StoryEditor

Pokuty pre banky v USA lámu rekordy, v BNP Paribas navrhovali aj 16 miliárd

08.06.2014, 15:43
Autor:
tasr, stltasr, stl

Úrady v USA, ktoré rokujú s francúzskou bankou BNP Paribas o výške pokuty za porušovanie amerických sankcií voči niektorým krajinám, plánovali svojho času dať najväčšej banke vo Francúzsku pokutu až vo výške 16 miliárd USD (11,73 miliardy eur). Informovala o tom agentúra Reuters, ktorá citovala zdroj oboznámený s rokovaniami. Táto suma bola síce podľa zdroja iba návrhom v rámci vyjednávacej taktiky, no sumy, ktoré následne v diskusiách padali, demonštrujú alarmujúci trend rýchlo rastúcich pokút.

V prípade udelenia spomínanej 16-miliardovej sankcie by išlo o najvyššiu pokutu pre banku v histórii. Doteraz rekordnú pokutu dostala minulý rok JPMorgan Chase, a to 13 miliárd USD. Banka prijala pokutu v rámci mimosúdneho vyrovnania s cieľom urovnať spor za obchody s nekvalitnými hypotékami.

V prípade BNP Paribas sa najnovšie diskutuje o pokute v hodnote 10 miliárd USD, ktorá však stále patrí medzi rekordné. Takáto pokuta by takmer vymazala zisk BNP Paribas pred zdanením za minulý rok. Ten dosiahol asi 11,2 miliardy USD. Banka si pritom zatiaľ na pokutu vyčlenila rezervy len vo výške 1,1 miliardy USD.

Americké ministerstvo spravodlivosti uviedlo, že za ostatné dva roky prekonalo rekord v oblasti pokút za pochybenia vo firemnom sektore minimálne sedemkrát. Len tento rok to bolo tri razy. Ostatným prípadom je švajčiarska banka Credit Suisse, ktorá v máji dostala pokutu 2,6 miliardy USD za napomáhanie obyvateľom USA k daňovým únikom. Aj v jej prípade to bola najvyššia pokuta, akú banka dostala za porušenie zákonov v daňovej oblasti.

Pokuty pre firmy za porušenie zákonov v USA vzrástli od roku 2001 do roku 2012 zhruba o 647 %. Dôvodom je finančná kríza a jej dôsledky pre ekonomiku USA. Ministerstvo spravodlivosti okrem toho čelí rastúcemu politickému tlaku, keďže doteraz nešiel do väzenia žiadny z vysokých predstaviteľov bankového sektora za svoj podiel na nástupe finančnej krízy. Podľa kritikov boli pokuty v minulosti príliš nízke a neodrádzali od nelegálnych aktivít.

Prípadných 10 miliárd USD pre BNP Paribas by zároveň znamenalo viac než 14-násobne vyššiu pokutu oproti tej, ktorú v podobnej kauze dostala banka Standard Chartered. Tá v roku 2012 zaplatila 667 miliónov USD s cieľom urovnať spor s USA za porušenie amerických sankcií voči niektorým krajinám. V tom čase bola táto pokuta v danej kauze historická.

Podľa zdrojov oboznámených s rokovaniami medzi BNP Paribas a americkým ministerstvom spravodlivosti sa však pokuta 10 miliárd USD považuje za oprávnenú, a to z troch dôvodov.

Jedným je fakt, že podozrivé transakcie banky, ktorými údajne porušila sankcie USA, boli skutočne rozsiahle. Boli približne 10-násobne väčšie než v prípade iných bánk, ktoré museli riešiť rovnaký problém. Ďalším problémom je vysoká znalosť manažmentu o transakciách. Šéf úradu finančných služieb v štáte New York Benjamin Lawsky preto podľa agentúry Bloomberg aj vyvíja na banku nátlak, aby v rámci dohody prepustila niektorých členov manažmentu. A tretím dôvodom je nedostatočná spolupráca banky počas vyšetrovania prípadu.

Niektorí právnici zastupujúci veľké banky však za prudko rastúcimi pokutami vidia aj určitú formu vydierania zo strany amerických úradov. Mnohé finančné inštitúcie sa totiž snažia problém radšej rýchlo uzatvoriť a namiesto obrátenia sa na súd uprednostňujú mimosúdnu dohodu.

01 - Modified: 2006-06-18 21:09:20 - Feat.: 0 - Title: Nové áčko prináša potešenie (nielen) z jazdy
01 - Modified: 2024-04-03 22:00:00 - Feat.: - Title: Biedronka prehrala súd, čaká ju astronomická pokuta. Spotrebiteľov zavádzala pri zelenine a ovocí 02 - Modified: 2024-02-27 14:52:47 - Feat.: - Title: KVÍZ: Aké pokuty vás čakajú za najčastejšie chyby na cestách? Niektoré poriadne zabolia 03 - Modified: 2023-11-13 18:51:16 - Feat.: - Title: Súd odklepol výplatu 16-tisícom veriteľom skrachovanej Sberbank CZ, ide o viac ako dve miliardy 04 - Modified: 2023-11-15 10:00:00 - Feat.: - Title: Šéf Citibank pre HN: Príkladov pre Slovensko je veľa, stačí sa obzrieť do Česka alebo do Pobaltia 05 - Modified: 2023-10-23 12:08:45 - Feat.: - Title: Belgicko vyšetruje tisíce pokút svojich vodičov, Londýn podľa neho porušil pravidlá Únie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 19:14