StoryEditor

Pripravila Filipíny o miliardy. „Oceľový motýlik“ je opäť na výslní

06.07.2014, 14:17

Tisíc párov luxusných topánok, vzácne obrazy, mrakodrapy na Manhattane. Ferdinand a Imelda Marcosovci preslávili svojim ohromným majetkom nakúpeným za filipínske štátne peniaze. Aj keď musela diktátorova rodina v roku 1986 z krajiny utiecť, Imelda dostala po smrti manžela milosť. Vrátila sa na Filipíny aj do vysokej politiky, kde sa drží dodnes.

Diktátori na vysokej nohe

Imelda Marcosová, ktorá kedysi začínala ako speváčka a modelka, je očarujúca aj vp svojich osemdesiatich piatich rokoch, ktoré oslávila túto stredu. Možno je to práve jej šarm, vďaka ktorému ju nikto nedokáže odsúdiť, hoci svoju krajinu pripravila o miliardy dolárov.

Jej manžel Ferdinand Marcos bol prvýkrát zvolený za prezidenta v roku 1965. Počas jeho vlády rástli autoritárske tendencie i majetok manželov. Využívali svoju moc na prevzatie súkromných spoločností, zakladali štátom vlastnené monopoly, "odkláňali" zahraničnú humanitárnu pomoc aj prostriedky štátneho rozpočtu.

V roku 1972 Marcos vyhlásil stanné právo. Filipíny údajne ohrozovali komunisti a moslimskí separatisti, Marcosa však zrejme motivovala skôr túžba udržať sa pri moci. V decembri toho istého roku na jeho manželku zaútočil na slávnostnom galavečere útočník, ktorý ju dobodal mačetou, čo si vyžiadalo 75 stehov na rukách. Atentátnika polícia zastrelila.

Nixon, Castro, Rembrandt, Monet

Stanné právo Marcos zrušil až po deviatich rokoch, v roku 1981. Sama Imelda medzitým vystriedala rad vysokých politických funkcií, bola okrem iného ministerkou pre osídľovanie či guvernérkou Manily. Predovšetkým ale cestovala po celom svete. Pri návšteve New Yorku či európskych metropol utratila podľa britského Independentu aj päť miliónov dolárov. Rozumela si s americkým prezidentom Richardom Nixonom, ale aj Fidelom Castrom, Saddámom Husajnom či Muammarom Kaddáfím.
V roku 1986 Marcosovcov konečne zvrhla revolúcia. Tou dobou ich imanie predstavovalo podľa vyšetrovateľov 10 miliárd dolárov. Keď utekali na Havaj, vzal si každý člen domácnosti, koľko len uniesol.

Ich lietadlo podľa časopisu Foreign Policy viezlo vyše 22 kilogramov zlata, šperky, ktorých hodnota sa odhaduje na milióny dolárov. Majetok Marcosovcov však zahŕňal aj niekoľko budov na Manhattane, zbierky obrazov, za ktoré by sa nehanbili ani popredné svetové galérie, a samozrejme tisíce šperkov, luxusných topánok a rób za milióny dolárov. Práve kvôli jej obľube pestrofarebných extravagantných šiat sa jej prežíval "oceľový motýlik". Prinajmenšom časť obrazov si Imelda Marcosová podľa všetkého nechala a neváha sa nimi ani dnes chváliť pred návštevami.

Znovu pri moci

Filipínske úrady sa snažia rozkradnutý majetok získať späť pomocou osobitnej komisie. Časť majetku Marcosová musela vrátiť, budovy na Manhattane komisie zabavila, rovnako ako 683 miliónov dolárov na švajčiarskych kontách. Stále ale chýba šesť z desiatich miliárd dolárov. Imelda navyše napriek množstvu žalôb nestrávila jediný deň vo väzení - a zrejme sa tam už nikdy nedostane. Marcosovci sú totiž opäť jednou z najmocnejších filipínskych rodín.

Bývalý prezident Ferdinand Marcos, Imeldin manžel, síce v roku 1989 v havajskom vyhnanstve zomrel, Imelda ale o tri roky neskôr dostala milosť a smela sa vrátiť.

Jej prezidentská kandidatúra v roku 1992 bola síce neúspešná, o tri roky neskôr sa ale stala poslankyňou. Znovu bola zvolená v roku 2010 a členkou parlamentu je dodnes. V politike sú navyše úspešné aj jej deti - dcéra imeem je guvernérkou provincie Illocos Norte a syn Ferdinand zvaný "Bongbong" senátorom, ktorý má šancu stať sa v roku 2016 prezidentom.

iDNES.cz

01 - Modified: 2006-07-24 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čína čoraz viac investuje v cudzine
01 - Modified: 2024-06-06 13:00:44 - Feat.: - Title: Na rybárskej lodi pri Filipínach došlo k výbuchu, zahynulo najmenej šesť ľudí 02 - Modified: 2024-06-05 18:48:32 - Feat.: - Title: Filipínske úrady zatkli štyroch policajtov, ktorí uniesli turistov a žiadali výkupné 03 - Modified: 2024-06-03 05:28:40 - Feat.: - Title: Zelenskyj navštívil Filipíny, poďakoval sa Marcosovi za podporu 04 - Modified: 2024-06-02 06:25:17 - Feat.: - Title: Čínska armáda bude konať proti nezávislosti Taiwanu, povedal minister obrany 05 - Modified: 2024-05-10 06:39:15 - Feat.: - Title: Filipíny volajú po vyhostení čínskych diplomatov. Dôvodom je "zákerná dezinformačná kampaň"
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. jún 2024 04:30