StoryEditor

Motor Európy sa znova naštartoval

14.08.2013, 00:00
Priemysel. Výroba v eurozóne sa vrátila po takmer dvoch rokoch k rastu.

Je jedným z najdôležitejších pilierov Európy. Zároveň aj kľúčový ťahúň slovenského biznisu. A teraz, takmer po dvoch rokoch prepadu, sa znova vracia k rastu. Európsky priemysel sa dokázal prvýkrát od roku 2011 dostať z červených čísel a poslal tak jednoznačný signál – celoeurópska recesia sa pomaly, ale isto, končí.

Dobrú správu tým nedostali len európske, ale aj slovenské fabriky. Naše firmy tak majú na dosah viac zákaziek. „Trend je jednoznačný. Naša automobilka dosiahla v prvom polroku 2013 medziročný nárast vo výške šesť percent,“ potvrdzuje hovorca Kia Motors Slovensko Jozef Bačé.

Pomohli investície
Firmy na Západe tak začínajú pomaly vyrábať viac, čo znamená aj nové objednávky pre naše podniky. Priemerne v celej eurozóne tak na konci prvého polroka vyrobili fabriky v porovnaní s vlaňajškom o 0,3 percenta viac, pričom ešte v máji sa ich produkcia prepadla o 1,3 percenta.

Priemysel potiahol najmä fakt, že firmy začali viac investovať. Umožnil im to najmä zvýšený dopyt. Ten však nepochádzal z ich materských krajín. „Zvýšený dopyt práve z oblasti mimo eurozóny je určitým výsledkom celej situácie,“ hovorí analytik Tatra banky Boris Fojtík. Podľa analytika Vladimíra Vaňa k oživeniu ekonomiky prispieva aj pokračovanie hospodárskeho rastu na hlavných exportných trhoch.

Výrazným podielom sa však na vývoji podpísal aj fakt, že dlhová kríza načas utíchla. Práve tá bola najväčším dôvodom neistoty v celej eurozóne. Biznis tak začal byť optimistickejší, čo potvrdzujú aj včerajšie výsledky dôvery nemeckých investorov. Ich nálada sa zlepšila viac, ako sa čakalo. To naznačuje, že Nemecko – najväčšia ekonomika eurozóny – sa pomaly vracia k silnejšiemu rastu a aj eurozóna by sa mohla prvýkrát po roku a pol dostať z recesie.

Pomalé oživenie Slovenska
Naštartovanie európskej ekonomiky by pritom pomohlo nášmu rastu. Najmä lepší vývoj priemyselnej produkcie v Nemecku by sa mohol s určitým oneskorením pozitívne prejaviť aj na Slovensku. Ako uvádza Vaňo, prvé medziročné zvýšenie priemyselnej produkcie za ostatných 20 mesiacov naozaj zlepšuje očakávania stabilizácie situácie v druhom polroku.

Zlepšovanie vyhliadok pritom hlásia aj podnikatelia. „Isté zlepšenie vidíme,“ potvrdil riaditeľ podniku K.V.N. Novoť Jozef Florek. Podľa šéfa Podnikateľskej aliancie Slovenska Roberta Kičinu je tak pravdepodobné, že podnikatelia začnú viac investovať, a tým sa oživí aj ekonomika.

Tá by mohla byť z najhoršieho von koncom tohto roka. Zlepšenie môžu priniesť podľa generálneho sekretára Zväzu strojárskeho priemyslu Jozefa Hübela aj objednávky a zákazky začiatkom septembra a decembra, keď sa skončí letná sezóna. Vtedy totiž firmy začínajú zväčša viac vyrábať.

01 - Modified: 2005-05-26 07:23:00 - Feat.: 0 - Title: Dzurinda by privítal upokojenie situácie v koalícii a sústredenie sa na prácu 02 - Modified: 2005-05-26 08:30:00 - Feat.: 0 - Title: Mikloš: Euro by nemalo negatívne, ale ani pozitívne ovplyvniť kúpyschopnosť
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 22:49