StoryEditor

Top banka v USA doplatila na kreditky

11.04.2014, 00:00
Finančníctvo. Bank of America odškodní klientov, ktorých zavádzala. Rekordnou sumou.

Druhá najväčšia banková skupina v Spojených štátoch si na svoj účet pripíše rekordné odškodné. Bank of America zaplatí klientom, ktorým poskytovala kreditné karty, odškodné vo výške 772 miliónov amerických dolárov (556 miliónov eur). Je to najvyššia suma, aká bola v podobných prípadoch vyplatená na území Spojených štátov. „Na trhu vidíme niekoľko prípadov podvodného marketingu a nelegálneho vyrubovania poplatkov. Bank of America robila obe tieto aktivity,“ konštatoval šéf amerického Úradu na ochranu spotrebiteľov na finančnom trhu Richard Cordray.

Na snímke šéf Bank of America Brian Moynihan

Milióny obetí
Podľa vyšetrovateľov sa banka nekalo zachovala v prípade troch miliónov klientov. A to dvoma spôsobmi. Zákazníci dostávali zavádzajúce ponuky na služby spojené s používaním kreditných kariet cez telefón od pracovníkov banky. Jedným z ponúkaných produktov bolo napríklad poistenie v prípade závažných životných udalostí, akým je napríklad strata zamestnania. V tomto prípade by sa klientom vymazal dlh na kreditnej karte.
Druhým prehreškom bolo, že finančný dom sťahoval zákazníkom poplatky aj za služby, ktoré nevyužili. „Spoločnosť už refundovala platby v prípade väčšiny dotknutých zákazníkov,“ vyhlásila Bank of America pre médiá. Prehrešky však priamo nepotvrdila ani nevyvrátila.
„Ide o kombináciu orientácie na dosahovanie ziskov za akúkoľvek cenu a zneužívania nízkej finančnej gramotnosti Američanov,“ vysvetľuje dôvody zlyhania Bank of America analytik J&T Banky Stanislav Pánis.

Číslo dva
Cena za vykúpenie z hriechov sa však ani v tomto prípade príliš nedotkne hospodárskych výsledkov hriešnika. Bank of America len za posledný štvrťrok vlaňajška utŕžila 21,7 miliardy dolárov. „Z pohľadu imidžu to však banke určite nepridá. Na druhej strane si však ani nemyslím, že ju to príliš poškodí. Verejnosť je z ostatných rokov už zvyknutá na sériu prešľapov amerických bánk,“ konštatoval Pánis. Pre Bank of Amerika je to už druhá sankcia v poslednom čase. Približne pred mesiacom sa dohodla na pokute vo výške deväť a pol miliardy dolárov s vládou. V tomto prípade išlo o nekalé praktiky pri predaji hypoték. Spoločne s ďalšími veľkými bankami na druhej strane Atlantiku sa tak pričinila o spustenie finančnej krízy.

01 - Modified: 2006-04-03 14:18:32 - Feat.: 0 - Title: Slovnaft zvyšuje od utorka ceny
01 - Modified: 2024-04-25 12:00:00 - Feat.: - Title: Belgičanovi súd povolil šoférovať pod vplyvom alkoholu. Jeho telo si ho totiž vyrába samo 02 - Modified: 2024-04-24 12:00:00 - Feat.: - Title: Známy festival musí zaplatiť pokutu vo výške 28 tisíc dolárov. Všetko kvôli Lane del Rey 03 - Modified: 2024-04-19 09:30:00 - Feat.: - Title: VIDEO Žena priviedla mŕtveho strýka do banky, aby získala úver. Držala mu hlavu aj pero, zamestnancov však neoklamala 04 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 05 - Modified: 2024-04-19 12:15:18 - Feat.: - Title: Ťahúň Prešovského kraja čelí veľkej pokute. Štát mu chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobil
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/financie-a-burzy, menuAlias = financie-a-burzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 02:31