StoryEditor

Tesco štartuje akciu guľový blesk. Na Slovensku je prvá na odstrel Žilina

21.01.2016, 15:04
Britský obchodný reťazec Tesco sa odhodlal k významnému kroku. Zbaví sa niektorých svojich obchodných centier.

Britská obchodná skupina celosvetovo bojuje s poklesom tržieb, tlakom na marže a najmä s brutálnou účtovnou stratou vyše päť miliárd libier (6,5 miliardy eur). Aj preto sa rozhodla osekať niektoré zo svojich aktivít.

Vlani bol údajne v hre predaj pobočiek v Česku, Slovensku, Maďarsku a Poľsku. Firma vraj preferovala predaj všetkých trhov v celku, čo celý proces výrazne komplikovalo.

Najvhodnejšia doba

Oficiálne odchod zo stredoeurópskych trhov zástupcovia Tesca odmietajú, pripustili však predaj niektorých aktív. A práve nehnuteľnosti sa ukazujú ako logické riešenie, ako svojej britskej matke dodať potrebné peniaze a zároveň tu naďalej predávať tovar zákazníkom.

"Keď už sa k predajom rozhodli, nie je vhodnejšia doba ako teraz. Investičné fondy majú o tento typ investícií veľký záujem, lacné peniaze na trhu robia zázraky," hodnotí postup Tesca nemenovaný miestny investor.


Prečítajte si viac o plánoch na Slovensku: Tesco sa zbavuje Slovenska, chystá sa obrovský tender


Začalo sa aj na Slovensku

Prvou predanou nehnuteľnosťou Tesca na Slovensku má byť, podľa interných infomácií, ktoré získal Trend, obchodný dom v Žiline. Táto transakcia by sa mala uzavrieť do niekoľkých mesiacov.

Tento predaj ale neznamená, že Tesco odchádza zo Žiliny. Jedná sa iba o zmenu vlastníka nehnuteľnosti, v ktorej bude aj naďalej pôsobiť reťazec. Len si bude musieť tento priestor prenajímať.

Na obchodné centrum v Letňanoch je už vypísaný tender

Prvý veľký výstrel Tesca ale zaznel už v pražských Letňanoch. Na tamojšie obchodné centrum, ktoré dodnes patrí k najväčším v krajine, je už vypísaný tender v réžii realitno-poradenskej spoločnosti Cushman & Wakefield. Jej zástupcovia to komentovať nechcú.

Informácie z trhu však hovoria o veľkej bitke medzi viac než desiatimi záujemcami.


Pozrite si možných záujemcov o slovenské Tesco: Slovenské Tesco môže zlákať veľkých svetových hráčov


Predajná cena OC Letňany môže presiahnuť 300 miliónov eur. Pre porovnanie, Palladium v ​​centre Prahy, ktoré má medzi obchodnými domami najvyššie tržby aj nájmy v Česku, sa podľa neoficiálnych informácií vlani predalo za 600 miliónov eur (16 miliárd českých korún).

A okolo lukratívneho obchodného komplexu údajne krúžia najväčší hráči - záujem má napríklad európsky líder v odbore, francúzska skupina Unibail-Rodamcom, majiteľ obchodných centier Černý Most a Chodov. Ponuku údajne zvažuje aj CPI českého miliardára Radovana Vítka, jeho zástupca to však komentovať nechce.

Čo všetko predá

Koľko budov z obsiahleho portfólia nakoniec pôjde do sveta, nie je jasné. Investori tiež hojne diskutujú o tom, či nie je rozpredaj budov len prvým krôčikom k celkovému ústupu britského reťazca z trhu. Zástupcovia Tesca sa k aktuálnym predajom vyjadrovať nechcú, odchod z trhu však fakticky odmietajú.

"Špekulácie nekomentujeme, chceme sa aj naďalej zameriavať na posilnenie nášho podnikania v strednej Európe a zlepšenie ponuky pre našich zákazníkov," uviedol iba hovorca spoločnosti Tesco Stores ČR Václav Koukolíček.

01 - Modified: 2014-12-01 11:57:02 - Feat.: 0 - Title: Dobrá stránka nie je lacná
01 - Modified: 2022-04-10 09:05:13 - Feat.: - Title: Britský obchodný komisár pre HN: Pre našich investorov ste atraktívny trh, zapracovať však musíte na transparentnosti 02 - Modified: 2022-04-06 14:16:38 - Feat.: - Title: Dokumentaristka Lacková: Rómovia boli obeťami vojny, ale vôbec sa nevie, že boli aj partizáni 03 - Modified: 2022-02-16 10:07:11 - Feat.: - Title: Je známe meno súpera. Slovenskí hokejisti už vedia, s kým si zmerajú sily v semifinále 04 - Modified: 2022-02-14 08:18:09 - Feat.: - Title: Eufória okolo novej vakcíny v Česku rýchlo opadla. Na rade je teraz Slovensko 05 - Modified: 2021-12-29 14:48:12 - Feat.: - Title: Špeciálny prokurátor zamietol sťažnosť guvernéra NBS a exministra financií Petra Kažimíra
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:49