StoryEditor

FBI je v Kyjeve. Hľadá peniaze spreneverené Janukovyčom

04.05.2014, 18:39
Autor:
tasr, stltasr, stl

Spojené štáty sa vydali na novú cestu. Krajinám ako Ukrajina chcú pomáhať po zvrhnutí vlády. V FBI bol vytvorený nový útvar, ktorý má pomáhať mladým demokraciám, aby získali späť zmiznutý majetok. Informuje o tom Wall Street Journal Deutschland (WSJD) na internetovej stránke.

Pokus je súčasťou novej stratégie amerického generálneho prokurátora Erica Holdera. Trestným stíhaním zvrhnutých šéfov štátov a vlád chce dosiahnuť zhabanie nakradnutého majetku za miliardy. David O'Neil z ministerstva spravodlivosti povedal, že "v takých situáciách ide skutočne o preteky s časom" a výsledky treba dosiahnuť skôr, než sa zničia dôkazy, skôr, než sa navždy stratí spreneverený majetok. Preto treba mať ľudí na danom mieste čo najrýchlejšie, ako sa to len dá.

Tím FBI tvorí tucet agentov a analytikov. Budú kontrolovať kontá, domy a luxusné autá bývalých "papalášov" a príslušné orgány budú podporovať v trestnom konaní.

Miera ich úspechu bude z veľkej časti závisieť od toho, ako budú vlády ochotné spolupracovať s americkými stíhateľmi trestných činov, chrániť ich a aký prístup im dajú k dokumentom a k možným svedkom. Často pôjde o veľmi mladé vlády, ktoré síce chcú nájsť chýbajúce peniaze, ale zápasia s problémom, ako dostať pod kontrolu vládne orgány.

Členovia nového útvaru už v Kyjeve pôsobia. Pár dní po zvrhnutí Viktora Janukovyča tam poslala FBI agentov a vyšetrovateľov.

Agenti FBI ukázali ukrajinským novinárom, ako sa dajú poskladať skartované finančné dokumenty a ako postupovať pri sledovaní prevodov odcudzených peňazí do Spojených štátov a iných krajín. V jazere za opusteným Janukovyčovým domom našli stúpenci opozície a novinári dokumenty, ktoré budú veľmi užitočné. WSJD sa odvoláva na predstaviteľa amerických úradov.

Spojené štáty patria do skupinky krajín, ktoré disponujú technickými prostriedkami na odhaľovanie ukrytého majetku. Nová činnosť Američanov však nie je bezproblémová. "Ťažkosť je v tom," povedal Stuart Gilman, bývalý vedúci celosvetového protikorupčného programu Organizácie spojených národov, ktorý pôsobí teraz v Kyjeve, "že keď sa USA na niečom zúčastňujú, stále sa objavuje podozrenie, že zahraničnej vláde pomáhame preto, aby sme presadili vlastné záujmy."

01 - Modified: 2006-05-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Španiel rieši Maďarov na Slovensku
01 - Modified: 2024-04-18 08:01:44 - Feat.: - Title: Do Kyjeva nečakane pricestoval nemecký minister hospodárstva 02 - Modified: 2024-03-27 14:53:43 - Feat.: - Title: V Kyjeve žije viac než 400-tisíc vnútorne vysídlených ľudí 03 - Modified: 2024-03-25 10:30:00 - Feat.: - Title: Ako zistíš, že ťa niekto klame? Odborník na reč tela, ktorý pracoval pre FBI, prezradil niekoľko hlavných znakov 04 - Modified: 2024-03-25 14:02:34 - Feat.: - Title: Z Kyjeva hlásia výbuchy, najmenej päť ľudí utrpelo zranenia 05 - Modified: 2024-03-24 06:21:41 - Feat.: - Title: Ukrajina čelila ruským úderom, pod útokom boli Kyjev aj Ľvovská oblasť. Poľsko aktivovalo lietadlá
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:17