StoryEditor

Internet založila CIA, tvrdí Putin. Jeho ľudia ovládli „ruský Facebook“

25.04.2014, 14:34
Americká tajná služba podľa šéfa Kremľa počítačovú sieť založila a neskôr pokračovala aj v jej vývoji.

Podľa ruského prezidenta Vladimira Putina je internet projektom CIA. Americká tajná služba podľa neho počítačovú sieť založila a pokračovala aj v jej vývoji. Vyhlásil to v čase, keď z Ruska odišiel zakladateľ ruskej sociálnej siete VKontakte Pavel Durov.

Rusko sa musí pred „projektom CIA“ chrániť a bojovať za svoje záujmy aj online, vyhlásil šéf Kremľa. Ruský parlament tento týždeň schválil zákon, podľa ktorého musia mať zahraničné sociálne siete servery v Rusku a musia šesť mesiacov uchovávať dáta o svojich užívateľoch.

Ruská alternatíva internetu

Putin už skôr naznačil, že by privítal spustenie ruskej alternatívy internetu. Sieť, ktorú by prevádzkovalo Rusko, by Moskve a jej tajným službám umožnil väčší dohľad nad elektronickou komunikáciou, ktorú často využíva protiputinovská opozícia, píše britský denník The Guardian.

Sociálna sieť VKontakte, ruskú obdobu Facebooku, podľa Rádia Slobodná Európa počas apríla ovládli Putinovi spojenci. Nedávno bol z vedenia sociálnej siete odvolaný jej zakladateľ Pavel Durov. Podnikateľ tvrdí, že musel odísť po tom, čo odmietol tajnej službe FSB odovzdať údaje užívateľov a uzavrieť skupinu venovanú opozičnému aktivistovi Alexejovi Navalnému.


Ruský prezident Vladimir Putin. Snímka: Reuters

Durov odišiel z Ruska aj so skupinou svojich programátorov na Západ a teraz sa snažia rozbehnúť nový projekt. "V súčasnosti sa nenachádzam v Rusku a neplánujem sa tam vrátiť . Bohužiaľ tam teraz nie je možné prevádzkovať internetový biznis. Obávam sa,, že pre mňa už nie je cesty späť. Zvlášť potom, čo som verejne odmietol spolupracovať s predstaviteľmi moci,“ vyhlásil Durov v rozhovore pre web TechCrunch.

Pridať sa chcú aj ďalšie krajiny

Na decentralizáciu internetu nepomýšľa len Putin. Po tom, čo Edward Snowden odhalil, akým spôsobom využíva NSA dáta užívateľov sociálnych sietí, získala táto myšlienka popularitu aj v ďalších krajinách, napríklad v Nemecku a Brazílii. Nemecká kancelárka Angela Merkelová aj brazílska prezidentka Dilma Rouseffová totiž patrili medzi politikov, ktoré Američania odpočúvali.

Internet kontroluje americká nezávislá organizácia ICANN a spolu s ňou viacero mimovládnych a neziskových organizácií. Podľa Rouseffovej Brazília chce, aby sa časť právomocí súvisiacich s prevádzkou na jej území preniesla na tamojšiu vládu. Firmy by mali napríklad údaje o brazílskych občanoch ukladať na serveroch v Brazílii, aby boli lepšie chránené pred aktivitami NSA.

zdroj: idnes.cz

01 - Modified: 2006-04-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Úročenie termínovaných účtov rastie
01 - Modified: 2024-06-10 09:00:00 - Feat.: - Title: Nová vedecká štúdia odhalila, ktoré časti mozgu ovplyvňuje závislosť od internetu. Výsledky ťa nemilo prekvapia 02 - Modified: 2024-06-05 07:24:33 - Feat.: - Title: Vzdialený kmeň v Amazonke prvýkrát vyskúšal internet. Takto sa všetko zmenilo po roku online života 03 - Modified: 2024-05-30 09:29:49 - Feat.: - Title: Založil MySpace, potom na niekoľko rokov zmizol. Zakladateľ prvej sociálnej siete si vybral život, po ktorom túžia mnohí z nás 04 - Modified: 2024-05-23 19:27:52 - Feat.: - Title: Šéf CIA mieri do Európy s cieľom oživiť rokovania o prímerí v Gaze 05 - Modified: 2024-05-13 18:45:54 - Feat.: - Title: Online svet nám škodí? Omyl, prístup k internetu sa spája s väčším pocitom pohody, tvrdí štúdia
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 02:54