StoryEditor

Investori sa masívne poisťujú proti krachu Deutsche Bank

09.02.2016, 23:00
Banka ukončila minulý rok s vysokou stratou. Podobne môže skončiť aj tento rok.

Deutsche Bank je v poslednom období pod tlakom. Prepad európskych akciových trhov totiž nespôsobila len obava z pomalého rastu rozvíjajúcich sa trhov či ekonomiky Spojených štátov, ktorá sa spomaľuje. No sú to práve dlhodobé problémy nemeckého finančného domu, ktoré boli jedným z primárnych spúšťačov pondelňajších výpredajov. Deutsche Bank je skúšaná investormi najmä kvôli svojej schopnosti splácať kupóny na emitovaných dlhopisoch. „Investori prechovávajú voči Deutsche Bank nedôveru. Pochybujú o schopnosti banky splácať svoje dlhodobé úvery,“ tvrdí Lukáš Lóci, analytik spoločnosti Capital Markets.

Problémová banka

Problémy nemeckej Deutsche Bank sa nezačali len tak z ničoho nič. Minuloročné ekonomické výsledky banku pomaly dostávajú na kolená. Za minulý rok zaznamenala stratu 6,8 miliardy eur a tiež sa výrazne prepadli jej tržby. „Investori sa začali obávať ďalších problémov a poslali cenu jej akcií na úroveň z čias finančnej krízy,“ tvrdí Eva Mahdalová, analytička spoločnosti Finlord. O nelichotivej situácii banky svedčí aj hodnota tzv. credit swapov, čiže swapov na kreditné zlyhanie. „Ich hodnota sa v priebehu tohto roka už zdvojnásobila, čo je jasným dôvodom nedôvery investorov v schopnosť banky splácať svoje dlhové záväzky,“ konštatuje Lóci.

Vyhliadky banky nie sú priaznivé ani na tento rok. Deutsche Bank aj teraz absolvuje viaceré súdne spory a vyrovnania, ktoré sa na jej ekonomických výsledkoch prejavia i v budúcnosti. Banka má hneď niekoľko možností, ako si môže s krízovou situáciou poradiť. „Manažment by mohol pristúpiť k redukcii nákladov a k sérii úsporných opatrení. Môže tiež predať svoj ďalší kapitál, aby posilnila svoju finančnú pozíciu,“ konštatuje Mahdalová.

Krach tejto nemeckej banky, ktorá má dôležitú pozíciu nielen v Európe, ale aj celosvetovo, by mohol podľa zahraničných ekonómov spôsobiť podobný kolaps, ako to bolo v prípade americkej Lehman Brothers v roku 2008. Katastrofické scenáre však zrejme nehrozia. V prípade zhoršovania vyhliadok Deutsche Bank by ju vedela zachrániť nielen pomoc nemeckej vlády, ale aj regulačné mechanizmy Európskej centrálnej banky.

Nemecký problém dobehol aj Áziu

Otrasy na európskych burzách dobehli aj tie ázijské. Po spustení raňajšieho obchodovania na burze v Tokiu klesol napríklad index Nikkei 225 o 5 percent. Stratou 950 bodov sa tak dostal na najnižšie úrovne z mája 2013. Poklesy neobišli ani austrálsky index ASX, ktorý klesol o 2,6 percenta. O prepad sa však okrem európskeho diania postaral tiež klesajúci finančný sektor v Spojených štátoch, ktoré od začiatku roka prežívajú krušné chvíle. „Na Wall Street sa prudko znehodnocujú zadlžené firmy z energetického sektora. Agentúry Moody's a Standard & Poor's už im postupne znižujú ratingy,“ tvrdí Mahdalová.

Aj včerajšie obchodovanie sa opätovne po miernom zotavení zase dostalo do špirály poklesov. V čase uzávierky klesol index Stoxx 600 o 0,7 percenta na svoje 16-ročné minimum. 1,7 percenta stratil taliansky FTSE MIB a o percento klesol tiež francúzsky CAC index. „Myslím si, že na trhoch sme ešte nedosiahli úplné dno. Prepady v Európe nie sú krátkodobá záležitosť,“ uzatvára Lóci.

01 - Modified: 2008-02-04 16:02:11 - Feat.: 0 - Title: Kúrenie zdražie. Plyn zatiaľ nie
01 - Modified: 2024-04-21 21:52:36 - Feat.: - Title: Šéf novej banky pre HN: Do konkurenčného boja na Slovensku chceme vstúpiť už v januári 02 - Modified: 2024-04-21 22:00:00 - Feat.: - Title: Slovenské firmy sa otvárajú novinkám, viaceré skúšajú zdieľanie áut 03 - Modified: 2024-04-22 22:00:00 - Feat.: - Title: S touto apkou budú mať vaše deti financie v malíčku a peknú odmenu na účte k tomu 04 - Modified: 2024-04-15 09:00:00 - Feat.: - Title: Podnikanie formou franšízingu rastie na popularite. Čoraz častejšie aj v oblasti financii 05 - Modified: 2024-04-12 07:00:00 - Feat.: - Title: Si študent? Môžeš získať niekoľkotisícové štipendium na štúdium kdekoľvek na svete. Poznáme presné sumy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:39