StoryEditor

Do hladovej doliny prišli miliónoví investori, vytvoria skoro 200 pracovných miest

10.12.2015, 17:39
Autor:
TASRTASR
Dve sa zaoberajú spracovaním drevnej hmoty, jedna sa chce zamerať na potravinárske produkty a posledná podniká v odpadovom hospodárstve.

Približne 150 až 200 nových pracovných miest by mali vytvoriť v Tornali štyri spoločnosti, ktoré sa rozhodli v najbližších rokoch investovať v tomto meste na juhu Revúckeho okresu. Ich zástupcovia prezentovali svoje investičné zámery na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

Prvým investorom je spoločnosť Čaro slovenských byliniek. V Tornali plánuje vyrábať nápojové kapsuly, ktoré bude dodávať do štátov strednej Európy. Celková investícia má dosiahnuť zhruba 3 milióny eur a firma sa v tejto súvislosti mieni uchádzať aj o granty. Podľa zástupcu investora Denisa Šotníka však prípadný neúspech pri ich získavaní investíciu neohrozí a na projekt použijú vlastné prostriedky.

"V prvej etape plánujeme zamestnať približne 30 ľudí. Všetkých, od pomocnej sily, cez obsluhu strojov až po riaditeľa, chceme nájsť priamo tu v regióne," zdôraznil Šotník s tým, že po rozbehu výroby by v auguste 2016 už firma mohla pracovať na 70 až 80 percent svojej kapacity. Okrem výroby však chce investor priamo v regióne tiež pestovať bylinky, ktoré využije pri výrobe niektorých druhov kapsúl. Na tento účel si mieni prenajať poľnohospodársku pôdu, prípadne využiť ako dodávateľov miestnych poľnohospodárov.

Druhým investorom je spoločnosť Carman z Českej republiky, ktorá zamýšľa v Tornali spracovávať dubovú drevnú hmotu. Celkovo plánuje v meste preinvestovať okolo 10 až 15 miliónov eur, z toho 6 miliónov do technológií. Zamestnanie v jej prevádzke by malo nájsť 90 až 130 pracovníkov, podľa toho, v koľkých smenách bude výroba nakoniec fungovať. Ako uviedol predseda predstavenstva spoločnosti Carman Karel Stehlík, pre Tornaľu sa rozhodli z dôvodu dobrej spolupráce s miestnou samosprávou a významným činiteľom bola tiež výborná dostupnosť potrebnej drevnej hmoty.

"Približne pred mesiacom sme tu v Tornali odkúpili areál bývalého Agropodniku a v súčasnosti chystáme projekt jeho kompletnej prestavby a výstavby nových výrobných hál. Realizovať ho chceme od apríla 2016, predpokladaný termín začatia prevádzky nášho drevospracujúceho závodu sme naplánovali na rok 2017," načrtol Stehlík. Urýchliť investíciu a umožniť vytvorenie väčšieho počtu pracovných miest môže podľa neho dotácia, o ktorú sa budú uchádzať v rámci nového zákona o podpore najmenej rozvinutých regiónov.

Aj tretí investor pôsobí v oblasti drevospracujúceho priemyslu. Je ním firma Woodexim z Rožňavy, ktorá v miestnej časti Tornaľa – Králik chce zriadiť piliarsku prevádzku na spracovanie listnatej drevnej hmoty, z 90 percent tvorenej bukovou guľatinou. Prácu pri jej spracovaní by malo nájsť 25 až 30 ľudí a rozsah investície je v prvej fáze realizácie stanovený na 1,8 až 2,5 milióna eur. Investor takisto plánuje využiť štátnu pomoc.

"V okresoch Revúca, Rožňava a Rimavská Sobota dlhodobo absentuje spracovanie listnatých sortimentov dreva a spracúva sa hlavne ihličnaté drevo v malých prevádzkach. Podnikateľský zámer je preto orientovaný na spracovanie ťažko odbytovateľného buka v regióne Gemera," uviedol zástupca investora Ján David s tým, že cieľovým ročným porezom v prevádzke je 30.000 kubických metrov dreva. "Prípravné práce spojené s realizáciou zámeru plánujeme začať už v priebehu januára až februára 2016," doplnil.

Štvrtým investorom je spoločnosť Brantner, ktorá v meste prevzala odpadové hospodárstvo a skládku komunálneho odpadu. Podľa slov konateľa Františka Mačugu síce ich príspevok nebude vo forme nejakých výrazných investícií či vytvorenia nových pracovných miest, budú však prispievať do mestského rozpočtu. "Plánujeme rozšíriť podnikanie na skládke a poplatky, ktoré z toho plynú, sú príjmom mesta. Ide o sumu okolo 80.000 až 100.000 eur," priblížil.

Po dohode s mestom chce spoločnosť navyše vytvoriť zberné miesto, kam by občania mohli priniesť rôzne druhy odpadu na separáciu. "V budúcnosti zvažujeme tiež investíciu do triediacej linky, ktorú na Gemeri musíme postaviť," dodal s tým, že by mohla byť práve v Tornali, keďže mesto má v rámci regiónu vhodnú polohu.

Primátorka Tornale Anna Szögedi na margo investorov zdôraznila, že samospráva sa o ich príchod snažila už dlhší čas a chcela zaplniť svoj priemyselný park. "Rozvíjať mesto je veľmi pekná vec, snažíme sa o to a uchádzame sa o rôzne granty. Pre ľudí, ktorí tu bývajú, však istotu znamenajú pracovné miesta. Aj z tohto pohľadu som teda nesmierne rada, že títo investori prišli a predstavili sa poslancom," povedala primátorka. Podľa jej ďalších slov mesto sa s nimi bude snažiť naďalej spolupracovať.

01 - Modified: 2007-12-04 14:34:45 - Feat.: 0 - Title: Vyše päť tisíc škôl v Česku štrajkuje
01 - Modified: 2024-04-12 08:50:32 - Feat.: - Title: Že roboti kradnú prácu je mýtus, nové technológie zvyšujú význam úlohy ľudí, vraví manažér Amazonu 02 - Modified: 2024-04-01 09:00:00 - Feat.: - Title: Chceš žiť ako Chandler? Dostaneš 10-tisíc za to, že sa presťahuješ do Tulsy v Oklahome 03 - Modified: 2024-03-27 15:54:37 - Feat.: - Title: Volkswagenu na Slovensku chýba tento rok až 1 500 zamestnancov. Kritická je situácia so špecialistami 04 - Modified: 2024-03-22 13:30:00 - Feat.: - Title: Teraz môžeš aj ty pracovať pre Williama a Kate. Kráľovská rodina hľadá zamestnanca, plat je však pomerne nízky 05 - Modified: 2024-03-21 23:00:00 - Feat.: - Title: Za akých okolností môže pracovať predčasný dôchodca a aké zmeny pripravuje vláda?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 01:50