárast môže viesť podľa banky k obavám z veľkoplošného boomu cien nehnuteľností.

Celkový trh s bývaním v Nemecku môže byť podľa správy až 10 percent vyššie ako je prijateľné. Veľké mestá ako Berlín, Hamburg, Mníchov, Kolín nad Rýnom, Frankfurt nad Mohanom, Stuttgart a Düsseldorf majú nadhodnotené až o 20 percent.

Silnejší dopyt po nehnuteľnostiach, než sa podľa odhadov očakáva v čase hospodárskej obnovy Bundesbank vysvetľuje tým, že nemecký trh s nehnuteľnosťami sa stal pre investorov atraktívnejší. Po cenových bublinách v USA, v Španielsku a ďalších krajinách Európy hľadali investori najbezpečnejší prístav pre svoje peniaze.  

Za nafukovania realitnej bubliny tak môže podľa ekonómov paradoxne práve dobrá povesť nemeckej ekonomiky. Krajina je všeobecne považovaná za bezpečný prístav v rozbúrených vodách európskej ekonomiky, a práve kvôli tomu do nej v posledných rokoch priteká veľké množstvo zahraničného kapitálu.

Bundesbank očakáva, že ak nebudú ceny nehnuteľností ďalej rásť, hypotekárnej bubliny sa báť netreba. Vyšší rast cien nehnuteľností by však zvýšil aj riziko bubliny.

Riziko hypotekárnych bublín vyvoláva obavy na celom svete. Práve spľasnutie americkej hypotekárnej bubliny v roku 2008 spustilo celosvetovú finančnú krízu, ktorá sa preliala do krízy dlhovej. Pred krízou si mohol dom na hypotéku dovoliť takmer každý. Neuvážené poskytovanie hypoték, ktoré neboli dostatočne zabezpečené, však viedli ku globálnej hospodárskej kríze a podľa súčasného stavu na hypotekárnom trhu to vyzerá tak, že sa svet nepoučil. Niektoré európske krajiny totiž vo veľkom poskytujú štedré hypotekárne úvery bez toho, aby boli dostatočne zabezpečené.
 

01 - Modified: 2005-08-03 08:26:28 - Feat.: 0 - Title: Rusko Poľsku: ospravedlňte sa!
01 - Modified: 2024-04-10 22:00:00 - Feat.: - Title: Kto dnes kúpi, o pár rokov zarobí. Za predaj dvojizbáku v Bratislave aj 16-tisíc, hovorí pre HN odborník 02 - Modified: 2024-04-07 08:45:42 - Feat.: - Title: Trhové očakávania krotia optimizmus možného zlacňovania hypoték, uviedla Národná banka Slovenska 03 - Modified: 2024-04-04 09:50:09 - Feat.: - Title: Ceny nehnuteľností v eurozóne koncom minulého roka klesli, v celej Európskej únii sa však zvýšili 04 - Modified: 2024-04-02 06:08:44 - Feat.: - Title: Ideme do doby, keď byty budú vlastniť len tí, ktorí ich zdedili alebo odkúpili od štátu, vraví expert (anketa) 05 - Modified: 2024-03-08 11:34:07 - Feat.: - Title: Jeden kút Slovenska dopláca na vysoké ceny. Domy v novostavbách padajú aj o 25-tisíc, hovorí maklér
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:36