StoryEditor

Na prvých plastových librách bude Churchill

20.12.2013, 12:19
Bank of England oficiálne oznámila, že od roku 2016 zavedie plastové bankovky.

Po 320 rokoch v Británii končia papierové libry. Nahradia ich bankovky z plastu a britská centrálna banka teraz predstavila ich podobu. Päťlibrová bankovka s podobizňou niekdajšieho premiéra Winstona Churchilla sa objaví v roku 2016, o rok neskôr potom príde desaťlibrová so spisovateľkou Jane Austenovou.

Reakcie verejnosti

Britská centrálna banka, Bank of England, sa obávala reakcie verejnosti na novinku, a preto pred konečným rozhodnutím podrobila vzhľad nových bankoviek verejnej diskusii. Pre novú verziu libier sa vyslovilo 87 percent z 13-tisíc respondentov.

Verejnosť chce guvernér banky Marc Carney zapojiť aj do rozhodovania o osobnostiach, ktoré sa na bankovkách objavia. Rád by sa tak vyhol rozruchu, ktorý tento rok vyvolalo predstavenie päťlibrovej bankovky s Churchillom, ozývali sa totiž obavy, že na nových peniazoch nebudú okrem kráľovnej žiadne ženy.

Nové bankovky by mali byť bezpečnejšie, pretože bude zložitejšie ich sfalšovať. Polymér, materiál z ktorého budú vyrobené, totiž ponúka nové možnosti bezpečnostných prvkov ako napríklad priehľadné okienko.

K rozhodnutiu vymeniť papier za plast viedla tiež väčšia odolnosť tohto materiálu, nové bankovky by mohli vydržať až dvaapolkrát dlhšie než tie súčasné. Ich dlhšia trvanlivosť by tak mohla kompenzovať vyššiu výrobnú cenu.

"Naše polymérové ​​bankovky budú kombinovať to najlepšie z inovácie a tradície," cituje sľuby guvernéra britskej centrálnej banky Marca Carneyho server denníka Guardian. Ten ďalej zdôraznil práve ich odolnosť proti falšovaniu aj vonkajším vplyvom.

Podľa laboratórnych testov vydržia polymérové ​​bankovky teploty do 120 stupňov Celzia. Môžu sa bez následkov vyprať v práčke alebo zmoknúť.

Nové peniaze budú tiež o niečo menšie ako tie doterajšie, takže sa veľkosťou vyrovnajú veľkostiam bankoviek v iných krajinách.

Prvé bankovky mali zarobiť na vojnu

Firma Link prevádzkujúca sieť bankomatov po celom Spojenom kráľovstve už oznámila, že kvôli zmene veľkosti bankoviek bude musieť v bankomatoch zabezpečiť nové zásobníky.

Britská kráľovná sa pritom na plastových peniazoch neobjaví prvýkrát, priekopníkom bankoviek z tohto materiálu bola totiž Austrália, kde sa s nimi platí od roku 1988.

Plastové peniaze zaviedli aj na Novom Zélande, vo Vietname alebo v Mexiku, jedinou európskou krajinou, ktorá ich používa, je Rumunsko. Pomerne krátko sa vyskytujú polymérové ​​bankovky tiež v Kanade, ktorá ich zaviedla len pred dvoma rokmi.

Terajšia novinka je len jednou z dlhého radu zmien, ktorými peniaze v Británii prešli už od prvého vydania bankoviek v roku 1694. Vtedy kráľ William III. potreboval získať peniaze na vojnu s Francúzskom.

Kráľovnin portrét sa na jednolibrovej bankovke objavil prvýkrát v roku 1960. O desať rokov neskôr sa začali objavovať aj podobizne ďalších postáv z histórie krajiny, ako napríklad Williama Shakespeara.

ihned.cz

01 - Modified: 2005-11-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nezabudli ste uložiť a zverejniť účtovnú závierku?
01 - Modified: 2024-04-14 12:15:48 - Feat.: - Title: Irán si predvolal britského, francúzskeho a nemeckého veľvyslanca kvôli postoju k útoku na Izrael 02 - Modified: 2024-04-14 07:15:00 - Feat.: - Title: Destabilizácia Blízkeho východu. Británia, Francúzsko aj Európska únia odsúdili iránsky útok na Izrael 03 - Modified: 2024-04-10 05:10:23 - Feat.: - Title: Kráľovi Karolovi III. odovzdali prvé bankovky s jeho podobizňou 04 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 05 - Modified: 2024-03-24 11:28:16 - Feat.: - Title: Ruský opis útoku v Moskve je "dymovou clonou", tvrdí britský minister financií. Vyjadrenia berie s rezervou
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:57