StoryEditor

Čína chystá historicky najväčší obchod. Švajčiarsku firmu kúpi za desiatky miliárd

03.02.2016, 11:04
Autor:
ČTKČTKkokikoki
Ak sa transakcia uskutoční, bude predstavovať doposiaľ najväčšiu čínsku akvizíciu v zahraničí.

Čínska štátna chemická spoločnosť ChemChina ponúkla viac ako 43 miliárd dolárov (39,4 miliárd eur) za prevzatie švajčiarskeho producenta pesticídov a osív Syngenta.

ChemChina ponúka za každú akciu spoločnosti Syngenta 465 dolárov v hotovosti. Vedenie Syngenty akcionárom odporučilo, aby túto ponuku prijali.

Ponuka na prevzatie Syngenty predstavuje ďalší krok v konsolidácii chemického sektora. Už vlani v decembri oznámili spojenie americké podniky DuPont a Dow Chemical. Záujem o prevzatie Syngenty mala vlani na jar konkurenčná americká firma Monsanto. Syngenta však prevzatia odmietla a Monsanto nakoniec od svojich plánov ustúpila.

ChemChina v posledných rokoch uskutočnila niekoľko nákupov. Minulý mesiac sa dohodla na kúpe nemeckého výrobcu strojov na spracovanie a výrobu gumy a umelých hmôt KraussMaffei za zhruba jednu miliardu dolárov. Prevzatie Syngenty by bolo v súlade so snahou čínskej vlády zvýšiť produktivitu v poľnohospodárstve a znížiť závislosť na dovoze potravín.


Prečítajte si viac: Čína plánuje v Nemecku obrovský obchod, zasiahne to aj Slovensko
                           
                            Číňania kúpili symbol Talianska. Za sedem miliárd eur


Syngenta patrí k popredným svetovým výrobcom chemických látok, ktoré sa používajú v poľnohospodárstve. Pôsobí v zhruba 90 krajinách sveta, kde má cez 28 tisíc zamestnancov.

Spoločnosť Syngenta Slovakia s.r.o. pôsobí na trhu v Slovenskej republike oficiálne od 10. mája 2001. Spoločnosť je výhradným zástupcom materskej spoločnosti Syngenta Agro so sídlom vo Švajčiarsku.

V Júni roku 2000 dala Európska komisia svoj súhlas agrochemickým divíziám spoločnosti Novartis a AstraZeneca aby vytvorili spoločnosť Syngenta.Vznikla tak firma zameraná výhradne na poľnohospodárstvo.

Vďaka uskutočnenej fúzii firma získala vedúce postavenie na trhu s prípravkami na ochranu rastlín vo všetkých regiónoch sveta. Najväčší podiel má na Európskom trhu, kde jej podiel predstavuje 27 percent.

01 - Modified: 2008-01-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Neplatenie výživného je trestným činom
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 15:52