StoryEditor

Inžinieri Googlu odchádzajú z Ruska. Kvôli cenzúre

12.12.2014, 18:00
Autor:
slsl
Rusko schválilo zákon, podľa ktorého sa musia údaje o používateľoch skladovať v Rusku.

Internetová spoločnosť Google plánuje uzavrieť svoje inžinierske oddelenie v Rusku. Dôvodom je údajne cenzúra internetu. Pracovníkov v iných oblastiach ale v krajine ponechá. O tomto rozhodnutí informuje denník The Wall Street Journal.
Google, ktorý je prevádzkovateľom najväčšieho internetového vyhľadávača na svete, sa podľa denníka pre tento krok rozhodol po tom, čo Moskva schválila opatrenia, ktoré regulujú spôsob vyjadrovania na internete. Hovorca Googlu sa k informáciám Wall Street Journal nechcel vyjadrovať.

Firma podľa jeho informácií plánuje v Rusku ponechať väčší počet zamestnancov, ktorí sa sústredia na predaj, obchodné vzťahy, užívateľskú podporu či marketing a vzťahy s verejnosťou. Hovorca spoločnosti ale odmietol povedať, aký veľký zostávajúci ruský tím bude. Neuviedol ani, koľko pracovníkov tam Google teraz má.

V Rusku začne budúci rok platiť nový zákon, ktorý vyžaduje, aby sa údaje o ruských občanoch uchovávali v dátových centrách v Rusku. Za porušenie pravidiel týkajúcich sa osobných údajov bude internetovým firmám v krajine hroziť pokuta.

Už tento rok začal v Rusku platiť iný zákon, ktorý od autorov internetových blogov s najmenej tromi tisíckami čitateľov denne vyžaduje, aby sa registrovali na vládnych úradoch a poskytli svoju trvalú adresu. Blogeri nesmú podľa tohto zákona šíriť nepravdivé informácie a používať vulgárne slová.

Pre Google nepatrí ruský trh k najľahším už nejakú ten čas, poznamenáva denník. V krajine funguje domáci internetový vyhľadávač Yandex, ktorý v nedávnom oznámení regulátorom uviedol, že v treťom štvrťroku ovládal viac ako 60 percent domáceho trhu s vyhľadávaním na internete.

Ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sám nepoužíva elektronickú poštu, v apríli vyvolal obavy, že Kremeľ by mohol chcieť obmedziť prístup na internet, keď vyhlásil, že web je projektom, ktorí vytvorili špióni z americkej CIA.

Proti tomu sa vo štvrtok v odpovedi agentúre Reuters ohradil vynálezca webu Tim Berners-Lee, pôvodom Brit.

Internet, ktorý tento programátor vynašiel v roku 1989, bol podľa neho vytvorený s finančnou pomocou od vlády Spojených štátov. Slúžil však ako nástroj na prepojeniu a výmenu informácií medzi členmi akademickej obce na rôznych univerzitách.

01 - Modified: 2007-01-22 14:02:47 - Feat.: 0 - Title: Pod Zobor idú traja investori
01 - Modified: 2023-01-11 12:06:45 - Feat.: - Title: Veľký obrat na pumpách. Ceny palív sa vrátili do bodu, keď Rusi zaútočili na Ukrajinu 02 - Modified: 2023-01-10 17:35:06 - Feat.: - Title: Otočka na pumpách. Čo je za náhlym zdražením benzínu a zlacnením nafty 03 - Modified: 2023-02-03 07:54:26 - Feat.: - Title: Germanistka o nemeckej váhavosti: Obávajú sa aj jadrových zbraní či konfliktu s Ruskom 04 - Modified: 2022-05-04 09:05:46 - Feat.: - Title: Výnimka pre Slovensko a Maďarsko. Ruskú ropu budeme môcť nakupovať dlhšie ako ostatní 05 - Modified: 2022-04-25 10:31:37 - Feat.: - Title: Cenzúra v Číne graduje. Nielenže si niektoré hry občania nekúpia, už nesmú ani pozerať na streamy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 22:30