StoryEditor

Je zločinec alebo génius? Maklér z predmestia svojim robotom oklamal trhy

23.08.2015, 16:59
Autor:
Jan SochorJan Sochor
Až do tohtoročného apríla o ňom v londýnskom City, finančnom centre Britských ostrovov, takmer nikto nepočul.

Prípad makléra Navindera Saraa, ktorý z domu svojich rodičov na londýnskom predmestí dokázal spôsobiť bleskový prepad akciového trhu, vyvolal tlak na reguláciu automatických obchodovacích systémov, píšu lidovky.cz.

Keď minulý týždeň opúšťal nenápadný muž Navinder Singh Sara zadržiavaciu celu väzenia, poznal ho celý svet. A to nielen vďaka tomu, že sa ocitol v žalári, ktorým na brehu Temže prešlo mnoho slávnych osobností, napríklad William Joyce, ktorý zradil Britániu nacistom, alebo mozog veľké vlakovej lúpeže Bruce Reynolds.

Sarao má byť totiž tým, kto spôsobil doteraz nevysvetlený bleskový prepad americkej burzy. Sarao je síce po tom, čo mu sudca znížil kauciu z piatich miliónov na 50 tisíc libier, znova (aspoň načas) na slobode, pre amerického žalobcu však zostáva agresívnym a nebezpečným manipulátorom.

V máji 2010 sa americké akciové trhy doslova vymkli kontrole. Burza klesla v priebehu niekoľkých minút o šesť percent. Aj keď sa v momente vrátila, tento takzvaný "flash crash" investorov vystrašil svojou veľkosťou, rýchlosťou a tým, že nedával absolútne žiadny zmysel. Vo svete sa tou dobou nič nedialo a prepad nebolo čím vysvetliť.

Po piatich rokoch ale vyšetrovatelia vinníka našli. Podľa Američanov si v deň nečakaného prepadu burzy Sara zarobil 879 tisíc dolárov. To však má byť len jeden z mnohých prípadov jeho päťročnej činnosti, kedy manipuloval s trhmi. Počas tej doby si podľa žalobcov zarobil vyše 40 miliónov dolárov. Obvinený je z 22 podvodov a keby bol zo všetkých uznaný vinným, posedel by si za mrežami dohromady 380 rokov.

Superrýchli roboti

Svoje geniálne finančné "zločiny" pritom vykonával 36-ročný obchodník z nenápadného domu rodičov v londýnskej štvrti Hounslow, kde stojí príbytky indických a pakistanských prisťahovalcov a letisko Heathrow je tak blízko, že každú chvíľu nepočujete vlastného slova. Potreboval k tomu len počítač a program, ktorý sám vytvoril.

Ten ako mnoho iných podobných systémov, ktoré využívajú aj veľké banky, dokázal zobchodovať kontrakty za kratšie ako jednu sekundu, čoho normálny človek nie je schopný.

Na dnešných trhoch sa týmto spôsobom uskutoční viac ako polovica obchodov, takže by sa mohlo zdať, že Sarao nevykonával nič mimoriadne. Lenže podľa žalobcov úmyselne vytváral veľký dopyt po kontraktoch známych ako e-mini, ktoré sledujú ceny amerických i iných akcií.

Vtip bol v tom, že skôr, než na jeho dopyt stihol niekto zareagovať, Saraov robot ju zrušil. Trhy však zaznamenali aj tak, že niekto zháňa veľké množstvo kontraktov, roboti iných obchodníkov na to skočili, začali nakupovať a vyhnali cenu vysoko. Tým, kto im cenné papiere za vysokú cenu predal, nebol nikto iný ako Sarao.

Aj keď nie je podobný postup legálny, rad obchodníkov ho používa. Sarao ale mal vytvoriť tak šikovný program, ktorý zmiatol iné roboty a tým získal v "manipulácii" navrch.

Patologický šetrný človek

Pravda je, že Sarao nie je typický lakomý bankár, ako si ho predstavujeme - obklopený drahými autami a žijúci v luxuse. Podľa jeho bývalých kolegov zo spoločnosti Futex bol až patologicky šetrný.

