StoryEditor

Žena z Wall Street, ktorá radí miliardárom

03.06.2014, 10:43
Šéfka správy majetku v banke J. P. Morgan pôsobí ako sivá eminencia. No jej rady počúvajú miliardári.

Zistiť, ako zarobiť na kríze a v Grécku, poradiť klientovi pri desaťmiliardovej akvizícii a zohnať pestúnku pre tri deti na piatkový večer. Pre niekoho nesplniteľná úloha, pre Mary Callahan Erdoes bežný deň. Riaditeľka správy majetku v jednej z najväčších bánk na svete, americkej J.P. Morgan, niekedy spí iba tri hodiny denne a za svojimi klientmi je ochotná precestovať tisíce kilometrov. A nájde si čas aj na svoju rodinu. Mary Callahan Erdoes sa správa ako typická sivá eminencia. Jej miliardoví zverenci bez nej neinvestujú ani dolár a jej rady hýbu svetom biznisu. Aj preto je riaditeľka divízie správy majetku v banke J.P. Morgan považovaná za jedného z najväčších investičných mágov na svete.

Rešpektovaná
Žena, ktorá spravuje majetky svojich klientov v hodnote vyše 2,5 bilióna dolárov, sa chopila žezla na oddelení správy majetku v J.P. Morgan v roku 2009. Bola jednou z mála vysokopostavených šéfov, ktorí prežili veľké personálne zemetrasenie kvôli nedávno vypuknutej kríze. „J.P. Morgan bola jedna diera bez štipky morálky,“ spomína jej predchodca James Staley, ktorého citovala agentúra Bloomberg.

Pamätá si, ako Mary ostávala v práci dlho do noci len preto, aby našla recept na prežitie celej firmy. „Vyzerala, akoby surfovala v mori plnom prázdnych stolov, a to na šiestich poschodiach,“ dodáva Staley. Nadčasy sa však prejavili na úspechoch banky. Divízia správy majetku pod vedením Mary Callahan mala každý rok o 15 percent viac klientov ako rok predtým. A z balíka 1,3 bilióna dolárov sa stalo portfólio v objeme 2,5 bilióna. Toľko peňazí zverili miliardári do jej rúk. „Mary sa nepredvádza na verejnosti, ale jej vplyv je obrovský. Jamie Dimon, riaditeľ banky J.P. Morgan, neurobí šéfa z hocikoho. Povýši len najlepších. A ona je najlepšia,“ zhodnotil pôsobenie šéfky správy aktív jeden z jej klientov, Michael Holland. Majiteľ firmy Holland & Co. a dlhoročný investor práve v spomínanom bankovom dome.

Nadané dieťa
To, že sa Mary Callahan stala veľkým menom vo finančnom svete, nie je náhoda. S peniazmi a číslami vyrástla, keď ju jej otec, investičný bankár, často brával do práce, kde sa už ako šesťročná „hrávala s peniazmi“. V škole vynikala v matematike a k práci ju viedol nielen otec, ale aj jej stará mama, ktorá tiež patrila k „veľkým zvieratám“ vo svete bánk. Na vysokej škole spoznala svojho manžela, s ktorým má tri deti.

Človek by si pomyslel, že riadiť biliónové majetky a pri tom sa starať o rodinu je nemožné. Mary však má skvelý recept. „Nesnažte sa bojovať s rozdelením času pre rodinu a na prácu. Tieto dve veci sa dajú integrovať. Ja som tiež trávila s otcom veľa času v jeho práci,“ povedala Callahanová v rozhovore pre magazín Forbes krátko po tom, čo sa chopila funkcie. V ten deň sa vrátila z pracovnej cesty v Rusku, spala tri hodiny a doma ju už čakal e-mail od miliardára, ktorý potreboval poradiť s kúpou firmy za osem miliárd dolárov. A nevedel, ako zareagujú svetové meny, ktoré boli vtedy pod vplyvom gréckej krízy.

Ženy v biznise, a navyše s rodinou, to nemali nikdy ľahké. Aj Mary Callahan si užila svoje. Na konferencii o ženských kvótach pre biznis sedela po boku riaditeľa J.P. Morgan Jamieho Dimona. „Bolo to čudné. Všetci sa na mňa dívali takým zvláštnym pohľadom: je tu preto, že je žena, alebo preto, že niečo naozaj dokázala?“ spomína. Ani pri nástupe do J.P. Morgan sa nevyhla predsudkom. „Personalista sa ma opýtal, či si na tú prácu trúfam a s dvomi malými deťmi. Ja som sa ho na revanš opýtala, či by takúto otázku položil aj mužovi, ktorý má dve deti,“ dodáva.

Generálna riaditeľka? Nikdy
Po piatich rokoch má Mary Callahan Erdoes na konte množstvo úspechov a aj núl na konte. Keďže patrí k zamestnancom banky, nedá sa presne určiť, akú hodnotu má jej majetok. V budúcnosti sa s ňou počíta ako s nasledovníčkou známeho Jamieho Dimona na poste generálneho riaditeľa tejto bankovej inštitúcie. „Pýtali sa ma, či by som nechcela robiť riaditeľku. Ale ja som o tom nikdy nepremýšľala. Sústredím sa na svoju prácu a nemám čas na fantazírovanie o inom mieste,“ hovorí. „Ak dáte prácu niekomu, kto už je myšlienkami v inej práci, nemáte správneho človeka,“ pridala Mary Callahan radu.

Kto je Mary Callahan
Do finančného sektora ju pritiahol jej otec ešte ako šesťročnú. Nakoniec vyrástla až na riaditeľku správy majetku v jednej z najväčších svetových bánk J.P. Morgan. Spravuje miliardy dolárov najbohatších Američanov a jej rady hýbu svetovou ekonomikou. Mary Callahan je vydatá a má tri deti. Aj keď sa tomu bráni, do budúcnosti sa s ňou počíta na post šéfky banky J.P. Morgan.

01 - Modified: 2006-06-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Otáznikom sú slobodní a komunisti
01 - Modified: 2024-04-22 08:58:22 - Feat.: - Title: Vyššie sadzby po dlhší čas sú späť 02 - Modified: 2024-04-15 12:18:53 - Feat.: - Title: Žiadne uvoľnenie a korekcia? 03 - Modified: 2024-04-13 11:06:21 - Feat.: - Title: Wall Street sa v piatok výrazne oslabila, index S&P 500 zaznamenal najhorší deň od januára 04 - Modified: 2024-04-08 12:29:46 - Feat.: - Title: Čo je dobré, zlé a čo škaredé na Wall Street 05 - Modified: 2024-03-18 11:21:51 - Feat.: - Title: Centrálnych bankárov desí inflačná recidíva, no pre Wall Street je ultimátom letný slnovrat
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 01:51