StoryEditor

Krach USA? Moc nad trhmi má v rukách Bernanke

30.09.2013, 00:11
Americkí politici majú plné ruky s navyšovaním dlhového stropu. Trhy veria v dohodu. Oči však upierajú na Fed.

Navyšovanie amerického dlhového stropu už nejaký čas nie je samozrejmosťou a naopak sa stáva predmetom politických bitiek v Kongrese, keď ani jedna zo strán nemá navrch v oboch komorách. Teraz je tu čas, kedy bude potrebné limit pre dlh opäť zdvihnúť. Vo vyjednávaniach ide do tuhého a nervozita sa začína prenášať aj na finančné trhy. Zatiaľ nejde o veľký tlak, ale možno s ubúdajúcim časom a agresívnejšou rétorikou vyjednávačov narastie.

Čo to môže priniesť americkému doláru? Zatiaľ to vyzerá, že americkým dlhopisom ani doláru rastúce obavy nevadia, skôr naopak. Logika spočíva v tom, že akýkoľvek faktor, ktorý zvyšuje napätie, vedie investorov k nákupom bezpečných aktív, medzi ktoré dolár patrí. Znie to ako paradox: Politické boje môžu v extrémnom prípade viesť k zastaveniu navyšovania dlhu, čo by ohrozilo aj splácanie toho súčasného  Nedodržanie záväzkov pritom technicky znamená krach. Obavy z amerického krachu by teda viedli k nákupom amerického doláru. Lenže je to trochu inak.

Ide klasicky o hru, kedy nákup dolára znamená predovšetkým špekuláciu na to, že vyhroteniu situácie prinúti k nákupom ďalších a ďalších hráčov. Spolu s tým ale musí ísť pevné presvedčenie kupcov, že k žiadnym problémom so splátkami súčasného dlhu nedôjde. V takomto prípade by určite nekupovali dolár a nič amerického a sedeli by zrejme na zlate. To sa však evidentne nedeje - správanie trhov ukazuje, že možnosť krachu si vlastne nikto moc nepripúšťa. Prevláda presvedčenie, že nakoniec k nejakej dohode dôjde. Vláda môže v najhoršom pretlačiť nejaké prechodné opatrenie, ktoré by problém odložilo, zmraziť výdavky apod.

Ak vezmeme leto 2011 ako vodítko, ako problémy s americkým rozpočtom môžu ovplyvniť dolár, dospejeme k tomu, že vlastne celkom málo. Silným rastovým faktorom pre eurodolár, ktorý sa prejavoval hlavne v prvých mesiacoch spomínaného roka, boli rozdiely v menovej politike. ECB aj Fed svoju rétoriku sprísňovali, načo ale ECB sadzby skutočne zvýšila, zatiaľ čo Fed sa rozhodol pokračovať vo svojom QE. Na konci apríla, keď agentúra S&P zhoršila výhľad amerického ratingu, sa dolár pod ďalší tlak nedostal a naopak zhruba v tej dobe svoje oslabovanie prerušil.

Redakcia Patria Online ďalej odporúča:

Všetko je inak

Šéfka MMF: Ženy a svetová ekonomika

Chudoba nám znižuje IQ

V priebehu leta, kedy vyjednávania o rozpočte naberali na intenzite, dolár mierne posilňoval. Začiatkom augusta prišla dohoda o zvýšení dlhového limitu, ale aj zníženie ratingu USA. Po krátkom náraste volatility sa kurz nakoniec vydal dole - dolár zrýchlil posilňovanie. Tento pohyb ale ťahali hlavne problémy periférie eurozóny a signály, že sa ECB so zvýšením sadzieb ukvapila a že bude musieť obrátiť. Americké fiškálne problémy tak nenarušili silný vplyv menovej politiky na trh a hrali aj výrazne menšiu úlohu než problémy s dlhom na európskej strane.

Aj tento rok trh silne ovplyvňujú faktické a očakávané kroky Fedu, ktoré dopĺňajú silnejúce náznaky, že by ECB mohla svoju politiku ďalej uvoľniť. Dlhová kríza v eurozóne už nie je témou, ktorá by aktuálne s trhom hýbala. Tiež vplyv amerického rozpočtu a dlhu by ale mal byť menší. Dva roky stará skúsenosť mohla len posilniť presvedčenie, že z Kongresu nakoniec nejaké riešenie vypadne, aj keď jednoduché to nebude. Navyše ratingové agentúry tentoraz s hrozbami neprichádzajú, dve hlavné nedávno vylepšili výhľad pre USA na stabilný, u jednej majú Spojené štáty stále negatívny výhľad .

Všetko teda nasvedčuje tomu, že aj tentoraz sa trh trochu zavlní pri špekuláciách o dôsledkoch politického boja o rozpočet, ale smer kurzu bude vo finále rovnako určovať rozjímanie nad tým, či sa Fed odhodlá k obmedzeniu QE a ktorému Bernankeho vyhlásenie viac veriť.

Patria Online

Obchodovanie: www.patria-direct.sk

Spravodajstvo: www.patria.cz

01 - Modified: 2005-06-28 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenský príbeh je pre nás správou roka
01 - Modified: 2024-04-19 15:45:48 - Feat.: - Title: Dolár oslabuje, po správe o útoku Izraela na Irán posilňuje švajčiarsky frank 02 - Modified: 2024-04-19 07:11:04 - Feat.: - Title: Prvotná reakcia bola prudká. Po izraelskej odvete proti Iránu zlato vyskočilo na rekord, bitcoin sa prepadol 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: „Pažravosť“ investorov po virtuálnej mene rastie. No hrozí jej negatívny ponukový šok a zdraženie 04 - Modified: 2024-04-17 16:27:51 - Feat.: - Title: Americký dolár v reakcii na vyjadrenia predstaviteľov Fedu oslabuje 05 - Modified: 2024-04-16 11:45:04 - Feat.: - Title: Japonský jen je najslabší za 34 rokov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:54