Kupoval si sendviče len popoludní v zľave, aby za obed ušetril pol libry, spať chodil o štvrtej ráno a vstával na poludnie, aby stihol obchodovanie na amerických burzách. Keď sa ho jeden z kolegov, ktorý si kúpil drahé bugatti, spýtal, prečo nemá auto, odpovedal, že nevie šoférovať.

Ale ako obchodník na burze bol výnimočný. Ako povedal jeho bývalý kolega z Futexu Miltos Savvidis: "Ten chlap mal gule. Otváral veľké pozície a nebál sa ísť do rizika." Sedel vraj vždy bokom od ostatných a na konci každého dňa patril medzi najlepších obchodníkov. Denne pretočil niekoľkonásobne viac ako jeho kolegovia.

Ďalší z jeho bývalých spolupracovníkov Leif Cid to potvrdzuje: "Nikto neobchodoval tak ako on. Pretočil vźa istý čas potrebných 1000 či 1500 kontraktov. Všetko o jeho šetrnosti je pravda, nosil rovnaké oblečenie a do práce prichádzal neskoro, aby nešiel v špičke a ušetril."

Bol len dobrý vo svojej práci

Za nejaký čas ho práca pre Futex omrzela. Vo firme museli obchodníci časť svojich zárobkov odovzdávať a to sa mu nepáčilo. Prešiel teda k CFT, kde mal oveľa väčšiu voľnosť. Po svojom nástupe sa vraj nechal počuť, že chce byť najlepším obchodníkom na svete. "Prichádzal a odchádzal, ako sa mu zachcelo," povedal agentúre Bloomberg jeden zo zamestnancov CFT. A práve v tom čase začali podľa vyšetrovateľov manipulácie s trhom.

Drobný muž v mikine s čiernou kapucňou počúval po svojom zadržaní obvinenia s ľadovým pokojom. Na konci vypočúvania vstal a vykríkol: "Nerobil som nič horšie, len som bol dobrý vo svojej práci. Čo je na tom zlé?" Otázka je, či postupoval legálne.

Lenže je vôbec možné uveriť, že jediný človek môže v momente otriasť celou burzou? Mnoho ľudí z trhu si myslí, že nie. A že Sarao je len obetný baránok. "Myšlienka, že bilionový prepad bol spôsobený zrušenými obchodnými príkazmi len za 200 miliónov dolárov, vyvoláva viac otázok ako odpovedí," povedal denníku Financial Times Ben Rose z londýnskej právnej kancelárie Hickman Rose. Podľa neho je tiež zvláštne, že Američanom trvalo päť rokov, kým na Saraa prišli.

Samotná Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC), ktorá prípad vyšetruje, vydala ešte v roku 2010 súbor príčin bleskového burzového prepadu. Patrí medzi ne prebiehajúca dlhová kríza v Európe a nervozita investorov. V deň, keď prepad nastal, je evidovaný tiež zle vykonaný predaj kontraktov za 4,1 miliardy dolárov firmou Wadell & Reed, čo je oveľa väčší obnos, než na ktorý by Sarao mohol len pomyslieť.

Londýnsky obchodník podľa svojich obhajcov vypol počítač práve potom, čo sa tento predaj objavil, čo bolo niekoľko minút predtým, než burza začala klesať.

Zvyšok článku si môžete prečítať TU.

01 - Modified: 2007-08-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Minirozhovor: Gül musí spojiť Turecko
01 - Modified: 2024-04-16 18:16:10 - Feat.: - Title: Požiar historickej budovy burzy v Kodani je pod kontrolou. Postavia ju nanovo 02 - Modified: 2024-03-28 20:52:24 - Feat.: - Title: Akcie v USA dnes uzavreli bez väčších zmien, za celý štvrťrok výrazne vzrástli 03 - Modified: 2024-03-20 21:21:44 - Feat.: - Title: Akcie v USA posilnili, Fed tento rok počíta so znížením úrokov o 0,75 percentuálneho bodu 04 - Modified: 2024-03-20 19:20:32 - Feat.: - Title: Index S&P 500 sa prvýkrát dostal nad 5200 bodov 05 - Modified: 2024-03-15 20:35:07 - Feat.: - Title: Americké akcie oslabovali na čele s technologickými podnikmi
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 14:15