StoryEditor

Najbohatší Čech ukázal účet za Rusko. Priznal, že sa popálil

29.07.2015, 00:00
Petr Kellner, ktorý je s odhadovaným majetkom 8,2 miliardy dolárov najbohatším človekom v Česku a na Slovensku, doplatil na veľkú krízu v Rusku.

Čistý zisk jeho impéria PPF sa za posledný rok prepadol o 94 miliónov eur. Podľa aktuálnej výročnej správy klesol z predchádzajúcich 450 miliónov eur na 356 miliónov. Samotný Kellner má v príčinách prepadu jasno. „Pád ceny ropy a ekonomické sankcie. To všetko oslabilo kurz rubľa a vyostrilo ekonomickú recesiu. Dôsledky postihli aj ruský Home Credit, ktorý je najväčším aktívom PPF,“ píše Kellner hneď v úvode svojej výročnej správy.

Finančník tak priznáva, že problémy mu spôsobila najmä ruská divízia Home Creditu. „Ekonomické problémy krajiny spôsobili nižšie úrokové výnosy, ktoré tvorili významnú časť tržieb spoločnosti,“ tvrdí Eva Mahdalová, analytička spoločnosti Colosseum.

„S podobnými krízami máme však už skúsenosti, na nepriaznivý medziročný výsledok sme okamžite zareagovali. Znížili sme náklady a sprísnili pravidlá pre schvaľovanie úverov,“ opísal ochranné opatrenia Kellner.

Potenciál na rast

O tom, že situácia v Rusku nie je po uvalení ekonomických sankcií zo strany západných mocností dobrá, svedčia viaceré ekonomické ukazovatele. „Ruský trh má aj napriek viacerým rizikám z dlhodobého hľadiska obrovský potenciál na rast,“ konštatuje Jiří Cihlář, analytik spoločnosti Next Finance.

To je dôvod, prečo napriek stratám nemieni spoločnosť PPF z ruského trhu utiecť. „Riešenie ekonomických problémov Ruska nebude krátkodobá záležitosť, ale PPF v krajine zostáva a bude tu aj naďalej investovať,“ tvrdí Kellner.

Rusko patrí medzi kľúčových hráčov konzorcia PPF, rozhodne však nie je jediným. To, čo spoločnosť stratí v Rusku, si vie nahradiť inde. „Firma je diverzifikovaná. Výpadok výnosov z bankovej činnosti bol čiastočne zacelený výnosmi z poisťovacej a realitnej činnosti. V budúcnosti sa určite prejaví aj výnos z telekomunikácií a predaja tovarov,“ tvrdí Mahdalová.

Ďalšia expanzia

Šancu má aj v prípade rozšírenia svojho podnikania do ďalších krajín. „Pre spoločnosť PPF by mohli byť do budúcnosti pre podnikanie veľmi významné Čína a Vietnam,“ myslí si Mahdalová. Sám Kellner ďalšiu expanziu firmy nevylučuje. „V expanzii Home Creditu do Číny vidíme príležitosť. Potenciál rastu je však ešte väčší. Rastú naše služby aj vo Vietname, Indii, Indonézii či na Filipínach,“ dodáva Kellner.

Úspechy žne PPF tiež na domácom fronte. V Českej republike sa spoločnosť stala majoritným akcionárom telekomunikačnej spoločnosti O2. „Dosť práce mala s rozdelením O2 na mobilnú a infraštruktúrnu časť. Toto rozdelenie spoločnosti by v krátkom čase malo zvýšiť jej ziskovosť,“ uzatvára Cihlář.

01 - Modified: 2007-08-06 12:10:09 - Feat.: 0 - Title: VOP Nováky nemal havarijný plán vypracovaný podľa zákona
01 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 02 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu 04 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 05 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 18:53