StoryEditor

Rusi odstránili pomník Steva Jobsa. Lebo jeho nástupca je gay

03.11.2014, 18:38
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Veľký iPhone zmizol z nádvoria univerzity v Petrohrade. Vraj kazí mládež.

V Petrohrade cez víkend potichu demontovali pomník venovaný zakladateľovi firmy Apple Stevovi Jobsovi. Dôvodom je nedávne rozhodnutie Jobsovho nástupcu Tima Cooka verejne sa prihlásiť k homosexuálnej orientácii. Jej propagáciu medzi mládežou v Rusku zakazuje zákon.

Veľký iPhone

O demontáži dvojmetrového pomníka v tvare telefónu iPhone informovala ruská rozhlasová stanica BFM. Sochu postavil na nádvorí petrohradskej vedeckovýskumnej univerzity informačných technológií ruský investičný holding ZEFS.

Príkaz na jeho demontáži vydal jeho šéf Maxim Dolgopolov s odôvodnením, že pamätník je v rozpore so zákonom o zákaze propagácie netradičných sexuálnych stykov medzi mládežou. "Propagáciu homosexuality a ďalších sexuálnych zvráteností medzi mládežou v Rusku zakazuje zákon. Pomník sa nachádzal v tesnej blízkosti od miest, kde sa pohybujú študenti a ich učitelia," uviedol Dolgopolov.

Dôvodom na odstránenie iPhonu je podľa neho tiež zistenie, ktoré sa dostalo na verejnosť vďaka bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi a podľa ktorého Jobsova firma odovzdávala americkej špionáži dôverné informácie o svojich klientoch. Tajné služby podľa Snowdena od roku 2007 získavali údaje zo serverov siedmich veľkých komunikačných firiem v USA vrátane spoločnosti Apple.

Homofóbny zákon sa zrodil v Petrohrade

Cook minulý týždeň oficiálne oznámil, že je homosexuál a vyhlásil, že je na to hrdý. V stĺpiku v týždenníku Bloomberg BusinessWeek vyjadril presvedčenie, že jeho oznámenie by mohlo pomôcť ostatnými gayom. "Uvedomil som si, že mi túžba po súkromí mi bránila v tom, aby som urobil niečo dôležitejšie," napísal Cook. Dodal, že je na svoju homosexualitu hrdý a že "byť gayom je jedným z najväčších darov", ktoré mu Boh dal.

Ruský zákon o zákaze propagácie homosexuality medzi mládežou sa zrodil práve v Petrohrade. Miestna radnica ho ako vôbec prvý v Rusku prijala na popud homofóbneho zastupiteľov Vitalija Milonova predvlani vo februári. Celoštátnej platnosť má zákon od vlaňajšieho júna.

01 - Modified: 2006-12-08 13:43:29 - Feat.: 0 - Title: Banská komora verí v objektívne vyšetrenie tragédie v Novákoch
01 - Modified: 2024-04-03 20:44:40 - Feat.: - Title: Súd v Ugande potvrdil ústavnosť zákona proti homosexualite, zavádza aj trest smrti 02 - Modified: 2024-01-05 11:49:26 - Feat.: - Title: Homosexuálne zväzky v Poľsku? Podľa ombudsmana musia byť uznané 03 - Modified: 2023-12-12 15:31:03 - Feat.: - Title: Poľsko by malo uznať partnerstvá homosexuálov, odporúča Európsky súd pre ľudské práva 04 - Modified: 2023-11-16 09:30:00 - Feat.: - Title: Mnohých Slovákov rozdrapí, no fakty hovoria jasne. Deti v rodinách s dvomi otcami sú lepšie vychované a šťastnejšie 05 - Modified: 2023-11-14 12:00:00 - Feat.: - Title: U náš nemožné, u susedov realita. Rakúsko sa chystá odškodniť v minulosti perzekvovaných homosexuálov, rozdelí im 33 miliónov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 17:39