StoryEditor

Elon Musk sa znovu pripomenul, jeho SpaceX pripravuje revolučnú raketu

19.10.2015, 16:45
Elon Musk, sa znovu pripomenul. Za spoločnosť SpaceX totiž oznámil, že jeho "vesmírna firma" zrejme už tento rok v decembri prepíše históriu. Čím?

Za doteraz neznámu investíciu totiž SpaceX chystá štart novej vesmírnej rakety. A ak sa všetko podarí, nový stroj by mal výrazne znížiť firemné výdavky. A to hlavne za štart, kedy za pohonné hmoty, personálne a režijné náklady platil doteraz rádovo milióny dolárov. Po novom by sa mali náklady znížiť na státisíce. Vývoj a jeden štart rakety SpaceX firma vyčíslila na približne 61 miliónov dolárov (53,8 miliónov eur).

Sú to zhruba štyri mesiace, keď svet obleteli zábery zániku poslednej vesmírnej rakety SpaceX, ktorá explodovala po štarte. Raketu Falcon 9, ktorá mala okrem iného vyniesť k Medzinárodnej vesmírnej stanici zásoby, zničili podľa inžinierov vzpery, pripevnené k hornému dielu rakety.

Podľa amerických médií sa časti rakety odlomil a prerazili zásoby s héliom, ktoré tak vniklo do nádrží s kvapalným kyslíkom. To spôsobilo výbuch nádrže a nakoniec zničenie rakety. Od júna v SpaceX intenzívne problém riešili a teraz Elon Musk vyhlásil, že nový štart rakety plánuje tento rok v decembri.

V hre nie je málo. Úspešný štart totiž bude nutný pre doterajšie finančné výsledky firmy. Neúspešným štartom totiž firma SpaceX príde o milióny dolárov. Server TECHInsider.com dodáva, že SpaceX ale mieri údajne vyššie. Nové technológie by mali totiž umožniť návrat časti rakety na Zem (napr. Pristátím v oceáne), čo by malo umožniť mnohomiliónové úspory. Kvapalné palivo rakety by sa týmto dalo znovu použiť a raketa by mohla do vesmíru lietať po celé desaťročia.

"Ak naši inžinieri prídu na to, ako efektívne znovu použiť rakety, rovnako ako lietadlá, znížime náklady letov do vesmíru na prijateľnú úroveň," napísal Musk na internetovej stránke spoločnosti SpaceX. Nie je preto vylúčené, že náklady na opakované použitie vesmírnej rakety by mohli náklady na štart priblížiť k hodnote niekoľkých stoviek tisíc dolárov, miesto aktuálnych miliónov.

Elon Musk ale ľuďom a investorom na celom svete odkázal: "Držte nám palce!" A aby mohli zistiť, ako vyzerá pristávací proces rakety SpaceX, pripravil pre nich online aplikáciu, ktorá vraj verne zobrazuje popisovaný manéver. Takže, ak sa vám podarí so strojom bez problémov pristáť, populárnu vetu: "Houston, máme problém," zrejme nebudete počuť, dodávajú pre TECHInsider.

Článok bol zverejnený na webe patria.cz

01 - Modified: 2007-10-17 06:27:00 - Feat.: 0 - Title: Csáky robí podľa Čaploviča ľstivú a nečestnú politiku
01 - Modified: 2024-04-23 15:39:06 - Feat.: - Title: Tesla zruší v megatovárni pri Berlíne tri percentá pracovných miest 02 - Modified: 2024-04-22 09:46:46 - Feat.: - Title: Menej predajov, nižšie ceny. Tesla zlacnela na viacerých kľúčových trhoch 03 - Modified: 2024-04-22 09:06:00 - Feat.: - Title: Kým majitelia spia, Tesla vylepšuje. Nová aktualizácia prináša mnohé zaujímavosti 04 - Modified: 2024-04-18 09:41:14 - Feat.: - Title: Tesla trvá na mnohomiliardovej odmene pre Elona Muska, ktorú zamietol súd v Spojených štátoch 05 - Modified: 2024-04-16 09:22:26 - Feat.: - Title: Znižovanie pracovných miest v Tesle zasiahne čínsky predajný tím
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 06:12