StoryEditor

Fico pre Financial Times: Pomoc Grécku by som Slovákom nevysvetlil

20.02.2015, 11:12
Autor:
slsl
Slovenský premiér pre americký denník povedal, že nesúhlasí ani s rozšírením pomoci, ani so zmenou podmienok.

Slovensko je proti ďalšej finančnej pomoci pre Grécko. Premiér Robert Fico to povedal pre americký denník Financial Times. "Bolo by nemožné vysvetliť ľuďom, že "chudobné" Slovensko má platiť Grécku," povedal premiér.

Toto doma nevysvetlím

"Vysvetliť ľuďom, že budeme platiť Grékom ich výplaty a dôchodky? To je nemožné. Nemožné," zdôraznil Fico. Podľa neho je Slovensko proti tomu, aby sa podmienky finančnej pomoci zmierňovali. Pridáva sa tak na stranu Nemecka, ktoré sa považuje za najväčšiu prekážku rozšírenia záchranného programu. Ficove slová však podľa denníka FT dokazujú, že Nemecko nie je so svojim postojom jediné. Slovensko dokonca patrí medzi najtvrdších oponentov zmiernenia podmienok pomoci pre Grécko.

Od svojho zvolenia požaduje strana Syriza na čele s Alexisom Tsiprasom väčšiu zhovievavosť zo strany trojky. Gréci si podľa lídra strany už vytrpeli dosť recesie a šetrenia. Syriza preto chce zmierniť podmienky záchrany. "Bývalá grécka vláda s týmito podmienkami súhlasila. Nemôže sa stať, že príde nová vláda a povie: No, viete, ale my toto rešpektovať nebudeme," povedal Fico. "Na jednej strane chcú znížiť dlh, alebo inak povedané, predĺžiť pôžičky. A zároveň chcú dávať energie, či ubytovanie ľuďom zadarmo. To sa jednoducho nedá," dodal premiér. Bude preto akceptovať iba konkrétne návrhy z Atén, ktoré EÚ uistia, že o 10, 15 či 20 rokov bude Grécko splatiť to, čo si požičalo. 

Zároveň však uviedol, že Slovensko je pripravené o obsahu úsporného balíčka rokovať. Na druhej strane, Gréci podľa neho nemôžu očakávať, že sa im časť dlhov odpustí. "Nie je nijaká možnosť dlh odpísať. Prečo by mali Slováci platiť nejakú časť tohto dlhu?" dodal Fico.

Grexitu sa nebojíme

Denník ďalej píše, že Slovensko bolo dlho jedným z najtvrdších odporcov odpísania Gréckeho dlhu. Pripomína, že v roku 2010 sme boli jedinou krajinou, ktorá neprispela na záchranný 110- miliardový balík pre Grécko. V roku 2011 kvôli navýšeniu eurovalu na 440 miliárd dokonca padla vláda. Novým premiérom sa potom stal Robert Fico.

Predstavitelia EÚ sa obávajú, že ak súčasná finančná výpomoc Grécka skončí 28. februára bez novej dohody, krajina by sa ocitla bez podpory prvýkrát od mája 2010, čo by mohlo vyvolať otrasy na trhu, a prípadne run na banky. Po víťazstve ľavicovej strany Syriza dokonca vzrástli obavy, že Grécko eurozónu opustí.

Robert Fico však podľa FT ostáva pokojný a prípadného Grexitu sa nebojí. "Európa je dnes na šoky lepšie pripravená. Všetci vedia, že máme riešenia. A aj keď by bol odchod Grécka z eurozóny nebezpečný, nie je to dnes taká hrozba ako pred tromi či štyrmi rokmi," dodal Fico s tým, že takýto názor má viacero štátov EÚ a Syriza si už uvedomuje, že ich ružové plány, ktoré si maľovali v čase, keď boli v opozícii, narazia na opozíciu celej únie. "Mám pocit, že ministri eurozóny sú veľmi odvážni a pripravení prijať veľmi tvrdé rozhodnutia proti Grécku. Pretože nikto v Európe nechce platiť Grécku peniaze," uzavrel Fico.

 

01 - Modified: 2007-03-20 17:42:00 - Feat.: 0 - Title: Poslanci schválili novelu zákona o potravinách
01 - Modified: 2024-04-18 17:24:22 - Feat.: - Title: Vláda na post eurokomisára za Slovensko podporuje Šefčoviča. Má silné postavenie, tvrdí Fico 02 - Modified: 2024-04-18 15:27:41 - Feat.: - Title: Splnili sme sľub o plnohodnotnom trinástom dôchodku, napĺňame programové vyhlásenie, tvrdí Fico 03 - Modified: 2024-04-18 17:48:37 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 04 - Modified: 2024-04-17 09:36:32 - Feat.: - Title: Celistvosť Ukrajiny je len teória. Rusko jej územie nevráti, vyhlásil Fico na eurovýbore 05 - Modified: 2024-04-17 10:14:20 - Feat.: - Title: Fico ide do Bruselu rokovať o jednotnom trhu, Ukrajine a Izraeli. Oznámil aj letnú návštevu Číny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 21:50